Surrogati

I desember blir Lasse og Øyvind foreldre til et barn som blir født av en surrogat i USA

Siden surrogati er ulovlig i Norge valgte de å reise ut av landet for å oppfylle drømmen om å få barn.

SURROGATI: Surrogati er en måte å få egne barn på.  Foto: Shutterstock / Gajus
SURROGATI: Surrogati er en måte å få egne barn på. Foto: Shutterstock / Gajus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ikke kunne få barn selv kan oppleves som svært sårt. Det finnes likevel alternativer for personer som ønsker å få barn. Et av disse er surrogati, der en surrogat bærer frem barnet. Men dette er ulovlig i Norge. 

Hallvard Kvale er kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet. Han forklarer at det ikke finnes noen nøyaktige tall på hvor mange nordmenn som har fått barn gjennom surrogati. 

- Det er fordi surrogati ikke er tillatt i Norge og personene som benytter seg av surrogati i all hovedsak gjør dette i utlandet. Man kan i midlertidig gjøre noen anslag basert på søknadene om adopsjon etter surrugatiprosessen. For et par år siden ble det anslått at mer enn hundre norske barn var født etter surrogati i India. 

Kvale forklarer at surrogatiprosessen foregår på utallige forskjellige måter. Dette avhenger av hvor surrogaten bor, om man bruke sæd- og eggdonor og så videre. 

- Det finnes flere selskaper i utlandet som tilbyr surrogati, men det er svært varierende hvor seriøse de er og hvilke betingelser de tilbyr kvinnene som blir surrogatmødre. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer