Hvor stor blir magen din?

Når kommer magen, og hvor stor blir den? Og når får jeg figuren tilbake? Foto: Shutterstock ©
Når kommer magen, og hvor stor blir den? Og når får jeg figuren tilbake? Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Og når kommer den? Her er det store variasjoner. Men noe vet vi! Din høyde, kroppsform og barnets vekt kan gi utslag. Se bilder av svært ulike gravide mager!

Når kommer magen? 

Før uke 12 er det i praksis umulig å se livmoren, eller kjenne at livmoren er større enn vanlig ved å ta på magen, forteller jordmor Mille Milling ved Familieklinikken på Majorstua. Men det skjer allikevel noe som gjør at magen kan virke større disse første ukene, forteller hun. - Livmoren begynner jo å vokse, og den krever at tarmene må flytte noe på seg. Mange blir litt oppblåste i denne perioden, sier Mille.

Les også: Din gravide BMI - så mye skal DU legge på deg  

Først ved 12 uker har livmoren vokst opp til skambeinet. Skambeinet er benet foran på bekkenet ditt (symfysen). De neste ukene vil man kunne merke tydelig at livmorens vekst øker midjemålet, og mange begynner å bruke mammaklær i denne perioden, forteller jordmoren.


Et knippe mager fotografert i svangerskapsuke 14. Mageform og synlighet varierer mye allerede nå!

Tutmagen

En tutmage bæres typisk av en kvinne som er relativt slank, og som er litt lavere enn gjennomsnittet. Livmoren skal vokse opp til ribbeina. Hvis du har en kort overkropp må livmoren i tillegg vokse relativt langt utover, da det er begrenset plass i høyden, forteller jordmor Mille.

Den andre faktoren som gir utslag for hvor stor og synlig magen blir er babyens størrelse. En liten baby gir naturlig nok en mindre mage enn en stor baby.

Mye fostervann vil også kunne gi en godt synlig mage. Hvis lege eller jordmor mistenker at du har mer fostervann enn normalt, henvises du til ultralydundersøkelse.


Mager med form vi kan karakterisere som "Tutmager".

Tutmage i uke 40: Ingen tvil - dette er en tutmage!
Tutmage i uke 40: Ingen tvil - dette er en tutmage! Vis mer

 

Les også: Slik ser magen ut etter fødsel!

Liten eller godt kamuflert mage

En kvinne som er lengre enn gjennomsnittet, vil ha mer plass til at livmoren kan vokse i høyden. Man kan si at høye kvinner generelt bærer barnet "lenger inn i kroppen", og magen kan derfor være mindre synlig. Noen får kanskje ikke fremtredende mage før nærmere uke 30.

Hvis du er overvektig vil det ekstra magefettet også bidra til at den gravide magen blir mindre synlig, og at det tar lengre tid før man ser at du er gravid. Jordmor Mille sier at kvinner med noen ekstra kilo ofte kan oppleve at de ikke går opp så mange kilo i svangerskapet, og at det skjer en omfordeling av kroppsfettet etter noen måneder som gravid. - Det er normalt å øke fettmengden på lår og rumpe frem til uke 20. Etter 20 uker så kommer magen og da føles kroppen mer i balanse, sier hun.

En liten høygravid mage kan også indikere at babyen er liten. På svangerskapskontrollene vil jordmor og lege måle lengden på livmoren din (symfyse-fundusmål). Hvis målet er utenfor normalområdet vil du blir sendt til flere undersøkelser.


Høygravide mager med form som vi kan kalle "liten" og/eller "kamuflert".

Kamuflert eller liten: Typisk babymage for en høy kvinne. Bildet er tatt i uke 41.
Kamuflert eller liten: Typisk babymage for en høy kvinne. Bildet er tatt i uke 41. Vis mer

  

Magen synker

Hos førstegangsfødende er det vanlig at fosteret legger seg med hodet godt ned i bekkenet rundt uke 36. Vi sier da at fosteret har festet hodet. Mange merker da at magen synker litt. Vekten av babyen vil bli plassert lenger ned. Hos flergangsfødende er det mindre vanlig at fosteret fester seg før fødselen.

Vakre mager uansett form og størrelse!

Mammanett mener gravide mager er flotte å se på uansett form og størrelse! Magen representerer en av naturens mest kompliserte fysiologiske prosess, der to skal bli til tre. Vær stolt av magen din og vis den frem! Du skal jo bli mamma! Se flere gravide mager fra ulike svangerskapsuker i vårt StorMage-galleri

Denne artikkelen ble første gang publisert i 2012 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer