Hvordan slutte å amme?

ammeslutt
ammeslutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En god ammeslutt kan kanskje være like viktig som en god ammestart, men hvordan slutter man å amme? Kanskje barnet plutselig er for uinteressert i brystet, eller kanskje du ønsker å slutte av praktiske årsaker. Gro Nylander og ammehjelpen gir deg her gode råd for skånsom ammeslutt.

Avvenning tar tid

- Når avvenningen fra brystet skal skje, er opp til hver enkelt. Noen mødre ønsker å amme lenge, mens noen barn avvenner seg selv ved en bestemt alder, sier leder i Ammehjelpen, Vibeke L. S. Høgseth.
Hun mener at det følelsesmessige båndet mellom mor og barn, som sikres under amming, bør opprettholdes så lenge de har glede av det, fordi brystet ikke bare “er” mat - men også kos og trygghet for barnet.
- I de fleste tilfeller anbefales det en langsom avvenning. Husk at det tar tid å venne seg til ny kost eller fast føde, og det er viktig for barnets fordøyelse at barnet fortsatt får en del morsmelk når ny mat eller fast føde introduseres, forklarer Høgseth.

Vibeke Høgseth, leder for ammehjelpen
Vibeke Høgseth, leder for ammehjelpen Vis mer

Unngå brystspreng

- Hvis avvenningen blir for brå, vil mor kunne oppleve brystspreng. Forebygg dette ved å amme på starten av måltidet, men kun til man ikke har brystspreng lenger, sier Høgseth.

Hun anbefaler disse tre trinnene for å senke melkeproduksjonen:

  1. Gi pumpemelk eller morsmelkerstatning etter at du har ammet brystsprengen bort, til barnet er mett.
  2. Pump ut nok melk til at det ikke lenger er spreng. Det kan også hjelpe å gå med en litt stram BH eller binde opp brystene med et skjerf eller lignende, slik at det oppstår et mottrykk. Da oppfatter kroppen det slik at brystene er fulle, og produksjonen avtar.
  3. Om du må avvenne på grunn av et medikamentbruk som ikke er forenelig med amming, så må brystene pumpes litt dersom de er ubehagelig fulle, men gradvis kutte ut en og en pumping samtidig som du tar ut mindre og mindre melk.

- Men husk at noe brystspreng er én av faktorene som gjør at melkemengden reduseres relativt raskt, slik at det ikke er noe mål å unngå det helt, sier overlege dr. med. ved Nasjonalt kompetansesenter for amming, Gro Nylander.

Skal barnet få styre avvenningen?

Ammeekspert Gro Nylander: Det er en tid for alt - også amming.
Ammeekspert Gro Nylander: Det er en tid for alt - også amming. Vis mer

- Det å skulle slutte å amme er et interessant problem, som var omtrent uhørt i Norge for tretti år siden, mener Nylander. - For mange er det uventet, det ammemønsteret som må til for å få til en vellykket amming for flest mulig. Årsaken til at det går så bra med ammingen i Norge i dag, er at barnet får bryst når det selv vil. Men på et eller annet tidspunkt er det nok. Det er en tid for alt, sier Nylander, og legger til at selv i de mest ammevennlige kulturer er det sjelden å se amming utover tre-fire år. I Norge er anbefalingen morsmelk i minst ett år, noe snart halvparten av norske spedbarn får.

- Det er ikke tvil om at kan være vanskeligere å avvenne et stort, bevisst barn enn en baby. For de fleste går det likevel helt greit, fordi barnet gradvis viser mindre og mindre interesse. Mange godtar også nei eller avledning, men når mor gjerne vil slutte og barnet vil fortsette, er det ikke tvil om at kan være vanskeligere å avvenne et stort, bevisst barn enn en baby, siier Nylander.

Beholde kvelds- og morgenamming lengst

- Dette er ofte det siste som går, og det er så fint å kunne roe ned en hektisk smårolling før natten, eller ta seg en attpålur sammen om morgenen, i stedet for å stå opp grytidlig for å finne mat til et sultent barn, sier Nylander.
Dersom du bare vil beholde morgenammingen til slutt, må du ikke amme ellers. Barnet må forstå at dette skjer utelukkende i sengen, på morgenkvisten. Noen barn vil helst ha bryst flere ganger om natten.
- Da kan dere la pappa ligge nærmest og konsekvent si: ”Vente litt, det er ikke morgen enda.” Om vinteren kan man tenne lyset som tegn på at nå er det morgen. Om sommeren kan det være verre, så noen ganger kan det lønne seg at mor sover på et annet rom et par dager, og først kommer inn om morgenen, anbefaler Nylander.

Gjør brystet utilgjengelig

- Noen mødre bruker en stram bluse med lukking bak i noen dager. En jeg kjenner viklet elastisk bind rundt brystet, en annen brukte et langt ullskjerf. Selv hadde jeg nytte av å sette en plasterlapp over brystknoppen når jeg skulle bade sammen med en lengtende liten ny-avvent unge. Andre smører på noe som smaker vondt eller uvant, som sennep, eddik, soyasaus eller sitron, sier Nylander.
- En oppfinnsom mor jeg kjenner tegnet et grusomt gap med tenner på brystet, der brystknoppen var tusjet svart og så ut som et hull i midten. Barnet hennes rygget tilbake og ville slett ikke i nærkontakt med monsteret, forklarer ammeeksperten.


Nedenfor har vi laget en oversikt over hvordan du best mulig kan avvenne barnet ditt fra brystet, med hensyn til alder:

 > 4 mnd - 12 
mnd
Start med å kutte ut ett måltid i døgnet, og erstatt dette med pumpemelk eller morsmelkerstatning. Start med det måltidet hvor du har minst melk, eller barnet lettest å avlede. Kos, hold og lek mer med barnet enn vanlig. Kutt så ut enda en amming, og vent til produksjonen stabiliserer seg. Fortsett slik til barnet er avvent.
 1 - 2 årStart med å kutte ned på ammestundene, utsette ammingen til et mer beleilig tidspunkt, bytte ut ammingen med annen mat og avlede med andre aktiviteter. Det anbefales å gjøre avvenningen til en langsom prosess opp til 6 mnd. Kos, hold og lek med barnet mer enn vanlig. Det er viktig å være tålmodig og støtte barnet i denne løsrivning prosessen.
 3 år + Barn over tre år er som regel lette å avvenne, da det vanligvis kun dreier seg om amming 1-2 ganger om dagen, og de mister ofte interessen av seg selv. Snakk med, og planlegg et tidspunkt sammen med barnet, for når avvenningen skal finne sted. Feire begivenheten sammen med barnet når avvenningen har skjedd. Forbered barnet på forhånd, og minn det ofte om at det nærmer seg.

Kilde: Ammehjelpen.no

Tips!

  • Gi bryst stadig sjeldnere – avled barnets oppmerksomhet
  • Gjør brystene utilgjengelige eller lite attraktive med tildekking, uvant eller vond smak
  • La andre overta stell og omsorg på typiske ammetider

Kilde: Dr. med. Gro Nylander, Nasjonalt kompetansesenter for amming

Øvrige kilder:

  • Lille venn, hva nå? Gro Nylander. Gyldendal Fakta, 2005
  • Boken om amming, Elisabeth Helsing. Gyldendal Norsk Forlag A/S, 1995.
  • Telefonhåndbok for ammespørsmål, Sandra Jolley, ARNP, MS, IBCLC & Ellen Phillips-Angeles, MS, CHES. Utgitt av ammehjelpen 2004.
  • Elisabeth Tufte og Gro Nylander, Nasjonalt kompetansesenter for amming.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer