Sjeldne navn

I 1880 snudde én av ti kvinner seg når noen ropte dette navnet

I dag er de historiske navne-hitene knapt å finne på listene.

SJELDNE NAVN: Nei, det er ikke de samme navnene som går igjen på topplistene i dag som siste 140 år. FOTO: NTB
SJELDNE NAVN: Nei, det er ikke de samme navnene som går igjen på topplistene i dag som siste 140 år. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hva skal barnet hete? Det er spørsmål mange vordende foreldre får allerede tidlig i svangerskapet. Og det skal ikke gå mange dagene etter fødselen, før familie og venner begynner å lure på om man FORTSATT ikke har bestemt seg?

At navnet sitter langt inne er kanskje ikke så rart. I en tid med sterkt personfokus, og hvor alle kan være redaktør i sitt eget liv gjennom sosiale medier, ønsker mange å finne et unikt navn til den lille.

Slik har det ikke alltid vært. For ikke mange generasjoner siden ga gjengangere på navnefronten og oppkalling etter familiemedlemmer kontinuitet og trygghet, og plasserte hver og en av oss på en tydelig gren på familietreet. KK har for eksempel skrevet om 70-tallsnavnene, der det gikk tretten på dusinet av både Tone og Hege.

Og ikke alle er opptatt av at barna skal få de mest unike navnene. Mange kaster seg på trender. På 2020-tallet har vi sett både Nora og Jakob skyte i været og toppe listene år etter år. Ja, opp mot to prosent av de nyfødte får faktisk navnene som ligger på den nasjonale navnetoppen.

Men hold deg fast, to prosent er faktisk for blåbær å regne, sett opp mot de mest populære navnene gjennom tidene!

Gammel statistikk

Statistisk sentralbyrå har ført statistikk over de mest bruket navnene siden 1880-tallet, og har i en artikkel på nettstedet utformet en oversikten over de mest bruket navnene gjennom tidene. Og i oversikten finner vi faktisk helt andre navn enn de som ligger på navnetoppen i dag.

Og hvilke navn er det så snakk om? Her passer det med en trommevirvel …

Det aller mest brukte navnet på jentesiden gjennom tidene er kjent og kjært og finnes på mange språk, nemlig navnet ...

Anna!

På andre- og tredjeplass kommer henholdsvis varianten Anne, etterfulgt av Marie.

Arne i brettspillkamp

Men det er ikke bare jentene som har hatt sine historiske navneschlägers. På guttesiden finner vi at navnene Ole og Hans er de mest brukte gjennom tidene, etterfulgt av Arne. Sistnevnte har en egen klang i undertegnedes ører, da det får meg til å minnes min kjære bestefar, men også en venn av min mann, som sammen med kona stadig prøver å gruse oss i brettspill på nyttårsaften. Litt blandet assosiasjon, der altså.

Det er verdt å merke seg at på topplistene for 2022, finnes de navnemessige blockbusterne Anna og Ole knapt nevnt. Ja, vi må faktisk ganske langt ned på listene for å finne en eneste Arne eller Anne. Forklaringen, ifølge SSB, er at vanlige navn faktisk var enda vanligere før. Jepp! Om du synes det var mange Emilie i klassen 2010-tallet, prøv en dag i 1880. Da kunne hele ni prosent av jentebarna hete Anna. Altså snudde rundt regnet hver tiende kvinne seg på torget når noen ropte «Anna!». Til sammenligning ble toppnavnet Jakob i 2022 «bare» delt av 1,5 prosent av nyfødte gutter.

Så da vet du det, at de mest brukte navnene gjennom tidene, faktisk er av de sjeldnere i dag.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer