BABYGRÅT: Det er helt vanlig at babyer gråter mye de første ukene av livet sitt, men noen gråter mye mer enn andre. Foto: Mariia Masich / Shutterstock / NTB scanpix
BABYGRÅT: Det er helt vanlig at babyer gråter mye de første ukene av livet sitt, men noen gråter mye mer enn andre. Foto: Mariia Masich / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Kolikk baby:

I dette (skandinaviske!) landet gråter babyene minst

Ny studie viser at det er internasjonale forskjeller i hvor mye spedbarn gråter.

Publisert

Å gråte er den eneste måten de minste babyene klarer å kommunisere på. Men selv om det er helt vanlig at babyer gråter en del de første ukene av livet sitt, viser en ny studie at det er store variasjoner i hvor mye babyer faktisk gråter.

Ved å analysere data fra nesten 8700 spedbarn fant forskerne ved University of Warwick i England at en gjennomsnittsbaby gråter mye. I snitt gråter babyen omtrent to timer per dag de første seks leveukene. Dette avtar til vel en time per dag ved 10-12 ukers alder.

Men studien viser også at forskjellene på individnivå kan være store. Mens enkelte barn bare gråter i 30 minutter per dag, gråter andre i fem timer.

LES OGSÅ: Helenas baby gråt i fem måneder

Forskjell fra land til land

Studien, som ble publisert i The Journal of Pedriatics, så også på ulikheter mellom en rekke i-land. Her kom det frem at babyer i Storbritannia, Canada, Italia og Nederland gråt mer enn barna fra de andre landene i studien. Det var også i Storbritannia, Canada og Italia man hadde de høyeste nivåene av kolikk. (Her definert som at babyen gråt mer enn tre timer om dagen, minst tre dager i uken).

I den motsatte enden av skalaen, viste resultatene at babyer gråter minst i Danmark, Tyskland og Japan.

Ifølge The Telegraph antyder forfatterne av studien at forskjellene kan skyldes ulikheter i hvordan foreldrene i de forskjellige landene oppdrar barna sine. Mens tyske og danske foreldre er mer avslappet i forhold til barna sine og gjerne venter et par minutter før de tar dem opp, er britiske foreldre raskere til å ta barna opp når de gråter - noe som kan føre til at barnet får en større «gevinst» ved å gråte.

Leder av studien, professor Dieter Wolke, sier til The Guardian at han håper denne nye kunnskapen kan bidra til å finne ut mer om babyers gråt.

– Vi kan lære mer av å se på kulturer hvor det er mindre gråt, for å se om dette kan skyldes foreldrene eller om det er andre faktorer knyttet til opplevelser under graviditeten eller genetikk.

Vanskelig å trekke konklusjoner

Per Lagerløv er barnelege ved St. Hanshaugen Helsestasjon og professor i allmennmedisin på Universitetet i Oslo. Han synes resultatene i undersøkelsen er spennende.

– Men jeg vil ikke spekulere i hva som kan være årsaken til landsforskjellene. Man må gjenta forsøkene før man kan trekke den type konklusjoner, sier han.

– Tusenvis av forskningsartikler utgis årlig. Ved å lete i databaser kan man hente frem artikler som omhandler samme problemstilling og få store datamengder. Analysert med statistiske metoder kan man se sammenhenger man før ikke kunne oppdage. Slike studier kan gi havørnens overblikk og spennende landskap kan beskrives, men detaljene på landjorda må man omtale med forsiktighet. Det er vanskelig å overføre kunnskap fra slike studier til det som nettopp gjelder meg og mitt barn, sier han.

LES OGSÅ: Bør den nyfødte babyen fortsatt behandles som et foster?

Symptomer på kolikk

Ifølge Helsenorge.no er dette tegn på at barnet ditt kan ha kolikk:

  • Babyen begynner ofte å gråte plutselig. En høyfrekvent gråt og ingenting du gjør ser ut til å hjelpe.
  • Gråten begynner ofte på samme tid hver dag, ofte på ettermiddagen eller kvelden.
  • Babyen trekker gjerne beina opp under seg når de gråter, og magen kan se oppblåst ut.
  • Babyen knyter gjerne hendene.
  • Babyen blir ofte rød i ansiktet.
  • Gråtingen kan vare i minutter eller timer.
  • Gråten kan ofte slippe taket når babyen er utmattet eller når han/hun har fått prompet eller rapet.

Mange hadde kolikk

I den engelske studien ble kolikk definert som gråt mer enn tre timer mer enn tre dager i løpet av en uke. Dette forekom hos 17 % ved 1-2 ukers alder, 18% ved 3-4 ukers alder, 25 % ved 5-6 ukers alder, 11 % ved 8-9 ukers alder, og ved 10-12 ukers alder hos kun 0,6 %.

Lagerløv peker på at studien også fant variasjon i forekomst mellom land og barnets ernæring, da det var litt hyppigere kolikk hos dem som ble ammet, men at disse sammenhengene er vanskelig å tolke. Forskerne i studien mener også at deres resultater gir holdepunkt for at kolikk kun er de barn som gråter mye, men som det ellers ikke er noe spesielt med.

– Dette er en spennende måte å utnytte forskningsdata på og viser at spedbarn gråter mye. MEN spedbarnskolikk er en eksklusjonsdiagnose. Det vil si at hvis et barn gråter mer enn det mor eller far synes rimelig, og de engster seg for at det er noe galt, må barnet undersøkes. Det er først når man med undersøkelse kan utelate sykdom (barnet er blid og fornøyd mellom episoder med gråt, spiser fint og går opp i vekt, og vanlig klinisk undersøkelse ikke viser noe galt) at man kan si at dette er kolikk og ikke noe annet, sier han.

– Derfor, foreldre, ta kontakt med legen din eller helsestasjonen hvis du er engstelig for ungen din som gråter mye, oppfordrer Lagerløv.

LES OGSÅ: Kolikk - er det egentlig noe som hjelper?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer