Surrogati

I desember blir Lasse og Øyvind foreldre til et barn som blir født av en surrogat i USA

Siden surrogati er ulovlig i Norge valgte de å reise ut av landet for å oppfylle drømmen om å få barn.

SURROGATI: Surrogati er en måte å få egne barn på.  Foto: Shutterstock / Gajus
SURROGATI: Surrogati er en måte å få egne barn på. Foto: Shutterstock / Gajus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å ikke kunne få barn selv kan oppleves som svært sårt. Det finnes likevel alternativer for personer som ønsker å få barn. Et av disse er surrogati, der en surrogat bærer frem barnet. Men dette er ulovlig i Norge. 

Hallvard Kvale er kommunikasjonssjef i Bioteknologirådet. Han forklarer at det ikke finnes noen nøyaktige tall på hvor mange nordmenn som har fått barn gjennom surrogati. 

- Det er fordi surrogati ikke er tillatt i Norge og personene som benytter seg av surrogati i all hovedsak gjør dette i utlandet. Man kan i midlertidig gjøre noen anslag basert på søknadene om adopsjon etter surrugatiprosessen. For et par år siden ble det anslått at mer enn hundre norske barn var født etter surrogati i India. 

Kvale forklarer at surrogatiprosessen foregår på utallige forskjellige måter. Dette avhenger av hvor surrogaten bor, om man bruke sæd- og eggdonor og så videre. 

- Det finnes flere selskaper i utlandet som tilbyr surrogati, men det er svært varierende hvor seriøse de er og hvilke betingelser de tilbyr kvinnene som blir surrogatmødre. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.