Hyperemesis gravidarum: Dette lider Kate av

Hva skiller egentlig alvorlig svangerskapskvalme fra alminnelig morgenkvalme?

SAMME SVANGERSKAPSPLAGE SOM SIST: Hertuginne Kate er diagnostisert med alvorlig svangerskapskvalme også denne gang. Foto: By tsaiproject, via Wikimedia Commons
SAMME SVANGERSKAPSPLAGE SOM SIST: Hertuginne Kate er diagnostisert med alvorlig svangerskapskvalme også denne gang. Foto: By tsaiproject, via Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje fått med deg at hertuginne Kate og prins William venter deres andre barn? Kate var hardt rammet av alvorlig svangerskapskvalme i forrige svangerskap, og kongehuset melder i en kunngjøring at hun også under denne graviditeten lider av samme også denne gang, og blir fulgt tett opp av leger.

I forrige svangerskap ble også i perioder innlagt på sykehus for behandling av kvalmen. 

Men hva er egentlig alvorlig svangerskapskvalme? 

LES OGSÅ: Var så kvalm at hun ønsket å ikke være gravid

Hva er det? 

Vi skiller mellom svangerskapskvalme (mesis gravidarum) og den sjeldnere ekstrem svangerskapskvalme (hyperemesis gravidarum).

Hyperemesis gravidarum er en tilstand som defineres av at kvalmen går ut over allmenntilstanden. Den gravide kan bli avmagret og uttørket i kroppen, og mangel på enkelte næringsstoffer og mineraler kan gjøre at kroppens prosesser forstyrres, og det kan bli behov for intravenøs næring og sykehusinnleggelse.

Et vekttap må følges opp av lege eller jordmor. Stort sett er svangerskapskvalme ubehaglig, men ufarlig, og går som regel over etter 11-12 svangerskapsuke. Bare 10% er kvalme lengre enn uke 20.   

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer