I denne klassen slipper foreldrene å stresse med bursdagsgaver

- Felles «klassegave» sparer alle for tid og penger

FELLES KLASSEGAVE: I første klasse ved Gard skole i Haugesund har foreldrene blitt enige om å ha en felles «klassegave» i barnebursdagene. Foto: Privat
FELLES KLASSEGAVE: I første klasse ved Gard skole i Haugesund har foreldrene blitt enige om å ha en felles «klassegave» i barnebursdagene. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Barnebursdager kan bli en stor utgift i mange familier, spesielt dersom man har flere barn i skolealder.

I første klasse ved Gard skole i Haugesund har foreldrene løst dette problemet. Her har de nemlig blitt enige om å ha en felles «klassegave» i barnebursdagene.

Kjøper bare en bursdagsgave

Kort fortalt går ordningen ut på at foreldrene til barnet kjøper en bursdagsgave som skal være fra hele klassen. Det eneste gjestene da behøver å gjøre, er å skrive eller tegne et kort med en koselig hilsen til bursdagsbarnet.

– Vi ville gjerne at bursdagsbarnet skulle være i fokus og ikke gavene, sier Stine Gudmestad Jensen. Hun er initiativtaker til denne ordningen som er blitt tatt svært godt imot av de andre foreldrene i klassen.

INITIATIVTAKER: Stine Gudmestad Jensens forslag om klassegave har blitt svært godt mottatt av de andre foreldrene i klassen. Foto: Privat
INITIATIVTAKER: Stine Gudmestad Jensens forslag om klassegave har blitt svært godt mottatt av de andre foreldrene i klassen. Foto: Privat Vis mer

– Jeg jobber selv som lærer og fikk idéen fra en tidligere kollega av meg, forteller hun.

– Jeg testet det ut i noen klasser og ønsket så at mine barn skulle ha det samme. Vi har gjort det med begge de to eldste barna våre og det har fungert kjempebra.

Sparer tid, penger og miljø

Stine mener ordningen både er kostnadsbesparende, tidsbesparende og mer miljøvennlig.

– På denne måten får barnet en ordentlig gave som foreldrene vet at barnet ønsker seg. Samtidig sparer de andre foreldrene masse tid og penger på å ikke måtte kjøpe bursdagsgaver til alle sammen, sier hun.

– I tillegg er det mer miljøvennlig, da det blir færre ting. Ved å kutte ut alle disse billige smågavene, slipper man også alt småtteri som knekker på en, to, tre, sier hun.

LES OGSÅ: Lut lei alle reglene rundt barnebursdagene

FÅR DET DE ØNSKER SEG: Seks år gamle Liv er kjempefornøyd med gaven hun fikk fra klassen sin. Foto: Privat
FÅR DET DE ØNSKER SEG: Seks år gamle Liv er kjempefornøyd med gaven hun fikk fra klassen sin. Foto: Privat Vis mer

Store summer i året

Det er ingen tvil om at en klassegave er et mye rimeligere alternativ, da foreldrene i fellesskap har bestemt at bursdagsgaven skal ha en verdi på cirka 3-400 kroner.

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB, deltar barna våre i snitt på 13 barnebursdager i året. Barn i barneskolealder deltar på flest med hele 17 bursdager årlig.

KK Mamma har tidligere snakket med Silje Sandmæl som sier dette kan bli store summer i løpet av et år.

– Til hver bursdag kjøper vi foreldre gave for cirka 150 kroner. Har man barn i barneskolealder bruker vi altså 2550 kroner i året på gaver til barnets klassekamerater. Dette synes jeg er mye penger, sier hun.

Har ikke råd til å komme i bursdagen

Stine tror enkelte foreldre opplever at mange klassebursdager kan være økonomisk belastende.

– Jeg har hørt om barn som aldri kommer i barnebursdager fordi foreldrene ikke har råd til å kjøpe alle disse gavene, sier hun.

Hun mener også at en klassegave er med på å dempe «gave-inflasjonen» som lett kan oppstå når foreldre er usikre på hvor dyre gaver de bør gi.

– Jeg har selv sett at barn har fått gaver som åpenbart er dyre, da kan det føles stusselig for dem som kommer med en gave for en femtilapp. Neste gang kommer de da med gave på to hundre kroner og så har man det gående. Fordelen med en klassegave er at man blir enige om en sum og så holder det seg der, sier hun.

LES OGSÅ: «Petter» (4) var den eneste som ikke fikk komme i barnebursdagen

GIR HVERT SITT BURSDAGSKORT: Alle gjestene tar med seg et kort de har skrevet eller tegnet selv. Foto: Privat
GIR HVERT SITT BURSDAGSKORT: Alle gjestene tar med seg et kort de har skrevet eller tegnet selv. Foto: Privat Vis mer

- En veldig god idé!

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, synes en felles klassegave høres ut som en veldig god idé.

- I en hektisk hverdag er det fint for foreldre å spare tid, ved å slippe å løpe rundt i butikker på jakt etter en gave. Samtidig unngår man at barna sammenligner de gavene man gir, sier hun.

Reitan er også enig i at barnebursdager oppleves som økonomisk belastende for svært mange foreldre.

GOD IDE: I en hektisk hverdag er det fint for foreldre å spare tid og penger på en slik felles klassegave, mener forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Foto: Nordea
GOD IDE: I en hektisk hverdag er det fint for foreldre å spare tid og penger på en slik felles klassegave, mener forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. Foto: Nordea Vis mer

– Et barn skal gjerne gjennom mange bursdager i løpet av ett år, og de små beløpene summerer seg fort til store summer. Husk også at over 90.000 barn lever under fattigdomsgrensen i Norge. Å skulle spandere en femtilapp på en bursdagsgave kan være en umulighet for mange av disse.

– I Norge oppleves det for mange som tabu å snakke om økonomiske problemer, og mange lider nok litt i det stille. Å iverksette tiltak av typen er derfor viktig og riktig, sier hun.

- Greit å gi bort brukt

Hun sier det også er andre metoder for å spare penger på bursdagsgavene.

– Sett gjerne en lav beløpsgrense. Ett barn er som regel mest opptatt av å få en gave, ikke hva som er i gaven, sier hun.

Gi bort ting du ikke lenger har bruk for, det er ingen skam å gi noe som er brukt. Du kan også lage en gave fremfor å kjøpe. Mitt inntrykk er at det er veldig stas å få noe som er lagd, som for eksempel et fotografi av bursdagsbarnet og ditt barn eller et fotografi av klassen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer