Juleforberedelser uten stress

- I år skal vi ikke ha pakkekalender

Tobarnsmor Merete Gamst mener hun har funnet en løsning som er både billigere og gøyere.

JULEFORBEREDELSER UTEN STRESS: Småbarnsmor Merete Gamst har tatt grep foran årets juleforberedelser. Her fra fjorårets jul . FOTO: Privat
JULEFORBEREDELSER UTEN STRESS: Småbarnsmor Merete Gamst har tatt grep foran årets juleforberedelser. Her fra fjorårets jul . FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Ved inngangen av desember begynner for mange en spurt som har lite å gjøre med verken julefryd eller julefred. For mens julen i teorien er en tid for både ettertanke og fredfyllt samvær, blir det for mange forbundet med bekymringer for å rekke alt, og ikke minst økonomiske bekymringer for gaver, mat og kalender.

Foreldre ønsker det beste for sitt barn, og derfor kan det være vanskelig å stå imot både gavepress på julaften, og også de stadig mer forseggjorte adventskalenderne som influensere legger ut bilde av på sosiale medier.

En som har fått kjenne på kroppen hva de travle barneårene kan gjøre med en, er influenser og blogger Merete Gamst, også kjent som @positivista.

Da Merete høsten 2023 la ut et innlegg om at hun som småbarnsmor var blitt sykemeldt med utbrentsymptomer, opplevde hun først en bølge av sympati. Flere kjente seg igjen i det å skulle tilbake i full jobb etter å ha fått barn. Selv hadde Merete fått to barn på fire år, og av kommentarfeltet å bedømme var det mange som hadde opplevd at det kan være vanskelig å levere på alle fronter etter å ha fått barn.

Også når den kommer til å arrangere jul, har Merete gjort seg sine erfaringer:

- Jeg har kjent på hvor krevende det kan være å få til alt man ønsker med to små barn, full jobb, pendling, amming og lite søvn. Med juleforberedelser på toppen av alt sammen, er det klart jeg har tenkt på hvordan man skal rekke å komme i mål, sier Merete Gamst til KK.

- Derfor har jeg bestemt meg for å senke lista litt i år, for å unngå å slite meg ut.

Rampenissen

Hun utdyper at hun elsker å skape forventning i adventstiden for hele familien, men mener at det er mange måter å gjøre det på:

- Vi har ikke pakkekalender, men har heller en rampenisse som flytter inn 1. desember. Da slipper vi å kjøpe inn gaver til pakkekalender, men sørger heller for at nissen gjør enkle, men morsomme rampestreker.

Hun forklarer:

– Det er flere rampestreker som kan gjøres på under ett minutt, men som gjør at hele familien kan starte dagene med en god latter. Ikke trenger det å koste noe særlig heller!

RAMPENISSEN: En av fjorårets høydepunkter i førjulstiden var da Rampenissen hadde hengt opp barnas bamser på treet: – Det var gjort i en håndvending, og ble en stor suksess hos barna, sier Merete Gamst. FOTO: Privat.
RAMPENISSEN: En av fjorårets høydepunkter i førjulstiden var da Rampenissen hadde hengt opp barnas bamser på treet: – Det var gjort i en håndvending, og ble en stor suksess hos barna, sier Merete Gamst. FOTO: Privat. Vis mer

Merete vil ikke avsløre hva Rampenissen har i gjære i år, for ikke å avsløre moroa. Men hun forteller gjerne om fjorårets jul, som ikke ble slik hun hadde forestilt seg.

- I fjor var vi hjemme med en baby med kolikk og fikk så vidt opp et eneste julelys. I år gleder jeg meg til å få opp julelysene for fullt igjen, for lysene gjør meg glad.

Jul uten stress

Merete mener det er viktig å se an situasjonen man er i, og legge forventningene deretter. Og hun mener det kan være lurt å kutte ned på noe og heller prioriterer de tingene som gir energi.

- Gjør heller noen ting som betyr mye, så trenger det ikke være så nøye med resten. Vi er heldigvis langt forbi det at vi skal bake syv slag før jul.

DE SMÅ GLEDER: Influenser Merete Gamst og barna på tur til jul i fjor. I år skal familien ytterligere dyrke de små gledene og legge lista enda lavere.FOTO: Privat
DE SMÅ GLEDER: Influenser Merete Gamst og barna på tur til jul i fjor. I år skal familien ytterligere dyrke de små gledene og legge lista enda lavere.FOTO: Privat Vis mer

Merete mener det er spesielt ett tips alle kvinner bør ta med seg inn i juleforberedelsene:

- Det viktigere er å sette av tid til å gjøre noe koselig sammen, som å sette opp et pepperkakehus eller ha juleverksted. Ferdige pepperkakehus som kun må limes sammen og ferdig pepperkakedeig, ønskes velkommen inn i vårt hjem, sier Merete Gamst til KK.

TIKTOK-TREND: Vi tester. Video: Tiffany Magee (TikTok) / Anette Skarpaas Ramm / Mia Engenes Bratlie. Reporter: Emilie Fyhn. Vis mer
FREDELIG JUL: Influenser Merete Gamst har lagt lista lavere i årets jul. Her fra julen 2022. FOTO: Privat
FREDELIG JUL: Influenser Merete Gamst har lagt lista lavere i årets jul. Her fra julen 2022. FOTO: Privat Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet