Ensomhet

- I foreldrepermisjon er det ingen naturlige voksenfellesskap i hverdagen

Det er ikke uvanlig å føle seg ensom i foreldrepermisjon.

ENSOMHET: Med babyen på armen og mobilen i hånden, blir man passiv tilskuer til all sosial aktivitet som er utenfor rekkevidde, sier ekspert.  Foto: Shutterstock / lenetstan
ENSOMHET: Med babyen på armen og mobilen i hånden, blir man passiv tilskuer til all sosial aktivitet som er utenfor rekkevidde, sier ekspert. Foto: Shutterstock / lenetstan Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste er vant til å møte kollegaer eller studievenner jevnlig i løpet av hverdagen. I tillegg har man ofte et sosialt liv på fritiden, og tilhører et fellesskap. I foreldrepermisjon er det mange som føler seg isolert, og uten et naturlig fellesskap i hverdagen.

LES OGSÅ: - Det har ingen betydning om du har jobbet fulltid eller deltid

- Arbeidslivet er den viktigste sosiale arenaen for voksne, i tillegg til familie og venner. Voksne med barn har i tillegg fellesskapet rundt barnehage og skole. Når man er i foreldrepermisjon, er det ingen slike naturlige voksenfellesskap i hverdagen, med mindre man har venner i nærheten som også er i foreldrepermisjon. Det kan gjøre at man føler seg ensom, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse.

Når man i tillegg er avhengig av å kunne ha med babyen i de sosiale settingene man oppsøker, blir det færre arenaer der man kan ha sosial kontakt med andre voksne.

LES OGSÅ: - Kan far og mor ta ut foreldrepermisjon samtidig

Føler seg på utsiden av samfunnet

- Det meste av det du foretar deg, er med utgangspunkt babyens behov. Man blir mindre spontan og mindre fleksibel, sier Trine Huseby, som er familieterapeut ved familievernkontoret på Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.

I foreldrepermisjon blir man på siden av et organisert og strukturert sosialt fellesskap, som studier og arbeid representerer. Hvis du tar med babyen og stikker innom i lunsjen, vil det bekrefte følelsen av å være på siden; alle er opptatt med sitt.

- Hvis man tar med babyen på aktiviteter som er viktig for en selv, kan man kanskje kjenne et stikk av dårlig samvittighet - eller lure på om partneren synes man er egoistisk. Når partner kommer hjem etter endt studie- eller arbeidsdag, full av inntrykk og sosiale impulser, blir kontrastene forsterket, sier Huseby.

LES OGSÅ: Når kan jeg søke om foreldrepenger?

MINDRE FLEKSIBEL MED BABY: Det meste av det du foretar deg, er med utgangspunkt babyens behov. Man blir mindre spontan og mindre fleksibel. Da er det naturlig å føle seg ensom. Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko
MINDRE FLEKSIBEL MED BABY: Det meste av det du foretar deg, er med utgangspunkt babyens behov. Man blir mindre spontan og mindre fleksibel. Da er det naturlig å føle seg ensom. Foto: Shutterstock / Evgeny Atamanenko Vis mer

Blir tilskuer til livet utenfor

Huseby sier at med babyen på armen og mobilen i hånden, blir man passiv tilskuer til all sosial aktivitet som er utenfor rekkevidde 

- Vi snakker ikke om én dag på babyens premisser; vi snakker om en periode. Det kan for noen føles lenge. «Babyboblen» er ganske snever, og man kan kjenne seg ganske alene, sier hun.

Et godt tips er å ta grep, og finner andre foreldre i permisjon for «felles skjebne, felles trøst».

LES OGSÅ: Tre veier ut av ensomheten

Tilbud til foreldre i permisjon

- Det er litt ulike tilbud i kommuner og bydeler rundt omkring i Norge. Noen steder hjelper helsestasjonen i kommunen eller bydelen til, og tar et første initiativ til å opprette barselgrupper eller trillegrupper. Dette er en fin ting å bli med på, sier Gundersen.

Det samme gjelder åpne barnehager.

- Selv om det er lett å tenke at en åpen barnehage handler om sosialisering og ivaretakelse av barnet, handler det også om å skape en sosial arena for de voksne, som ikke har så mye voksenkontakt på dagtid, forklarer hun.

LES OGSÅ: Reiste med barselgruppen til syden

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer