Hyller strekkmerkene

Mens de fleste medier fokuserer på hvordan kvinner kan bli kvitt strekkmerkene sine, har noen mødre i sosiale medier valgt å gå motsatt vei - de hedrer dem!

VISER FREM STREKKMERKENE: Nina Maaø-Ruden valgte å vise frem strekkmerkene i sosiale medier.  Foto: Nina, smabarnsforeldre.no
VISER FREM STREKKMERKENE: Nina Maaø-Ruden valgte å vise frem strekkmerkene i sosiale medier. Foto: Nina, smabarnsforeldre.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Strekkmerker kan som kjent dukke opp «overalt»; på magen, ryggen, armene, brystene og rumpa, og det antas at opptil 90% av alle gravide kvinner får dem, i følge nhi.no.

Likevel opplever mange kvinner strekkmerker som et stort problem.

Babyens første gave til mor

En som ønsker å endre dette synet, er trebarnsmor Nina Maaø-Ruden (28) som skriver bloggen smabarnsforeldre.no. Nylig delte hun et foto av magen sin både på Instagram og på bloggen. 

Inspirasjonen kom fra en samtale hun hadde med datteren på 7,5 år. Da datteren oppdaget strekene mamma hadde på magen, lurte hun veldig på hva dette egentlig var.

Nina svarte henne: - De kom når dere barna lå i magen min. Når magen vokste kom disse strekene. Det blir stille en stund før datteren sier:

Så strekkmerker er på en måte barnas første tegning til mammaen sin? 

Ønsker å inspirere andre

Samtalen fikk Nina til å innse at hun burde være stolt av kroppen sin og de flotte «tegningene» barna hadde gitt henne. – Jeg valgte å legge ut bildet for å kunne gi alle andre småbarnsmødre den samme følelsen som min datter ga meg når hun sa det, forteller Nina.

Selv om hun aldri har vært flau over strekkmerkene sine, innrømmer hun at det heller ikke har vært noe hun stolt har vist frem.

Hvert svangerskap har gitt meg flere strekkmerker og i dag har jeg strekkmerker nesten helt opp til BH-kanten. Man er blitt «lært opp» til at strekkmerker er mindre pent og skal skjules, men hvorfor vet jeg ikke. Det er jo bare streker i huden, sier Nina.

Mammanett har også tidligere sett på hvordan sosiale medier brukes av småbarnsmødre som ønsker å endre folks holdninger. Slik som den nye trenden med å ta amme-selfies.

INSTAGRAM-SUKSESS: Kvinnene bak «Love Your Lines» er overrasket over den store responsen strekkmerke-fotografiene har fått. Foto: Instagram
INSTAGRAM-SUKSESS: Kvinnene bak «Love Your Lines» er overrasket over den store responsen strekkmerke-fotografiene har fått. Foto: Instagram Vis mer

 

Instagram suksess

Også på Instagram foregår en «stille revolusjon» for å få kvinner til å slutte å skamme seg over strekkmerker. Instagram-kontoen Love Your Lines ble opprettet av to anonyme amerikanske mødre, som ville vise hvordan kvinnekroppen endrer seg etter at man får barn.

Kvinnene ba om å få foto-bidrag fra andre og ble svært overrasket over den store responsen de fikk.

Love Your Lines har på kort tid blitt en kjempesuksess, og bare to uker etter oppstart har de ca. 31 000 følgere.

Alle kan få dem

De to mødrene bak Love Your Lines forteller til Huffington Post at de ønsker å hedre alle kvinnekropper, uansett alder, vekt eller om de har fått barn.

– Vi hadde begge strekkmerker før vi fikk barn, og vi er klar over at det er flere grunner til at kvinner får dem, sier de.

LES OGSÅ: Bloggerne viser hvordan kroppen forandret seg etter at de fikk barn

Inspirerer til å slutte å dekke seg til

En av bidragsyterne forteller at hun har strekkmerker flere steder på kroppen, men at hun alltid har vært spesielt skamfull over merkene hun har bak på leggene som hun fikk allerede som barn.

Etter at hun i årenes løp har brukt mye energi på å dekke dem til med leggings og lange strømper, har hun nå bestemt seg for å slutte å dekke seg til.

- Jeg har endelig innsett at pengene, stresset og tårene ikke var verdt det, skriver hun.

LES OGSÅ: - Vi med hengepupper og hybelkaniner har også livets rett

- Vær stolte!

– Vi ser strekkmerker en del, mest blant yngre kvinner, forteller jordmødrene Bippi Trovik og Cathrine Trulsvik ved jordmorteamet.no.

– De aller fleste bekymrer seg dessverre for dette. Det er i dag et enormt kroppsfokus på såkalte «perfekte kropper». Kvinnene er opptatt av å ta seg ut. Kroppen skal være utstillingsvindu og ikke for å fylle en funksjon. Trist er det, sier jordmor Bippi Trovik.

– Man skal være stolt av å ha båret frem et barn. Skjønnhetsflekker er stolte tegn på levd liv, stemmer også Trulsvik i.

KALLER DEM SKJØNNHETSFLEKKER: jordmødrene Cathrine Trulsvik og Bippi Trovik mener kvinner bør være stolte av strekkmerkene sine. Foto: Privat
KALLER DEM SKJØNNHETSFLEKKER: jordmødrene Cathrine Trulsvik og Bippi Trovik mener kvinner bør være stolte av strekkmerkene sine. Foto: Privat Vis mer

Begge jordmødrene understreker at ingen kremer kan forebygge strekkmerker.

– Aksepter at de kanskje kommer. Verden går ikke under av den grunn. Hvis du er glad i deg selv ser du på strekkmerker som en styrke, forteller jordmødrene og sier de støtter aksjonen med bilder av strekkmerker. 

- De er en del av meg

Også Mammanett-bloggeren Miiaa ønsker å endre kvinners syn på strekkmerker. For litt siden la hun ut fotografier av magen sin på bloggen. Miiaa forteller at hun etter to svangerskap har fått flere strekkmerker på mage, rumpe og lår.

– Jeg har tidligere prøvd å skjule strekkmerkene mine, da jeg skammet meg over dem. Men de er en del av meg, akkurat som nesa mi! 

- Å legge ut bildene og «offentliggjøre» merkene mine, er et stort steg for meg på veien til å godta meg selv som den jeg er, sier hun.

VISER SEG FREM: - Strekkmerkene er en del av meg sier bloggeren Miiaa.  Foto: Privat
VISER SEG FREM: - Strekkmerkene er en del av meg sier bloggeren Miiaa. Foto: Privat Vis mer

Redd andre skal synes synd på henne

Bloggeren har alltid slitt med selvfølelsen, og sier at hun er lei fokuset på den perfekte kroppen. Det å publisere disse bildene er for henne et steg på veien til å godta seg selv og kroppen sin.

– Jeg tror egentlig at det jeg er mest redd for er at andre skal tenke «stakkars jente» når de ser merkene. Men det er også derfor jeg ønsker å vise dem frem.

– Så lenge noen tenker «stakkars» betyr jo det at det er noe negativt å ha strekkmerkene. Det er jo egentlig ikke det, jeg har tross alt båret fram og født to barn!

LES OGSÅ: Magen etter fødselen - tre grunner for at den fortsatt er der

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer