Gravid:

Hvorfor virker det som om noen kvinner er «hyper-fertile»?

Mens enkelte kvinner har store vansker med å bli gravid, er det for andre usedvanlig lett.

UFRIVILLIG GRAVID: Enkelte kvinner opplever gjentatte graviditeter - til tross for at de bruker prevensjon. FOTO: NTB Scanpix
UFRIVILLIG GRAVID: Enkelte kvinner opplever gjentatte graviditeter - til tross for at de bruker prevensjon. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Du har kanskje hørt enkelte kvinner som hevder at de «blir gravide bare mannen deres ser på dem». Selv om uttalelsen åpenbart er en smule overdrevent; hvorfor er det slik at enkelte kvinner synes å være nærmest «hyper-fertile?»

Britt-Ingjerd Nesheim er tidligere overlege ved Oslo universitetssykehus og professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Universitetet i Oslo. Hun forteller at det ikke finnes noe medisinsk begrep som dekker det å være «hyper-fertil».

– Men det er klart det er forskjell på hvor lett man blir gravid, som på alt annet, sier hun.

– Tenk deg en gruppe kvinner som slutter med prevensjon for å bli gravide. Da vil noen bli gravide på første eggløsning, noen på andre og så videre. Etter et år er nesten alle gravide. De som ble gravide fort, vil stort sett også bli det neste gang de forsøker.

LES OGSÅ: Stine (18) trodde spiralen var helt sikker

Vet ikke hva som er årsaken

KK.no har vært i kontakt med flere kvinner som forteller om gjentatte graviditeter, til tross for at de har brukt prevensjon. En mamma forteller at legen anbefalte henne avholdenhet fra sex, da prevensjonsmidlene sviktet henne hele tre ganger. En gang ble hun ufrivillig gravid mens hun gikk på p-piller og to ganger mens hun hadde spiral. I likhet med andre kvinner som har opplevd det samme, valgte hun til slutt å la seg sterilisere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer