Barnehage:

«Hvorfor skal man få barn om man bare skal sette det bort?»

Natalia fikk reaksjoner da hun sendte toåringen i barnehagen da hun selv hadde fri.

BARNEHAGE: Natalia Heinrich deler bekymringen over at mange barn har lange dager i barnehagen, men tror ikke behovsprøvd barnehage er løsningen. Foto: Katrine Alexandra Leirmo Heiberg
BARNEHAGE: Natalia Heinrich deler bekymringen over at mange barn har lange dager i barnehagen, men tror ikke behovsprøvd barnehage er løsningen. Foto: Katrine Alexandra Leirmo Heiberg Vis mer
Publisert

Er det innafor å sende barna i barnehagen når man selv har fri? Det er et brennbart spørsmål som har skapt mye debatt de siste ukene.

15 år etter alle barn i Norge fikk rett på barnehageplass, har diskusjonen med jevne mellomrom dukket opp.

Denne gangen var det Aftenposten- journalist Lars Glomnes som utløste det hele. I en nylig episode av Aftenpodden, en podkast laget av Aftenposten-ansatte, fortalte hans kollega Sarah Sørheim at hun var utslitt etter å ha stått for avviklingen av både jul og nyttårsaften – mens småbarnspappa Glomnes derimot, kunne avsløre at han var uthvilt.

Han hadde nemlig følgende hack som han gladelig delte med andre småbarnsforeldre:

- Jeg kommer tilbake full av energi fordi vi fikk tre dager med voksenferie fra ni til fire da barnehagen var åpen.

Slik fikk han og samboeren muligheten til både å spise lunsj sammen og ta en skitur, forklarte Glomnes, og oppsummerte det hele slik:

- For en gave! Beste ved hele 2023.

Dét var barnehagearbeider og AP-politiker Leon Bafondoko slettes ikke enig i. I barnehagen han jobber i, sliter de med høyt arbeidspress og høyt sykefravær.

Han ville derfor ha en slutt på at foreldre sender ungene i barnehagen og prioriterer egentid, og foreslo å endre loven, og innføre behovsprøvd barnehage.

Det vil innebære at foreldre må melde fra til barnehagen når de jobber, og kun kan ha barna sine der da.

- Vi bruker masse penger i dag på å finansiere barnehageplasser til foreldre som ikke ønsker å prioritere tida si med barna sine, uttalte Bafondoko til NRK.

Dét provoserte småbarnsmamma Natalia C. Heinrich i Kongsberg, som jobber som journalist i lokalavisen Laagendalsposten.

I en kommentar hun skrev der, som også ble delt i Nettavisen, ga hun svar på tiltale.

«Tredje juledag sendte jeg min toåring i barnehagen, og tok meg litt egentid. Det gjorde jeg med god samvittighet!»

«Jeg er ikke en dårligere mamma som sender ungen i barnehagen selv om jeg har fri.»

Når KK ringer henne, pludrer toåringen i bakgrunnen. Det var Bafondokos generalisering av dagens foreldregenerasjon som en generasjon som ikke prioriterer barna sine, som utløste engasjementet.

Hun har også bakgrunn som barnehagelærer, og kjenner debatten godt.

- Jeg blir provosert når han sier vi er en generasjon som ikke prioriterer barna våre. Det tror jeg jo absolutt vi gjør. Men det er viktig å også prioritere seg selv og parforholdet - det tror jeg bare kommer barna til gode.

- Jeg synes det er synd at man skal få dårlig samvittighet om man sender barna i barnehagen på en fridag - det er så mye man annet vi har dårlig samvittighet for i dag. Om du sender barna i barnehagen en dag du har fri, så gjør ikke det deg til en dårligere forelder, mener hun.

- Men har Bafondoko et poeng? Det er skattebetalernes penger som går til å finansiere voksenfritiden?

- Han har noen poenger jeg er enig i, men jeg tror ikke behovsprøvd barnehage er løsningen, understreker Natalia.

Som tidligere barnehagelærer er hun innforstått med at mange barnehager har utfordringer med å skaffe nok bemanning, og at det skulle ha vært flere ansatte.

Hun deler også bekymringen over at mange barn har lange dager i barnehagen. I dag er maksantallet timer barna kan være i barnehagen satt til å være 41 timer i løpet av en uke.

- Da bør heller debatten gå på om det er aktuelt å redusere dette antallet, foreslår hun.

I flere kommuner i Sverige har de ordningen med behovsprøvd barnehage - Natalia har selv jobbet i en svenske barnehage som praktiserte dette. Der hadde foreldre som var uten jobb, kun lov til å ha barna sine i barnehagen femten timer per uke.

Hun ser en klar ulempe ved denne ordningen.

- Dette gjaldt først og fremst familier med dårlig økonomi. Med en slik ordning er det de som har minst som får minst.

- Vi skal heller ikke redusere barnehagen til å være en oppbevaringsplass - det er så mye sosial læring og utvikling som skjer der, mener hun.

Hver familie har dessuten sine behov, det være seg turnusarbeid eller sykdom, understreker Natalia videre.

Mange har kommentert og delt kommentaren hennes. Tilbakemeldingene var som forventet, sier hun - flest positive – og noen negative.

- Jeg har ikke gått så dypt inn i kommentarfeltet. Noen er uenige og det er helt greit.

- Hvilke var verst å lese?

- Det er flere som spurte «hvorfor skal man få barn om man bare skal sette det bort?». Men jeg vil jo ikke si at jeg setter bort barnet mitt. Jeg tenker at de som mener dette, ikke har forstått alle nyansene, sier Natalia diplomatisk.

Å innføre behovsprøvd barnehage er uaktuelt, har kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun allerede slått fast overfor VG.

- Barn har godt av å gå i barnehage for å leke med vennene sine, uavhengig av om foreldrene har fri fra jobb. Dette er tilbud foreldrene betaler for, og staten skal ikke blande seg inn i hva foreldre gjør mens barna er i barnehagen, uttalte kunnskapsministeren.

Hvilket er helt på linje med sluttpoenget i Natalias kommentar.

«You do you – også kan vi heller konsentrere oss om viktigere ting i samfunnet enn om en mamma eller pappa tar seg en noen timer for seg selv en dag eller to».

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet