Hyller mammakroppen ved å vise frem strekkmerker, hengemager og arr

Tobarnsmor har samlet inn tusenvis av uretusjerte bilder av nybakte mødre - slik er virkeligheten!

FLOTTE MAGER: Mammaer i alle fasonger.  Foto: The Shape Of a Mother
FLOTTE MAGER: Mammaer i alle fasonger. Foto: The Shape Of a Mother Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske Bonnie Ratliff Crowder er kvinnen bak nettstedet The Shape of a Mother, en portal som hyller mammakroppen - løs hud, strekkmerker og valker.

- Det gikk opp for meg at en mors kropp etter en graviditet er en av samfunnets største hemmeligheter. Alle kvinnekroppene vi ser er retusjerte og perfekte, og om vi ser annerledes ut så gjemmer vi bort kroppene våre, skriver Bonnie Ratliff Crowder på portalen. 

- Det er til å gråte av. 

Stor suksess

Dette var bakgrunnen for at hun opprettet et nettsted hvor kvinner kan dele sine historier om hvordan det var å få barn, og hvordan det har endret både livene og kroppene deres. Og det ble raskt en suksess. I dag har flere tusen mødre delt historier og bilder, og siden har hatt flere millioner visninger. 

LES OGSÅ: Bloggerne viser frem mammakroppen sin - den ekte!

MAMMAKROPP: Det finnes ingen fasitsvar på hvordan kroppen til nybakte mødre skal se ut.  Foto: The Shape of a Mother
MAMMAKROPP: Det finnes ingen fasitsvar på hvordan kroppen til nybakte mødre skal se ut. Foto: The Shape of a Mother Vis mer

Hanne Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet, er enig i at kroppsfikseringen er blitt nær hysterisk i samfunnet vårt.

Hanne Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet Foto: Jordmorforbundet
Hanne Schjelderup-Eriksen, leder i Jordmorforbundet Foto: Jordmorforbundet Vis mer

- Unge kvinner ser opp til  rosablogg-idealer, og gravide ser kjendiser og andre nybakte mødre som tilsynelatende «får tilbake» kroppen sin like etter at de født barnet sitt. Vær heller stolt over at kvinnekroppen mestrer graviditet og fødsel, og rett heller fokuset over til at naturen sørger for barnets behov for morsmelk. Dette er viselig innrettet, sier hun. 

Normalt med noen ekstra kilo

Hun understreker også at det ikke er meningen at kvinner som har nettopp født skal være like tynn som før de første månedene etter fødselen. 

- Kroppen lagrer normalt 4-5 kilo rundt hofter og lår som reservenæring for barnet i ammeperioden. Disse kiloene forsvinner ikke fort, og skal heller ikke gjøre det. Gi kroppen tid, spis fornuftig og trim litt, så vil man gå det av seg etterhvert. Kvinner som er for tynne må oftere gi opp å fullamme sine barn, fordi amming er svært energikrevende. Fettet vi lagrer under graviditeten har vi bruk for etter fødselen, slik at vi kan ernære våre barn på en tilfredsstillende måte.

Supermodellen delte bilde av strekkmerkene - hylles av mødre

GRAVID: Både strekkmerker og valker blir hyllet på The Shape of a Mother.  Foto: The Shape of a Mother
GRAVID: Både strekkmerker og valker blir hyllet på The Shape of a Mother. Foto: The Shape of a Mother Vis mer

Ingen grunn til å stresse

Jordmorprofessor Ellen Blix mener det ikke er noen grunn til å stresse seg ned i "matchvekt" like etter fødselen. 

- Det er veldig vanlig å lagre litt fett til ammeperioden. Det har jo ikke alltid vært slik at vi har kunnet gå på Rema og handle det vi vil spise, og derfor er det ganske genialt av kroppen at den har lært seg å bygge opp noen reserver. 

LES OGSÅ: Fem ting du ikke visste om fødselen

URETUSJERT: Flere tusen har delt bilder av seg selv på nettsiden.  Foto: The Shape Of a Mother
URETUSJERT: Flere tusen har delt bilder av seg selv på nettsiden. Foto: The Shape Of a Mother Vis mer

- Ikke stress

Hun mener at hvis du lever som før graviditeten og legger inn noen ekstra trilleturer, vil kroppen normalt gå tilbake til utgangspunket av seg selv. 

- Men om det ikke er snakk om helseskadelig overvekt, gjør det absolutt ikke noe å ha noen kilo ekstra. Ihvertfall ikke det første året. 

LES OGSÅ: Forandringene etter fødselen få snakker om 

HELT VANLIG:  - Jeg ønsker at disse kvinnene skal vite at de ikke har mislyktes, sier fotograf Jade Beall. Foto: Jade Beall
HELT VANLIG: - Jeg ønsker at disse kvinnene skal vite at de ikke har mislyktes, sier fotograf Jade Beall. Foto: Jade Beall Vis mer

La ut foto av seg selv - responsen inspirerte

Mammanett har tidligere skrevet om den amerikanske fotografen Jade Beall som startet prosjektet A Beautiful Body.

Fem uker etter at hun selv ble mor publiserte hun noen bilder av sin egen kropp på hjemmesiden sin. Responsen på bildene var overveldende. Kvinner over hele verden tok kontakt fordi de ønsket å få tatt lignende bilder av seg selv, og Jade besluttet å få samlet disse fotografiene i en bok.

– Når du lider av søvnmangel og kroppen din er veldig forandret, er det ingen der ute som sier at du er helt ok. Jeg ønsker at disse kvinnene skal vite at de ikke har mislyktes, fortalte hun til Cosmopolitan.com.

Responsen på bildene var overveldende. Kvinner over hele verden tok kontakt fordi de ønsket å få tatt lignende bilder av seg selv, og Jade besluttet å få samlet disse fotografiene i en bok.

I bildegalleriet nedenfor kan du se noen av bildene. 

LES OGSÅ: Hyller strekkmerkene!

LES OGSÅ: Underlivsprolaps - plagen ingen snakker om 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer