Søvn i barnehagen

I denne barnehagen sover barna i «skuffer»

– Huff noe så tragisk, virker som kjølerom på likhus, mener en forelder.

SØVN I BARNEHAGEN: - Dette har fungert over all forventning, sier Brede Karlsen, mannen bak den nye soveløsningen. Foto: Erik Hagen / Fredriksstad Blad.
SØVN I BARNEHAGEN: - Dette har fungert over all forventning, sier Brede Karlsen, mannen bak den nye soveløsningen. Foto: Erik Hagen / Fredriksstad Blad. Vis mer
Publisert

– Vi er veldig fornøyd med denne innovative løsningen, sier Hege Lier, daglig leder ved Blomsterøya barnehage på Kråkøy til KK.

Hun snakker om den nye soveløsningen, som de har benyttet i barnehagen siden 2020. Her ligger barna i «soveskuffer» i en slags kommode som kan dras ut og inn.

– Dette sparer ryggen til de ansatte. Barna sover trygt og får god luft. Vi ser ingen utfordringer, og vil ikke ha tilbake møkkete og slitne barnevogner, utdyper hun.

Ifølge Lier er også foreldrene positive og imponert over at de får alle barna til å sove i «sovekommoden».

DAGLIG LEDER: Hege Hoås Lier er fornøyd med den nye soveløsningen i barnehagen. Foto: Privat.
DAGLIG LEDER: Hege Hoås Lier er fornøyd med den nye soveløsningen i barnehagen. Foto: Privat. Vis mer

– Stikkordet er trygge og tydelige voksne. Dette er rett og slett en del av rutinen barna her blir vant med. I tilvenningsfasen er det noen som sover i vogn en kort periode, men det tar sjelden lang tid før de har lyst til å sove sammen med de andre barna, utdyper Lier til Fredriksstad Blad, som omtalte saken først.

Til lokalavisen legger Lier til at barna heller ikke forstyrrer hverandre selv om de ligger tett.

– De har jo hver sin lille hule, noe barn liker godt. De finner raskt roen og sovner fort.

– Ergonomisk riktig

Det er Brede Karlsen (52) og Norplay AS som står bak den nye løsningen.

– Etter 11 år i bransjen har vi fått mange tilbakemeldinger på at barnehagene ser på vogner som en utfordring med tanke på sikkerhet, ansattes rygger og plass. I rundt fem år har vi jobbet med en ny løsning, sier han til KK.

Syvsoveren, som produktet også kalles, skal ifølge Karlsen ha fokus på trygg og god søvn for barna, men samtidig være ergonomisk riktig for de ansatte, plassbesparende og hygienisk.

– Erfaringer fra testperioden viser at Syvsoveren er en stor suksess, og vi håper og tror at alle vogner vil bli historie i fremtiden, utdyper han.

– Et kjølerom på likhus

Karlsen er med andre ord strålende fornøyd, men da barnehage.no, som også har omtalt saken, delte løsningen på sin Facebook-side var flere kritiske.

– Huff noe så tragisk, virker som kjølerom på likhus, skriver en.

Andre sammenligner Syvsoveren med en MR-maskin, mens flere mener løsningen virker klaustrofobisk og etterspør hvordan man evakuerer barn når hver enkelt må løsnes fra hver skuff.

Karlsen påpeker at Syvsoveren er ikke laget for voksne, men for barn mellom null og tre år.

– De har et helt annet syn på dette, sier han.

– De elsker å legge seg i hver sin lille sovealkove. De har ikke slike assosiasjoner som noen voksne har erfart. Det er faktisk bedre plass, mer oversiktlig enn i de vognene som har blitt brukt i alle år. Både for barn og voksne som sitter sovevakt.

Når det gjelder evakuering og brannsikkerhet, understreker Norplay AS på egen nettside at Syvsoveren skal plasseres på utsiden av bygget, i eget bygg på tomten eller lignende. På denne måten skal evakuering av barna gå raskt i forhold til barn som oppholder seg inne i barnehagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer