I år er det ekstra viktig at vi beskytter oss mot påskesolen

Sein påske gjør at UV-strålingen kan bli spesielt sterk.

STERK PÅSKESOL: Vinterblek hud kan lett bli solbrent og i år er det ekstra viktig med god beskyttelse mot solen. Foto: NTB Scanpix
STERK PÅSKESOL: Vinterblek hud kan lett bli solbrent og i år er det ekstra viktig med god beskyttelse mot solen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Påske og sol betyr som regel mange flotte dager ute sammen med familien. Men selv om det er mye god helse i å være aktiv sammen med barna ute, må man være oppmerksom på at vinterblek hud lett kan bli solbrent.

Ifølge Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens Strålevern, ligger det i år an til å bli ekstra sterk UV-stråling på solfylte dager i påskefjellet. Årsaken er at årets påske er forholdsvis seint på året.

– Solen går sin faste gang hvert år; den starter lavt om vinteren og stiger veldig raskt utover våren. Det er derfor stor forskjell på hvor sterk solen er avhengig av om vi har en tidlig eller sein påske, sier hun.

Nilsen forklarer at det også er kombinasjonen av snødekte fjell og at solen står høyt på himmelen, som gjør at UV-strålingen blir så sterk i påsken.

– Har du snødekte områder er UV-strålene mye sterkere enn der det ikke er snø. Når du er ute i snøen får du nemlig både UV-strålene som kommer direkte og de som kommer som en refleksjon fra snøen, sier hun.

– På solfylte dager er det derfor absolutt nødvendig med beskyttelse, det vil si at man minimum bruker solfaktor femten eller tretti.

- Men man må også være oppmerksom på de litt mindre fine dagene som har et lett skylag. Litt tynne skyer eller små skyer kan faktisk være med på å forsterke UV-strålingen, sier hun.

LES OGSÅ: Kan du bruke solkremen fra i fjor?

BRUK OGSÅ SOLKREM I SKYET VÆR: Et lett skylag kan ifølge Tove Lill Nilsen i Statens Strålevern faktisk gjøre UV-strålingen sterkere. Foto: Privat
BRUK OGSÅ SOLKREM I SKYET VÆR: Et lett skylag kan ifølge Tove Lill Nilsen i Statens Strålevern faktisk gjøre UV-strålingen sterkere. Foto: Privat Vis mer

Barn har tynnere hud enn voksne

Etter en lang vinter har de fleste av oss ganske blek hud og da kan det være fristende å bli sittende ekstra lenge i solveggen. Men i starten kan det være lurt å begrense hvor lenge man er i solen.

– Når solen kommer tilbake så setter huden vår i gang produksjon av brunt pigment, samt at huden blir tykkere. Men denne prosessen trenger litt tid. Denne fortykkelsen av huden er den mest effektive beskyttelsen vi har utover sommeren eller året, men den har vi ikke fått enda når vi kommer ut for første gang på våren. Det er spesielt viktig å beskytte de yngste barna som har tynnere hud enn oss voksne.

– Det er viktig å smøre seg med solkrem i godt tid før man går ut. Det kan også være bra å gjenta smøringen etter en stund, da vi lett tørker bort solkrem når vi er aktive gjennom at vi svetter det bort eller tørker snørrete neser. Smør ekstra godt på områder som stikker mer frem, som nese og kinnbein, sier hun.

Solbriller er ifølge Nilsen også svært viktig i påskefjellet, spesielt hos barn da deres øyne er mer følsomme for UV-stråling. Resultatet av en skitur uten solbriller kan bli snøblindhet.

– Man får en sandpapirfølelse i øynene og de kan bli røde. I virkelig ille tilfeller kan det bli veldig smertefullt slik at du må holde deg unna lys og sol i noen dager. På lang sikt kan mye UV-stråling i verste fall føre til at du utvikler grå stær, det vil si at øyet blir mindre og mindre gjennomtrengelig.

LES OGSÅ: Derfor bør du spare godteriet til påsken

HUSK SOLBRILLER!: Også de aller yngste trenger å beskytte øynene mot den sterke solen. Foto: NTB Scanpix
HUSK SOLBRILLER!: Også de aller yngste trenger å beskytte øynene mot den sterke solen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ikke glem å ta pauser fra solen

– Sørg for at solkrem og solbriller er med i påskebagasjen, spesielt hvis dere skal til fjells, er oppfordringen fra generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.

PAUSE FRA SOLEN: Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, sier foreldre også bør sørge for at barn får nok pauser fra solen. Foto: Agnete Brun
PAUSE FRA SOLEN: Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, sier foreldre også bør sørge for at barn får nok pauser fra solen. Foto: Agnete Brun Vis mer

– Solstrålene er mer intense jo høyere opp i fjellet dere er, og på snødekte vidder kan fra 60-90 prosent av solstrålene reflekteres. Du bør også ta på solkrem selv om det er lett skydekke, for helt opp til 90 prosent av UV-strålene kan slippe gjennom skyene. Er dere ved sjøen bør du være klar over at sjøsprøyt og bølgetopper reflekterer rundt 25-30 prosent av UV-strålene fra sola, sier hun.

Ryel sier norske foreldre i de senere år har blitt mer opptatt av å beskytte både barna og seg selv i sola.

– Men det er likevel en utfordring at de først og fremst beskytter seg med solkrem, og i liten grad med pauser fra sola og med klær. Fortsatt blir 4 av 10 solbrent hver solsesong, og enda flere blant ungdom. Og fortsatt er føflekkreft en av de kreftformene som øker mest, sier hun.

På oppdrag fra Kreftforeningen gjennomført TNS Gallup i mai 2016 en solvane-undersøkelse, for å avdekke den norske befolkningens solvaner, både egne og på vegne av barn.

Her oppgir alle, med noen svært få unntak, at de sørger for at barna beskyttes mot solen og oppgir at de smører barna med solkrem når barna er ute i solen hjemme i Norge. Over halvparten sørger for at barna bruker solbriller, solhatt eller klær som beskyttelse. 1 av 3 passer på at barna tar pauser fra solen midt på dagen, mens 28% påser at barna oppholder seg minst mulig i direkte sol.

I tiden frem mot sommeren mener Ryel at foreldre derfor ikke må satse alt på solkremen.

– Den beste beskyttelsen du kan gi barna er at de oppholder seg mindre i direkte, stekende sol. Husk også på at klær og noe på hodet kan være god og behagelig beskyttelse, sier hun.

– Og når du bruker solkrem er det viktig å bruke rikelig. De fleste smører seg med langt mindre krem enn det som skal til for å få faktorbeskyttelsen som står på solkremen. Smør derfor godt før du går ut, med minimum solfaktor 15 – i solrike land minimum 30.

LES OGSÅ: Så mye sol bør du få daglig

- Følg med på UV-varslingen!

Hvor sterk UV-strålingen er, kan ifølge Lill Tove Nilsen i Statens Strålevern også påvirkes av variasjonene i ozonlaget.

– Tynnere ozonlag gir mer stråling. Generelt sett er ozonlaget tykkere om våren, men det kan være store variasjoner fra dag til dag. Det er derfor lurt å følge med på UV-varslingen før man drar ut på tur, råder hun.

UV-indeksen er et mål som sier noe om hvor sterk UV-strålingen fra solen er. Nilsen forklarer at den vanligvis varierer en del ut ifra hvor i landet du befinner deg.

– I Sør-Norge om sommeren ligger UV-indeksen på rundt fem-seks på dager med skikkelig solskinn. Lenger nord blir den svakere fordi sola står lavere og helt i nord er den maksimalt fire om sommeren. I fjellet i Sør-Norge hvor det er snø, vil det i påsken i påsken i år ligge på rundt fire til fem. Det vil si at strålingen her er nesten like sterk som den er midt på sommeren. Mens den i lavlandet ligger på rundt to til tre på denne tiden av året.

– Til sammenligning for de som reiser til Syden i påsken, så vil UV-Indeksen på denne tiden være opp mot syv – det vil si sterkere enn det vi har i Norge om sommeren. Mens den i land som Thailand kan være opp til femten, noe som er ekstremt sterkt.

LES OGSÅ: 2-3 åringer kan gjerne stå på slalom

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer