Jul i bonusfamilien

I denne familien feirer ekser og nye kjærester jul sammen

Da foreldrene til Elena (9) gikk fra hverandre, bestemte de seg for å fortsette å feire jul sammen. Nå er de nesten 20 rundt bordet på julaften.

STORFAMILIE: Selv om Elenas foreldre har gått fra hverandre, forsetter de å feire jul sammen. Og nå har nye kjærester og nye barn kommet til. FOTO: Privat
STORFAMILIE: Selv om Elenas foreldre har gått fra hverandre, forsetter de å feire jul sammen. Og nå har nye kjærester og nye barn kommet til. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det er et krav at min nye partner godtar ordningen, og jeg håper hun vil være med. Jeg vet at hun også er velkommen hos Sara og Robert, sier Francesco Gianoglio.

– Et samlivsbrudd kan være tøft for barna. Vi trenger ikke å gjøre det verre enn nødvendig ved å bli uvenner, sier Sara Grindeland.

Hun og Elenas pappa valgte å flytte fra hverandre da datteren var ett år. Men selv om de ikke fungerte som kjærester, er begge foreldrene opptatt av å samarbeide om datteren, blant annet ved å feire jul og andre høytidsdager sammen. Da blir også resten av storfamilien invitert.

LES OGSÅ: Maria Mena om sin trygge havn

Ny samboer og flere barn

Da Elena var fire år, ble mammaen hennes sammen med Robert Berland. Det forandret ikke noe i forhold til samvær med faren.

– Francesco og jeg har delt foreldreansvar, og Robert visste hva han gikk til da vi flyttet sammen. Elenas pappa er fra Italia, og bortsett fra en bror, har han ingen annen familie i Norge enn oss, så det er naturlig å inkludere ham.

– Jeg er glad for at Sara og Francesco har et godt forhold. Det sier mye om hvilke gode kvaliteter begge har. Det har aldri vært kleine episoder eller konkurranse mellom Francesco og meg. Vi er tvert imot gode venner, som viser hverandre gjensidig respekt. Og det viktigste er at vi begge ønsker å skape et stabilt og trygt liv for Elena, og det tror jeg vi klarer, sier Robert.

ÅPENT HJEM: Robert og Sara (mamma til Elena) åpner hjemmet sitt på julaften - gjerne i matchende julegensere. FOTO: Privat
ÅPENT HJEM: Robert og Sara (mamma til Elena) åpner hjemmet sitt på julaften - gjerne i matchende julegensere. FOTO: Privat Vis mer

– Det kunne aldri falle meg inn å nekte å være sammen med Elenas far på julaften, han har like mye rett til å være sammen med henne som Sara har. Og jeg er heldig som får være bonuspappa.

Lana er baby, og for liten til å skjønne noe enda. Men Luca tar et godt tak i Francesco og vil ha ham med på leken. Barna tenker ikke over situasjonen, for det har alltid vært sånn.

– Jeg kan selvsagt ikke kreve noe av Francescos nye partner, men jeg håper så klart at ny partner godtar ordningen, og eventuelt også kan være med på noe felles, sier Sara.

Hun forteller at de feirer det meste sammen. Ikke bare jul, men også 17. mai og bursdager. Og det var en selvfølge å invitere Fransesco i dåpen til Elenas småsøsken.

LES OGSÅ: Slik gjør du julen litt rimeligere

Barn elsker tradisjoner

– Barn er veldig glad i «business as usual», sier Svein Øverland, psykolog og familieterapeut, spesialist innen barne- og ungdomspsykologi og rettspsykologi.

– På samme måte som små barn gjerne vil at du leser den samme historien om og om igjen, vil de at julen skal feires på samme måte som den alltid har gjort.

Øverland sier at dersom dere ferier hver for dere, kan dere ha deres egne tradisjoner. Barn klarer nemlig å skille mellom hvor de er og hvilke rutiner og tradisjoner som gjelder. Men dersom du får en ny kjæreste med barn fra før, blir det viktig at dere lager nye tradisjoner som ikke er for forskjellig fra det barna kjenner fra før. Som regel er du lurt å snakke om dette før julen plutselig er her. Ellers kan det som fra et voksent perspektiv oppfattes som en detalj, plutselig føre til en eksplosjon av følelser hos barnet på julaften.

GAVEFANGSTEN: Når det er mange rundt bordet, blir det også mye under treet. FOTO: Privat
GAVEFANGSTEN: Når det er mange rundt bordet, blir det også mye under treet. FOTO: Privat Vis mer

– Om du er så heldig at du har et godt forhold til eksen, vil det beste være å feire julen sammen. Det krever selvsagt mye av de voksne, men får da et veldig tydelig bevis både på at de voksne oppfører seg som voksne. Dersom din nye partner har barn fra før, bør barna selvsagt ha møtt hverandre noen ganger først. Men barn blir lett venner og de voksne slapper ofte bedre av når man ser barn som leker fornøyd sammen, sier Svein Øverland.

Bor nær hverandre

Francesco bor bare 15 minutter unna Sara med bil, på Askøy. Det er utenkelig å flytte langt fra hverandre, i hvert fall på mange år enda. Elena skal få beholde muligheten til å se pappa og mamma like mye.

– Alle diskuterer i blant, men vi har alltid klart å samarbeide med felles mål om det beste for Elena, sier Sara.

– Det er en grunn til at du og eksen gikk fra hverandre. Det kan være alt fra at dere vokste fra hverandre til at det skjedde et alvorlig tillitsbrudd. Men uansett hva dere tenker om hverandre, så har dere det til felles at dere er glad i barnet. Sannsynligvis er dere derfor enig i at barnet skal ha en best mulig jul og at det er det som bør være bestemmende for hvordan julen gjennomføres, sier Svein Øverland.

– Vi har en del venner med felles barn, som har sagt rett ut at de er misunnelige på det gode forholdet vi har. Det blir lagt merke til at vi gjør mange felles aktiviteter med barna, og vennene våre kan gi uttrykk for at de også skulle ønske de hadde det sånn. De fleste synes det er en kjempefin ordning, men det finnes selvfølgelig også de som synes det bare er veldig rart, forteller Sara.

PLASS TIL ALLE: Pinnekjøtt og kålrabistappe til storfamilien. FOTO: Privat
PLASS TIL ALLE: Pinnekjøtt og kålrabistappe til storfamilien. FOTO: Privat Vis mer

Hun og Robert forlovet seg i 2016 og de kjøpte hus sammen i 2017. Etter at de flyttet inn i huset, har det vært naturlig å feire jul hjemme hos dem.

– Det er enklest for oss med små barn, og det er også vi som har størst plass, sier Sara.

– I tillegg til oss tre voksne og våre tre barn, kommer nærmeste familie fra både Roberts og min side, så vi pleier å være 18-20 rundt bordet. Dette har blitt en fin tradisjon, som jeg tror alle trives med. Men hadde vi ikke bodd så nær hverandre, hadde det selvsagt ikke vært mulig.

LES OGSÅ: Familien har åtte barn på under ti år: - Vi føler det ikke som noe pes

Kan være kleint første gang

– Vanligvis blir stemningen lett litt klein den første gangen man feiler Julen sammen på denne måten, sier Svein Øverland.

– For de fleste er en slik feiring upløyd mark. Man har ikke noen lignende sosiale situasjoner å ta utgangspunkt for å finne ut hva som er passende. Men om du blir sittende å sammenligne deg med eksens nye kjæreste, så vit at det er helt naturlig. Det samme om du brenner med å komme med den syrlige kommentaren eller den ærlige bemerkningen som du lenge har tenkt at bør får høre.

Psykologen forklarer at alt slikt er naturlig. I tillegg finnes det en rekke tema som man bør være forsiktig med å diskutere og minner som det ikke passer seg å dele. Vær derfor forsiktig med alkohol. Både fordi du bør være det uansett når barn er i nærheten, men også fordi du trenger å holde fokus på at feiringen skal være best mulig for barna.

Snakk mye til barna og snakk mye om barna til de voksne, er andre råd fra psykologen. Det er barna som binder dere sammen. Det er barna som skal ha mest kjærlighet og takknemligheten din bør rettes mot at du har dem og at livet ditt er bedre med din nye familie. De fleste opplever at julefeiring med bonusfamilie blir bedre for hver gang. Også voksne kan få nye venner. Og den beste måten å få et godt forhold til eksen og et godt forhold mellom eksen og din nye familie, er å gjøre hyggelige ting sammen. Om julen fungerer godt sammen, kan man lett finne på å gjøre andre ting sammen også.

LES OGSÅ: - Jeg følte større kjærlighet for mitt biologiske barn

HOLDER OVERSIKT: Sara og Robert tar en opptelling i julegaveåpningen. FOTO: Privat
HOLDER OVERSIKT: Sara og Robert tar en opptelling i julegaveåpningen. FOTO: Privat Vis mer

Kommunikasjon er viktig

– Barn er forskjellig. Og det er stor forskjell på hvordan en 2-åring og en 12-åring forstår og tenker, sier Øverland.

– Men alle barn vil at foreldrene skal ha det fint og alle blir urolig når foreldrene er sinte på hverandre.

Psykologen forklarer at noen barn er flinkere å skjule det enn andre, men vedvarende konflikter mellom foreldre etter et brudd fører til at barn utvikler en ekstra sensitivitet for å fange opp irritasjon mellom foreldrene. Det gjør at det hvordan de voksne snakker sammen er like viktig som hva som blir sagt. Og tilsvarende at hva som ikke blir sagt, blir like viktig.

SPENNENDE GJEST: Nissen kom, i år også. FOTO: Privat
SPENNENDE GJEST: Nissen kom, i år også. FOTO: Privat Vis mer

– Vi må tørre å snakke åpent sammen, også når vi ikke er kjærester lenger, sier Sara, og gutta nikker.

– Hvordan skal vi lære barna å kommunisere på en god måte, hvis vi ikke klarer det selv?

Francesco forteller at han fikk et godt førsteinntrykk av Robert. Han var fremdeles singel da Sara og Robert flyttet sammen, men han valgte å se det positive i at eksen fikk en ny mann.

– Det er betryggende for meg å se hvor involvert Robert er i Elenas liv, sier han.

– Jeg har aldri følt Robert som en trussel mot min papparolle, men som en ekstra omsorgsperson i Elenas liv. Det hadde vært mye verre hvis han bare hadde brydd seg om sine egne barn.

– Det ville ikke fungert, sier Sara bestemt.

Elena har fulgt med på samtalen rundt stuebordet, og hun sier hun skjønner at hun er heldig. For hun har venner der mamma og pappa ikke klarer å samarbeide like godt.

– Jeg synes den ordningen vi har er veldig bra, sier Elena.

– Og nå gleder jeg meg til jul!

LES OGSÅ: - Jeg gleder meg så veldig til jul hele året

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer