Svøpe babyen

Hvordan svøpe babyen riktig?

Svøping er fin metode for å roe den nyfødte babyen. Slik svøper du riktig og trygt.

SVØPING AV BABY: Små babyer kan være urolige og vifte mye med armene når de skal sove, da kan svøping være en fin måte å roe dem ned på. FOTO: NTB Scanpix
SVØPING AV BABY: Små babyer kan være urolige og vifte mye med armene når de skal sove, da kan svøping være en fin måte å roe dem ned på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å svøpe nyfødte babyer i et teppe er en praksis som ifølge historikere kan være flere tusen år gammel. Arkeologer har faktisk funnet statuetter helt fra bronsealderen som skal forestille små innpakkede babyer.

Svøping praktiseres over hele verden, også her i Norge da mange mener det trygger barnet i det «fjerde trimesteret».

Roer babyen de første ukene av livet

Helsesykepleier Maria Bakkeid har bred erfaring med svøping av babyer. Hun forklarer at svøping, eller skuldersvøping som hun liker å kalle det, er et av mange ulike tiltak foreldre kan bruke for å støtte og hjelpe babyen med å roe seg.

Du kan starte helt fra babyen er nyfødt, da mange har størst behov for svøping i de første ukene av livet.

– De aller yngste babyene har ofte litt manglende evner til å roe seg ned, å regulere seg som vi også kan kalle det. Mye ukontrollerte bevegelser med armene kan gjøre dette enda vanskeligere. Vi kan tenke oss at skuldersvøping hjelper babyen med å holde armene samlet inntil kroppen, litt slik som babyen lå på slutten av svangerskapet, tett og trygt i mammas mage.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer