adhd barn

Hvor tidlig kan man se tegn på ADHD hos barnet?

Mange små barn kan være urolige og ha vansker for å konsentrere seg, men ifølge ekspert behøver det ikke bety at de har ADHD.

FØRSTE TEGN PÅ ADHD: Uro, konsentrasjonsvansker og dårlig impulskontroll er symptomer på ADHD, men kan hos små barn også ha en rekke andre årsaker. FOTO: NTB Scanpix
FØRSTE TEGN PÅ ADHD: Uro, konsentrasjonsvansker og dårlig impulskontroll er symptomer på ADHD, men kan hos små barn også ha en rekke andre årsaker. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hvor tidlig kan man egentlig oppdage at et barn har ADHD? «Kristin», som av hensyn til barnet sitt ønsker å være anonym, mener hun så de første tegnene da sønnen bare var rundt to-tre år gammel.

– Han hadde et voldsomt temperament og sinne. Når han ble frustrert uttrykte han seg gjennom å skrike, slå og bite. I tillegg var han alltid i bevegelse, både natt og dag. Han kravlet rundt og sparket med beina, forteller hun.

– Tegnene har blitt tydeligere med alderen og på de verste dagene er det skikkelig slitsomt. Han kan løpe rundt fra morgen til kveld og er alltid i bevegelse. Han snakker i ett sett, både på inn- og utpust, etter to timer med konstant prat blir man ganske susete i hodet.

Kristin har jobbet som assistent på en skole for barn med ulike diagnoser. Disse tegnene ga henne derfor en anelse om at sønnen kanskje kunne ha ADHD.

Mistanken ble styrket av at venner som også har kjennskap til denne diagnosen kommenterte sønnens oppførsel.

– Flere spurte meg faktisk rett ut om han kunne ha ADHD, men jeg tok det ikke ille opp da jeg jo selv hadde vært inne på tanken. Fokuset mitt var at dersom det var tilfelle måtte jeg sørge for at han fikk den hjelpen han trengte, med tanke på tilrettelegging og eventuell medisinering. Jeg visste at desto tidligere han fikk hjelp, jo bedre ville det være for ham, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.