Å flytte til et helt nytt sted etter at man har fått barn, er noe mange foreldre helst ønsker unngå. Men før eller senere vil mange av oss oppleve at en endring i livssituasjonen gjør flytting nødvendig – kanskje på grunn av et jobbytte, en skilsmisse eller fordi du har behov for en større bolig.
I slike tilfeller er det naturlig å bekymre seg over hvordan barnet vil takle omstillingen og om hvilke konsekvenser flyttingen vil kunne få; kan det å flytte mye være skadelig for barn og hvor viktig er det egentlig for oss å ha røtter et sted?
Ifølge barnepsykolog Knut Halfdan Svendsen er røtter viktig fordi det er med på å styrke identiteten vår, for eksempel ved at vi identifiserer oss som «nordlending» eller som «bergenser».
– Dessuten vil det å ha røtter et sted ofte innebære at vi har fått gleden av å være i vennskap over tid. Vi har sluppet å bryte opp til noe nytt med alle de utfordringene det innebærer, som tap og savn. Her vil de voksne som er rundt oss være avgjørende i å hjelpe oss med å tåle de negative sidene og reaksjonene ved flyttingen, sier han.
Selv om vi ofte forbinder flytting med noe negativt, kan det å flytte ifølge Svendsen også være positivt for enkelte barn. Spesielt for barn og unge som ikke har funnet venner de matcher med der de bor, som kanskje bor på isolerte steder eller som ikke har klart å finne seg til rette i et skolemiljø eller i en klasse.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger