Gravid:

Hvorfor virker det som om noen kvinner er «hyper-fertile»?

Mens enkelte kvinner har store vansker med å bli gravid, er det for andre usedvanlig lett.

UFRIVILLIG GRAVID: Enkelte kvinner opplever gjentatte graviditeter - til tross for at de bruker prevensjon. FOTO: NTB Scanpix
UFRIVILLIG GRAVID: Enkelte kvinner opplever gjentatte graviditeter - til tross for at de bruker prevensjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har kanskje hørt enkelte kvinner som hevder at de «blir gravide bare mannen deres ser på dem». Selv om uttalelsen åpenbart er en smule overdrevent; hvorfor er det slik at enkelte kvinner synes å være nærmest «hyper-fertile?»

Britt-Ingjerd Nesheim er tidligere overlege ved Oslo universitetssykehus og professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Universitetet i Oslo. Hun forteller at det ikke finnes noe medisinsk begrep som dekker det å være «hyper-fertil».

– Men det er klart det er forskjell på hvor lett man blir gravid, som på alt annet, sier hun.

– Tenk deg en gruppe kvinner som slutter med prevensjon for å bli gravide. Da vil noen bli gravide på første eggløsning, noen på andre og så videre. Etter et år er nesten alle gravide. De som ble gravide fort, vil stort sett også bli det neste gang de forsøker.

LES OGSÅ: Stine (18) trodde spiralen var helt sikker

Vet ikke hva som er årsaken

KK.no har vært i kontakt med flere kvinner som forteller om gjentatte graviditeter, til tross for at de har brukt prevensjon. En mamma forteller at legen anbefalte henne avholdenhet fra sex, da prevensjonsmidlene sviktet henne hele tre ganger. En gang ble hun ufrivillig gravid mens hun gikk på p-piller og to ganger mens hun hadde spiral. I likhet med andre kvinner som har opplevd det samme, valgte hun til slutt å la seg sterilisere.

Ifølge Nesheim vet man ikke helt hva som kan være årsaken til at enkelte kvinner blir usedvanlig lett gravid.

– Du kan like gjerne spørre etter årsaken til at andre bruker litt tid før det «slår til», sier hun.

– Som regel når man blir gravid til tross for prevensjon, dreier det seg om såkalte brukerfeil, det gjelder særlig at man glemmer å ta pillen. Kobberspiralen har også en viss svikt. Virkningsmekanismen er først og fremst at den er spermiedrepende og da hender det at den svikter. Mens p-stav og hormonspiral nesten ikke har svikt.

– I min lange erfaring med provoserte aborter har jeg truffet på kvinner som har opplevd gjentatt svikt, men det er bare noen få. Noen ganger har de opplagt vært gravide før de fikk prevensjonen, andre ganger er det nok svikt, sier hun.

Hormonspiral og p-stav er mest sikre

Anne Flem Jacobsen er professor i obstetrikk og gynekologi ved Universitetet i Oslo. Hun forteller at hormonspiral og p-stav blir regnet som de to sikreste prevensjonsmidlene vi har.

– Årsaken til det er at når man har satt inn disse, så er de permanente og man ikke vil oppleve brukerfeil på samme måte som man gjør ved for eksempel p-piller og minipiller. Jacobsen understreker at alle disse prevensjonsmidlene er veldig sikre dersom de blir brukt på riktig måte.

Men glemmer man å ta en pille, har diare eller kaster opp, så ser det ut til at man kan få en graviditetsrate opp mot syv prosent på disse preparatene. Noen medisiner som for eksempel epilepsimedisin, kan også påvirke p-pillen. Men det er primært ikke det som gjør at p-pillen svikter, det skyldes nok i større grad brukerfeil.

Hun er tvilsom til at kvinner som blir gravid på prevensjon er særlig mye mer fertil enn andre kvinner. – Selv ikke sterilisering er hundre prosent sikker og en spiral eller en p-stav som ikke er satt inn på riktig måte kan også føre til graviditet, sier hun.

LES OGSÅ: Produsent bruker bloggere til å markedsføre omstridt prevensjon

Unødvendig å bruke dobbelt opp

For kvinner som opplever at de blir veldig lett gravide, er det ifølge Nesheim ikke noe stort poeng i å bruke «dobbelt opp» av prevensjonsmidler.

– Det er ikke så mye annet å gjøre enn å satse på et sikkert prevensjonsmiddel, som for eksempel hormonspiral. Dobbelt opp bruk er det sjelden noe poeng i.

- Og heldigvis har vi i Norge selvbestemt abort å falle tilbake på, hvis det skulle bli nødvendig.

– Flere av de kvinnene jeg har vært i kontakt med som blir veldig lett gravide med prevensjon, har også opplevd spontanaborter. Kan det være en sammenheng i dette?

– Jeg har aldri hørt at det skulle være noen sammenheng mellom hvor fort man blir gravid og tendensen til spontanabort. En annen sak er at spontanaborter er nokså vanlige - ca. 15 prosent av alle erkjente svangerskap, mye mer hvis du regner med svangerskap der aborten skjer så tidlig at man ennå ikke har oppdaget at man er gravid, svarer Nesheim.

LES OGSÅ: IVF-behandling i Norge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer