Barnløse kvinner:

Hvorfor er så mange kvinner barnløse?

Det er det store spørsmålet norske forskere nå vil finne svar på.

BARNLØSE KVINNER: Rundt 15 prosent av alle 45 år gamle norske kvinner, har ikke barn og de fleste av dem vil aldri få barn. Foto: NTB Scanpix
BARNLØSE KVINNER: Rundt 15 prosent av alle 45 år gamle norske kvinner, har ikke barn og de fleste av dem vil aldri få barn. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste 20-30 årene har andelen som ikke får barn økt dramatisk. Rundt 15 prosent av alle 45 år gamle norske kvinner har i dag ikke barn. Blant menn er det rundt 25 prosent som aldri får barn.

Samtidig vet man at de aller fleste ønsker å få barn, og det er derfor sannsynlig at de fleste av de som ikke får barn, er ufrivillig barnløse.

Derfor vil nå norske forskere forsøke å finne ut hvorfor. Med midler fra Forskningsrådet, er det derfor nå etablert et helt nytt forskningssenter ved Folkehelseinstituttet, som skal forske på norske kvinner og menns fruktbarhet.

LES OGSÅ: Får eggdonasjon utenlands

Venter for lenge med barn

- Vi vil først prøve å forstå de sosiale grunnene til at man ikke får barn, sier Per Magnus, fagdirektør og leder av Folkehelseinstituttets nye Senter for fruktbarhet og helse til KK.

Blant annet vil de forsøke å finne ut om det skyldes at kvinner venter for lenge, før de prøver å få barn.

Fra før vet man at norske kvinner blir stadig eldre når de får barn. Tall fra Folkehelseinstituttet viser at gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende de siste 50 årene, har økt med seks år, fra 23,1 år i 1967 og til 29,0 år i 2016.

Man antar derfor at noe av grunnen til at færre får barn, er fordi kvinner venter så lenge at det er for sent.

Evnen til å bli gravid synker for kvinner gradvis fra 35-års alder og tidlig i 40-årene er mange ikke lenger fertile. Peter Fedorcsak, avdelingsleder ved reproduksjonsmedisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, har tidligere fortalt til KK at de færreste kvinner som nærmer seg 50 år, kan bli gravide med egne egg.

LES OGSÅ: Redd for å vente for lenge?

Frykter skadelige miljøgifter

Men forskerne frykter at det også er andre årsaker til at færre får barn og lurer på om det for eksempel er ting i miljøet vårt som påvirker fruktbarheten.

- Det er dette vi er bekymret for, og vi vil derfor undersøke om det kan være noen biologiske årsaker til at færre får barn, sier Magnus til KK.

Ifølge Miljødirektoratet har man en tid mistenkt at kjemikalier i miljøet kan påvirke fruktbarheten.

Blant annet vet man at det kan finnes hormonforstyrrende stoffer i en rekke forbrukerprodukter, som i klær, maling, rengjøringsmidler, leketøy, kosmetikk, medisiner og plast. De kan også finnes som forurensning i mat, luft og vann.

Det er tidligere gjort en del forskning på sammenhengen mellom miljø og menns sædkvalitet, og tidligere i år ble det blant annet kjent at en stor gjennomgang av 185 tidligere studier viser at vestlige menns sædkvalitet stuper.

- Men det er ikke forsket særlig på miljø og kvinners fruktbarhet, sier Magnus til KK.

Det vil han derfor gjøre noe med, og for å finne ut mer skal det nye forskningssenteret både se på data fra andre studier og store befolkningsundersøkelser.

- Vi kommer også til å sette i gang en del nye studier, sier han til KK.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange norske kvinner føder i 50-årene

Mer assistert befruktning

Samtidig som flere er barnløse, er det også stadig flere som får hjelp til å bli gravide. Ferske tall fra Folkehelseinstituttets medisinske fødselsregister, viser at 4 prosent av alle barn som fødes i dag, er såkalte prøverørsbarn, altså unnfanget med IVF-metoden.

Det betyr at man anslår at mellom ett og to barn i hvert klasserom i Norge, er blitt til med IVF-hjelp.

Som KK nylig kunne fortelle, er det også stadig flere norske kvinner som sliter med å få barn fordi de har for høy BMI.

Mange norske kvinner veier for mye, og fedme er gjennom forskning vist å påvirke fruktbarheten svært negativt.

- I tråd med at befolkningen blir stadig tyngre, har vi også flere og flere pasienter med høy BMI og mange av kvinnene som kommer til oss er overvektige, sa gynekolog Hildegunn Stoum ved prøverørsklinikken Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim til KK i forbindelse med artikkelen.

LES OGSÅ: - Hos lege og gynekolog fikk vi beskjed om at vekten måtte ned

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer