Svøpe babyen

Hvordan svøpe babyen riktig?

Svøping er fin metode for å roe den nyfødte babyen. Slik svøper du riktig og trygt.

SVØPING AV BABY: Små babyer kan være urolige og vifte mye med armene når de skal sove, da kan svøping være en fin måte å roe dem ned på. FOTO: NTB Scanpix
SVØPING AV BABY: Små babyer kan være urolige og vifte mye med armene når de skal sove, da kan svøping være en fin måte å roe dem ned på. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å svøpe nyfødte babyer i et teppe er en praksis som ifølge historikere kan være flere tusen år gammel. Arkeologer har faktisk funnet statuetter helt fra bronsealderen som skal forestille små innpakkede babyer.

Svøping praktiseres over hele verden, også her i Norge da mange mener det trygger barnet i det «fjerde trimesteret».

Roer babyen de første ukene av livet

Helsesykepleier Maria Bakkeid har bred erfaring med svøping av babyer. Hun forklarer at svøping, eller skuldersvøping som hun liker å kalle det, er et av mange ulike tiltak foreldre kan bruke for å støtte og hjelpe babyen med å roe seg.

Du kan starte helt fra babyen er nyfødt, da mange har størst behov for svøping i de første ukene av livet.

– De aller yngste babyene har ofte litt manglende evner til å roe seg ned, å regulere seg som vi også kan kalle det. Mye ukontrollerte bevegelser med armene kan gjøre dette enda vanskeligere. Vi kan tenke oss at skuldersvøping hjelper babyen med å holde armene samlet inntil kroppen, litt slik som babyen lå på slutten av svangerskapet, tett og trygt i mammas mage.

Svøping kan ifølge Bakkeid være aktuelt når babyen skal sove og virker stresset av at den ikke klarer å samle og roe armene.

Eller om babyen er overtrøtt og hverken byssing, amming, bæring eller andre beroligende tiltak fungerer.

Nyfødte babyer har også den såkalte moro-refleksen som kjennetegnes av at de slår ut med armene når de blir overrasket eller skremt. Om babyen skal sove og har mye kaotiske armbevegelser eller gjentatte ganger vekker seg selv under søvn på grunn av mororefleksen, kan svøping være et godt alternativ.

Viktig å svøpe på en trygg måte

Bakkeid er daglig leder for Lillemini.com som tilbyr en egen app for småbarnsforeldre. Her finnes tips og verktøy til foreldre om babyers søvn, men også annet babyrelatert som artikler og videoer med råd om svøping.

Som med all annen håndtering av babyer er det viktig at vi svøper på en trygg måte.

Bakkeid henviser til den amerikanske barnelegeforeningens retningslinjer for trygg søvn for spedbarn fra 2016. Den inneholder et eget avsnitt med anbefalinger om svøping.

Noen viktige punkter her er:

  • Det er svært viktig at babyer som er svøpt ligger i ryggleie, noe som er i tråd med Landsforeningen uventet barnedød sine råd om spedbarns søvn.
  • Svøping skal være tett rundt brystet/skuldrene, men løs rundt hoftene/knærne
  • Når babyen viser tegn til å begynne å snu seg fra rygg til mage bør man slutte med svøping

Viktig at det ikke blir for stramt rundt hoftene

Det er ifølge American Academy of Pediatrics valgfritt om babyen svøpes med hendene inni eller utenfor teppet. Her må man gjøre individuelle tilpasninger basert på babyens fysiologiske behov.

Men det er ifølge Bakkeid viktig at svøpingen er løs rundt hofter og knær.

– Hoftene skal ikke presses ned i utstrakt stilling. Dette kan være uheldig for hofteleddet til babyen. Det skal være så løst og ledig rundt hoftene at babyen kan strekke beina helt ut og bøye beina helt opp i «froskestilling». Det er derfor jeg liker å kalle det skuldersvøping, for det er nettopp rundt skuldrene at det skal være stramt og tett. Rundt hoftene skal det være løst, forklarer hun.

Ifølge helsesykepleieren finnes det situasjoner hvor du ikke bør svøpe barnet.

– Når babyen er våken og ikke er spesielt stresset eller overtrøtt skal man ikke svøpe babyen. Svøping skal kun benyttes i situasjoner der man tenker at babyen kan trenge dette for å roe seg ned, eller for å klare å sove.

– Babyen trenger å øve seg og få masse erfaringer med å bevege armer og bein. Etter hvert som babyen får øve seg på å bevege seg, vil vi se at bevegelsene bli mer og mer kontrollerte. Det er en kombinasjon av en helt vanvittig hjerneutvikling og babyens erfaringer som bidrar til den fantastiske utviklingen vi ser hos babyer.

BRUK TYNNE MATERIALER: Babyen må ikke blir overopphetet, et svøpeteppe i musselin er derfor godt egnet. Tenk også på hvilke klær du har på babyen under teppet eller svøpeposen, ofte holder det med et lag ull eller bomull. FOTO: Molliemustard.no
BRUK TYNNE MATERIALER: Babyen må ikke blir overopphetet, et svøpeteppe i musselin er derfor godt egnet. Tenk også på hvilke klær du har på babyen under teppet eller svøpeposen, ofte holder det med et lag ull eller bomull. FOTO: Molliemustard.no Vis mer

Ulike måter å svøpe på

Svøping kan gjøres på mange forskjellige måter. Mange benytter et teppe, men det finnes også egne svøpeposer eller «swaddlers» som er veldig enkle å bruke.

Du kan også svøpe på ulike måter; med babyens hender opp mot ansiktet, hendene ned langs siden eller opp mot brystet. Det kommer an på hva du opplever at din baby liker best.

– Som med amming, flaskemating, bruk av bæretøy og alt annet man gjør med babyen, må man ofte øve seg noen ganger for å få dreisen på svøpinga. Ofte kan det være lurt å øve seg på en bamse eller dukke før man svøper babyen, tipser Bakkeid.

– Det er ikke uvanlig at babyen gråter litt akkurat mens man svøper. Som regel handler dette om at det er litt nytt og uvant for babyen, om at foreldrene er usikre på hvordan de skal svøpe, eller at babyen allerede var overtrøtt og urolig før du begynte å svøpe. Da er det ofte lurt å være så rolig du kan; bruk trygg, rolig stemme og snakk eller syng til babyen.

– Etter at du har svøpt ferdig kan du for eksempel ta babyen opp mot skulderen og gå rundt med gyngende bevegelser eller dype, rytmiske knebøy mens du fortsetter å snakke rolig eller synge. Da vil mange babyer roe seg.

SVØPEPOSE: Det finnes også egne svøpeposer eller «swaddlers», som gjør det enkelt å pakke babyen inn riktig. Denne er fra Ergobaby. FOTO: Produsenten
SVØPEPOSE: Det finnes også egne svøpeposer eller «swaddlers», som gjør det enkelt å pakke babyen inn riktig. Denne er fra Ergobaby. FOTO: Produsenten Vis mer

Viktig å slutte før barnet kan snu seg

Idet barnet begynner å vise tegn til å ville snu seg fra rygg til mage, bør du slutte med svøping. Dette kan for eksempel være at babyen i tre-fire måneders alder begynner å ta begge beina opp mot magen og snur seg over til siden.

Det er ifølge helsesykepleieren lurt å tenke på avvenning av svøping i litt god tid, slik at du kan gjøre den gradvis.

– Dersom du bruker svøpeteppe kan du begynne med å svøpe med den ene armen utenfor teppet, den andre armen svøper du som du pleier. Veksle gjerne med å svøpe venstre og høyre arm. Om du bruker en svøpepose/swaddler, kan du klippe hull til en arm først, den andre armen lar du være svøpt, tipser hun.

Etter hvert kan du forsiktig åpne svøpeposen eller teppet etter at babyen har sovnet, slik at en eller begge armer kommer fri. Du kan også teste om babyen kan klare seg uten svøping ved duppene på dagtid.

«Vinterbabyer» som ligger tett og godt i en vognpose vil ofte bli «samlet» av vognposen, og har ikke så mye behov for svøping på dagtid. Men i sengen om natten er kanskje behovet større.

– Om du svøper babyen i svøpeteppe kan du etter hvert la begge armene være utenfor. Barnet kan likevel oppleve det som godt å bli svøpt rundt brystet. Samle babyens hender opp mot brystet med dine hender om du ser han trenger det en periode. Ved tre-fire måneders alder har babyen evne til å gripe et objekt viljestyrt. La babyen få klamre seg til et objekt så han har noe å samle hendene sine rundt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer