Hvordan snakke med barn om døden?

- Det viktigste er å være dønn ærlig, sier psykolog.

Å SNAKKE MED BARN OM DØDEN: Alle vil vi møte døden en gang i livet vårt, men å snakke om det er ikke alltid like lett. Foto: NTB Scanpix / Bengt Olof Olsson, Bildhuset
Å SNAKKE MED BARN OM DØDEN: Alle vil vi møte døden en gang i livet vårt, men å snakke om det er ikke alltid like lett. Foto: NTB Scanpix / Bengt Olof Olsson, Bildhuset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å snakke med barn om døden kan være vanskelig, for hvordan skal man kunne forklare noe man selv ikke helt skjønner?

Atle Dyregrov er klinisk psykolog og faglig leder ved Senter for Krisepsykologi. Gjennom yrket sitt snakker han ofte med barn som har opplevd dødsfall i nær familie og som har mange tanker og spørsmål om døden.

Han sier at det er helt vanlig at barn i perioder blir ekstra opptatt av døden og at det hos noen kan starte tidlig. 

– Når barn er mellom fire og seks år gamle får de en begrepsforståelse som gjør at de skjønner at døden kan ramme alle, også dem selv. De skjønner at døden er irreversibel slik at man ikke får den døde tilbake. De begynner også å skjønne at døden kan inntreffe både ved ulykker og sykdommer. Men også barn under to år kan vise sorg og savn etter noen som er død, sier han.

– Etter hvert kommer det spørsmål om hvorfor vi dør og hva som skjer etterpå. Dette er det vanskelig for foreldre å snakke om, fordi vi ikke har faste svar. Men det er viktig å møte barnet og ikke frykte samtalen.

LES OGSÅ: 6 ting du bør gjøre foran barna dine

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer