Koronapandemien

I åtte uker var Michelle innesperret med barna i byleiligheten

- Vi har brutt loven for å la barna se andre barn.

HAR VÆRT INNENDØRS I ÅTTE UKER: Familien Savard bor i en leilighet midt i den italienske storbyen Torino og har virkelig fått føle på hvordan det er å ha portforbud med små barn. FOTO: Privat
HAR VÆRT INNENDØRS I ÅTTE UKER: Familien Savard bor i en leilighet midt i den italienske storbyen Torino og har virkelig fått føle på hvordan det er å ha portforbud med små barn. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Etter at det ble litt mer fritt ser jeg en stor endring i barnas humør. Sønnen min sover endelig normalt igjen og datteren min er blitt gladere. Det er virkelig stor forskjell, sier Michelle Savard (38).

Tobarnsmoren er opprinnelig fra Canada men har de siste ti årene bodd i Italia sammen med ektemannen Guillaume og deres to barn Félix (3) og Sophie (7).

Familien er bosatt i sentrum av Torino som ligger i regionen Piemonte, en av de som har vært hardest rammet av koronapandemien. Barna har vært hjemme fra skole og barnehage siden den siste uken i februar og fra 6. mars ble det innført fullt portforbud.

Leiligheten deres er på 140 kvadratmeter og består av to små soverom og en liten balkong.

– Men egentlig er leiligheten mye mindre da man her også teller med veggene og dette er en gammel bygning med tykke vegger, smiler Michelle. – Barna deler rom og sover i køyesenger, og vi har egentlig begynt å vokse ut av huset. Vi var i prosessen med å finne et større hus, men alt har blitt satt på pause på grunn av dagens situasjon.

Fortsatt strenge restriksjoner

Mandag 4. mai bestemte italienske myndigheter seg for å lette noe på de strenge restriksjonene. Forventningene til hva denne «fase to» ville innebære var stor, men mange ble dessverre skuffet.

Ifølge The Guardian hadde mange italienere, spesielt innbyggere i områder som ikke har vært hardt rammet av koronapandemien, håpet på at ting skulle returnere til normalen raskere.

Michelle forteller at man i tillegg til nasjonale retningslinjer også har regionale regler, noe som kan gjøre det forvirrende.

– Det er fortsatt ganske strengt og det er politi over alt som passer på at vi følger reglene, så vi føler oss definitivt ikke frie, sier hun.

– Men ungene har nå lov til å gå ut og det har endret livet vårt. Jeg kan ta dem med på turer i parken og til en kiosk i nærheten. Vi har fortsatt kun lov til å forlate huset i treningsøyemed eller for å handle i matbutikken og på apoteket, andre butikker er stengt. Barna har heller ikke lov til å leke med andre barn eller bli med i matbutikken.

– Det er veldig deilig å endelig få være ute i parkene igjen, da Torino er en svært grønn og fin by. Vi syklet oss en tur her om dagen og da sa datteren min «Mamma, jeg hadde helt glemt hvor vakker naturen er!». Det var litt trist, men samtidig også søtt sagt.

KORONA-HVERDAGEN: Skole, barnehage og hjemmekontor, her er alt på ett sted. Syv år gamle Sophie har fulgt undervisningen via nett, mens lillebror Félix helst følger sitt eget opplegg. FOTO: Privat
KORONA-HVERDAGEN: Skole, barnehage og hjemmekontor, her er alt på ett sted. Syv år gamle Sophie har fulgt undervisningen via nett, mens lillebror Félix helst følger sitt eget opplegg. FOTO: Privat Vis mer

Savner å være i naturen

Familien er svært glad i friluftsliv og tilbringer vanligvis mye av fritiden sin i et feriehus de har i de italienske fjellene, men etter at det ble innført portforbud har de ikke hatt denne muligheten.

– Det har vært vanskelig for barna og spesielt for sønnen min. Han er veldig aktiv og elsker naturen. Han liker ikke å bare være hjemme og spør når vi kan reise til feriehuset vårt. Der har vi en hage hvor ungene kan løpe rundt og det gir oss en fin balanse mellom by og land. Vi har alle slitt med at vi ikke kan gå ut, men ungene definitivt mer enn oss.

Michelle, som er naprapat og engelsklærer, sier hun har blitt nødt til å redusere arbeidsmengden for å ta seg av barna. Ektemannen som blant annet arbeider med onlinekurs har derimot hatt hjemmekontor, noe som kan by på på visse utfordringer om man bor i en leilighet med aktive barn som ikke har fått vært utendørs på mange uker.

– I starten jobbet han fra barnas soverom, noe som var ganske morsomt fordi barnas køyeseng alltid var i bakgrunnen på videosamtalene. Det har også vært noen vittige episoder som da treåringen avbrøt en videokonferanse med tretti medlemmer for å spørre om mannen min ville ha snacks. Eller som da han klatret opp i køyesenga iført supermannkostyme. Men alle er heldigvis forståelsesfulle, vi er jo i samme båt, smiler Michelle.

Straffes med bøter

Leiligheten har en liten balkong hvor familien har plantet mange vekster for å gjøre den til sitt lille grøntområde.

For noen uker siden begynte Michelle også å la ungene få være i bakgården, selv om det egentlig ikke er tillatt. Der traff de to andre barn i samme alder som de har fått leke med i én time hver ettermiddag.

– Både vi og de andre foreldrene lot det gå fordi de trengte å få løpe litt rundt og få frisk luft. Dette har vært utrolig fint for barna og har på mange måter reddet oss. Men vi forsøker å få dem til å ikke snakke så høyt da vi ikke vil at naboer skal klage eller sladre på oss til politiet, noe som kan føre til heftige bøter.

Etter at myndighetene har lettet litt på restriksjonene har livet til en viss grad kommet tilbake til normalen. Michelle forteller at de ser mange flere mennesker ute i gatene, at bygningsarbeiderne har tatt opp arbeidet igjen og at markeder i nærheten har åpnet – dog med strenge smittevernregler.

– Loven sier at vi kun kan møte familiemedlemmer, noe som er utfordrende for oss som er innflyttere og ikke har slekt her. Vi har derfor brutt loven litt ved at vi har truffet venner i parken. Men vi spaserer bare ved siden av hverandre, holder god avstand og forsøker å holde barna fra hverandre, sier hun.

BALKONGHAGE: Familien har savnet å være ute i naturen, men har gjort det beste ut av sitt eneste lille lovlige uteområde. FOTO: Privat
BALKONGHAGE: Familien har savnet å være ute i naturen, men har gjort det beste ut av sitt eneste lille lovlige uteområde. FOTO: Privat Vis mer

Frykter nytt portforbud

Mens norske barn har begynt å komme tilbake til skolene og en tilnærmet normal undervisning, vet ikke italienske barn hvor lenge det er til de får treffe klassekameratene sine igjen. Ifølge Michelle antyder lokale medier at barn i 0-6 årsalderen snart skal få starte opp igjen, men hun tviler på at det vil skje før i september.

Mye kommer an på hvordan utviklingen vil bli de neste ukene, nå når stadig flere virksomheter vil bli åpnet opp. Michelle tør nesten ikke tenke på hvordan det vil bli dersom utviklingen går i feil vei og portforbudet gjeninnføres.

– De første dagene etter at de hadde åpnet litt opp og jeg så hvor mange mennesker det var ute, tenkte jeg «herregud nå er vi i trøbbel». Jeg var sikker på at det bare kom til å ta et par uker før vi var tilbake i portforbudet. Akkurat nå forsøker jeg å ikke tenke så mye på det, for å ikke miste motet.

– Folk er lei og spesielt mange mødre er veldig trøtte, da det ikke er lett å skulle sjonglere alt. Her i Italia er det fortsatt veldig tradisjonelle kjønnsroller, sammenlignet med de skandinaviske landene. Så mye av byrden faller på mødrene. Jeg leser også at man i canadiske aviser skriver mye om mental helse og hvordan folk påvirkes av koronakrisen, men her snakker de ikke om sånt.

Selv om de mer eller mindre har tilbrakt de siste åtte ukene i leiligheten sin, føler Michelle at de som familie har kommet godt ut av det.

– Ektemannen min og jeg har nok kranglet litt mer enn før, men det har også brakt oss mer sammen. Både vi og barna har blitt vant til situasjonen, og det å være så tett på hverandre over lengre tid. Denne krisen har også lært meg hvor mye vennskap betyr for meg og at det å snakke med dem via telefonen eller Skype ikke er det samme som å se noen personlig.

– Jeg er heldig som kan jobbe mindre, da jeg nok ikke hadde klart det dersom jeg hadde jobbet som vanlig. Vi har måttet prioritere barna for å overleve og gjøre hverdagen hyggelig. Til syvende og sist tror og håper jeg at vi vil ha gode minner fra denne tiden.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer