David Beckham

- Hvor skal vi sette grensen til slutt? Skal vi ikke kunne klemme barna våre mer?

David Beckham får tyn for kyssebilde med datteren Harper (5).

DAVID BECKHAM: Den tidligere fotballspilleren David Beckham har konsentrert seg om familielivet etter at han la opp som fotballspiller. Her med barna Harper, Cruz, Romeo og Brooklyn under New York Fashion Week i februar 2016. Foto: NTB Scanpix
DAVID BECKHAM: Den tidligere fotballspilleren David Beckham har konsentrert seg om familielivet etter at han la opp som fotballspiller. Her med barna Harper, Cruz, Romeo og Brooklyn under New York Fashion Week i februar 2016. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At den tidligere fotballproffen David Beckham (42) er en stolt firebarnsfar er det ingen tvil om - på sine ulike profiler på sosiale medier deler han stort og smått fra hverdagen med kona Victoria (43) og barna Brooklyn (18), Romeo (14), Cruz (12) og Harper (5), og han er ikke redd for å rose barna opp i skyene. (PSST: Her er Beckham-skandalene vi aldri glemmer)

Han har et spesielt nært bånd til sin datter Harper Seven, og nylig la han ut et bilde på sin Instagram-profil av at han fikk et kyss på munnen av sin fem år gamle datter da familien besøkte Serengeti National Park i Tanzania. Dette bildet har skapt debatt, og det er flere som skriver i kommentarfeltet at de synes det er forkastelig at han som en voksen mann kysser en femåring på munnen, og noen har gått så langt å bruke betegnelsen «pedofil».

Kiss for Daddy

Et innlegg delt av David Beckham (@davidbeckham)

«Far og datter som kysser, det er veldig spesielt..» skriver én som kaller seg «louisonortn».

Men det er også flere følgere som tar David Beckham i forsvar.

«Til alle dere som skriver negative kommentarer, dere burde ikke bli foreldre om dere mener at dette er feil! Å bli nært knyttet til barna dine er en ubeskrivelig nødvendighet. Jeg har tre gutter selv, og jeg kysser og koser på dem hver eneste dag. Det er kalt kjærlighet og nærhet. Barna våre er så dyrbare», skriver én som kaller seg «shazz_r_3».

LES OGSÅ: Slik hadde vi ALDRI forventet å se Victoria Beckham

- Barn som får mye affeksjon av foreldrene sine får bedre selvtillit

Vi har tatt en prat med Thomas Winther som er barnevernspedagog, familieterapeut og sexolog i Villa Frisk, og han lurer på hvor grensen skal gå dersom det ikke er greit for en far å kysse sin datter på munnen. 

- Barn som får mye affeksjon av foreldrene sine får bedre selvtillit. Man får følelsen av å være elska. Det gjør noe med selvfølelsen. Hvor skal vi sette grensen til slutt? Skal vi ikke kunne klemme barna våre mer? Det følger ikke med en håndbok når man blir foreldre over hva som er rett og hva som er galt, men vi må passe oss slik at vi ikke går i den fella at vi ikke tør å gi ømhet, nærhet og affeksjon for våre barn. Dette er storm i et vannglass, sier Winther til KK.no.

Han trekker også frem Bjugn-saken på 90-tallet (les mer om det på Dagbladet her), som gjorde at flere fedre ble redde for å vise for mye affeksjon overfor barna sine.

- Etter Bjugn-saken ble det en greie, særlig blant fedre, at man ble veldig redd for å gjøre ting som kunne oppfattes feil. Man ble for eksempel redd for å bade barna sine fordi noen kunne tro at man begikk et overgrep, sier Winther til KK.no.

LES OGSÅ: Voksne mener det er skadelig å snakke med barn om overgrep

- Vi seksualiserer alt for lett kontakten mellom foreldre og deres barn

Svein Øverland er psykologspesialist, og ekspert på unges psykiske helse og bruk av sosiale medier. Han sier til KK.no at han synes det er fint at det blir debatt.

- For dette er et tema som det finnes mange meninger om og uten noen fasit. Jeg blir alltid skeptisk til den bakenforliggende motivasjonen når berømtheter legger ut bilder på nettet. Men jeg mener at vi alt for lett seksualiserer kontakt mellom foreldre og deres barn. Jeg ville personlig ikke kysset min datter på munnen, men det er heller ikke noe tegn i seg selv på noe uvanlig eller sykt, sier Øverland.

- Hvordan tror du norske foreldre stiller seg til dette? Er det uglesett her til lands, eller er skandinaviske foreldre mer åpne for en slik relasjon mellom foreldre og barn?

- Jeg tror at norske menn generelt tenker at det er unaturlig rundt treårsalderen. Det en uskreven lov at man ikke lenger har med jentebarn i dusjen på svømmehall eller med i garderobe i treningsstudio, men at man viser mer kos når folk ikke ser det. Jeg tror norske menn generelt er mer åpne for kroppskontakt og offentlig hengivenhet enn andre, men at menn, uansett kultur, også generelt er mer redd nå enn før for at handlingene kan bli tolket som «pedofile», sier Øverland til KK.no.

LES OGSÅ: Hvorfor er det så vanskelig å oppdage at et barn har blitt seksuelt misbrukt?

Det er ikke bare pappa Beckham som er glad i å vise ømhet og nærhet overfor datteren på sosiale medier. I fjor la kona Victoria ut et bilde av at hun kysset datteren Harper på munnen, og også dette skapte debatt. 

Happy Birthday baby girl We all love you so much @davidbeckham @brooklynbeckham kisses from mummy X

Et innlegg delt av Victoria Beckham (@victoriabeckham)

- Vi lever i en medieskapt virkelighet hvor det alltid er noen som vil mene noe om det man legger ut. Man hører jo om små barn som løper rundt i bare bleien hvor foreldrene blir bedt om å kle på barnet - hvis vi går i den fella der nakenhet blir uglesett, skaper man også en frykt for egen kropp og nakenhet, og bidrar til at man kan få et utrygt forhold til egen kropp, sier Winther til KK.no.

LES OGSÅ: Så mange kvinner sitter fengslet for seksuelle forbrytelser

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer