Hyperemesis gravidarum: Dette lider Kate av

Hva skiller egentlig alvorlig svangerskapskvalme fra alminnelig morgenkvalme?

SAMME SVANGERSKAPSPLAGE SOM SIST: Hertuginne Kate er diagnostisert med alvorlig svangerskapskvalme også denne gang. Foto: By tsaiproject, via Wikimedia Commons
SAMME SVANGERSKAPSPLAGE SOM SIST: Hertuginne Kate er diagnostisert med alvorlig svangerskapskvalme også denne gang. Foto: By tsaiproject, via Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg at hertuginne Kate og prins William venter deres andre barn? Kate var hardt rammet av alvorlig svangerskapskvalme i forrige svangerskap, og kongehuset melder i en kunngjøring at hun også under denne graviditeten lider av samme også denne gang, og blir fulgt tett opp av leger.

I forrige svangerskap ble også i perioder innlagt på sykehus for behandling av kvalmen. 

Men hva er egentlig alvorlig svangerskapskvalme? 

LES OGSÅ: Var så kvalm at hun ønsket å ikke være gravid

Hva er det? 

Vi skiller mellom svangerskapskvalme (mesis gravidarum) og den sjeldnere ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum).

Hyperemesis gravidarum er en tilstand som defineres av at kvalmen går ut over allmenntilstanden. Den gravide kan bli avmagret og uttørket i kroppen, og mangel på enkelte næringsstoffer og mineraler kan gjøre at kroppens prosesser forstyrres, og det kan bli behov for intravenøs næring og sykehusinnleggelse.

Et vekttap må følges opp av lege eller jordmor. Stort sett er svangerskapskvalme ubehaglig, men ufarlig, og går som regel over etter 11-12 svangerskapsuke. Bare 10% er kvalme lengre enn uke 20.   

Myteomspunnet diagnose

Rundt 90% av alle gravide opplever kvalme og kaster opp en eller flere ganger i svangerskapet. Men for noen kvinner blir kvalmen mer alvorlig og langvarig.

Ragnhild Sageng, leder i Hypermesis Gravidarum Norge forteller at et sted mellom 0,8 – 3,2 % av gravide kvinner blir rammet av HG.

- Sykdommen er ofte myteomspunnet, og mange ilegger svangerskapskvalme psykiske årsaker. Noe som dessverre henger igjen fra tidligere tider.

VENTER BARN NUMMER TO: Hertuginne Kate er diagnostisert med alvorlig svangerskapskvalme. Foto: Dukeandduchessofcambridge.org
VENTER BARN NUMMER TO: Hertuginne Kate er diagnostisert med alvorlig svangerskapskvalme. Foto: Dukeandduchessofcambridge.org Vis mer

Ikke alle får riktig hjelp

- Dessverre forekommer ufullstendig legehjelp til HG rammede kvinner. Mange må gå lenge med ekstrem kvalme og oppkast før de mottar riktig hjelp. Å medisinere gravide er fortsatt omstridt, og vi vil jobbe for å få mer forskning på plass slik at flere kan få rett hjelp tidligere, sier Sageng.

Åse Vikanes, spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer, har skrevet en doktorgradavhandling om fenomenet, oppfordrer gravide til å søke hjelp når man synes kvalmen går utover familieliv og jobb. Hvis man ikke får i seg væske og eller mat, er det helt nødvendig å søke hjelp.

– På tross av kvalmen er det viktig å fortsette med folat og det kan være lurt å slutte med jerntabletter, ettersom de kan gi kvalme eller forsterke kvalme. I verste fall må man innlegges på sykehus og få væske, elektrolytter og vitaminer tilført direkte i blodåren eller gjennom slange til magesekk eller tynntarm, sa Vikanes til Mammanett.no i 2013.

Siste dødsfall i 2004

– Hvilke komplikasjoner kan oppstå?

– Som oftest ingen, men i verste fall kan mor dø. Siste dødsfall i Norge var i 2004. Vi forsker på om hyperemesis kan gi komplikasjoner for mor og barn på sikt, men dette vet vi ikke ennå. Resultatene kommer om noen år, sier Vikanes.

Les også om Katharina som led av svangerskapskvalme og gikk ned 20 kilo mens hun var gravid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer