Hvorfor er det så vanskelig å oppdage at et barn har blitt seksuelt misbrukt?

- Tegn på at barn har blitt seksuelt misbrukt kan komme til uttrykk på helt andre måter enn det man tror.

SEKSUELT MISBRUK AV BARN: Det er ifølge ekspertene få klare tegn på at et barn har blitt utsatt for overgrep. Foto: NTB Scanpix
SEKSUELT MISBRUK AV BARN: Det er ifølge ekspertene få klare tegn på at et barn har blitt utsatt for overgrep. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Anmeldelsen til en 14 år gammel jente i Bergen ble starten på opprullingen av den omfattende «Dark Room» overgrepssaken.

Ifølge Redd Barna er det sjelden seksuelle overgrep mot barn blir oppdaget dersom barnet ikke selv forteller hva som har skjedd. Men hvorfor er det egentlig slik?

En av årsakene er ifølge Ane Aamodt i Redd Barna at de fleste overgrep begås av en person som barnet har et nært og tillitsfullt forhold til.

– Veldig ofte er personene som utfører de seksuelle overgrepene mennesker som barnet er glad i. Et barn sa til meg at hun skulle ønske at mamma og pappa var to monstre, da hadde det vært lettere å forholde seg til det som hadde skjedd, sier hun.

– Samtidig begynner overgrepene ofte i det små, slik at barnet får følelsen av at det var med på det selv. Dette skaper en enorm skyld- og skamfølelse som gjør at det blir vanskelig å snakke om.

Ingen typiske atferdstegn som går igjen

Seksuelle overgrep er også vanskelig å oppdage fordi det ifølge Aamodt ikke finnes en «topp tre liste» over typiske tegn man skal se etter.

– Etter å ha møtt mange mennesker som har blitt utsatt for seksuelle overgrep som barn, ser vi at det kan være veldig forskjellige tegn. En kan være den stilleste jenta i klassen, mens en annen kan være mobberen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer