I år er det ekstra viktig at vi beskytter oss mot påskesolen

Sein påske gjør at UV-strålingen kan bli spesielt sterk.

STERK PÅSKESOL: Vinterblek hud kan lett bli solbrent og i år er det ekstra viktig med god beskyttelse mot solen. Foto: NTB Scanpix
STERK PÅSKESOL: Vinterblek hud kan lett bli solbrent og i år er det ekstra viktig med god beskyttelse mot solen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Påske og sol betyr som regel mange flotte dager ute sammen med familien. Men selv om det er mye god helse i å være aktiv sammen med barna ute, må man være oppmerksom på at vinterblek hud lett kan bli solbrent.

Ifølge Lill Tove Nilsen, forsker ved Statens Strålevern, ligger det i år an til å bli ekstra sterk UV-stråling på solfylte dager i påskefjellet. Årsaken er at årets påske er forholdsvis seint på året.

– Solen går sin faste gang hvert år; den starter lavt om vinteren og stiger veldig raskt utover våren. Det er derfor stor forskjell på hvor sterk solen er avhengig av om vi har en tidlig eller sein påske, sier hun.

Nilsen forklarer at det også er kombinasjonen av snødekte fjell og at solen står høyt på himmelen, som gjør at UV-strålingen blir så sterk i påsken.

– Har du snødekte områder er UV-strålene mye sterkere enn der det ikke er snø. Når du er ute i snøen får du nemlig både UV-strålene som kommer direkte og de som kommer som en refleksjon fra snøen, sier hun.

– På solfylte dager er det derfor absolutt nødvendig med beskyttelse, det vil si at man minimum bruker solfaktor femten eller tretti.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer