De fleste er vant til å møte kollegaer eller studievenner jevnlig i løpet av hverdagen. I tillegg har man ofte et sosialt liv på fritiden, og tilhører et fellesskap. I foreldrepermisjon er det mange som føler seg isolert, og uten et naturlig fellesskap i hverdagen.
LES OGSÅ: - Det har ingen betydning om du har jobbet fulltid eller deltid
- Arbeidslivet er den viktigste sosiale arenaen for voksne, i tillegg til familie og venner. Voksne med barn har i tillegg fellesskapet rundt barnehage og skole. Når man er i foreldrepermisjon, er det ingen slike naturlige voksenfellesskap i hverdagen, med mindre man har venner i nærheten som også er i foreldrepermisjon. Det kan gjøre at man føler seg ensom, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse.
Når man i tillegg er avhengig av å kunne ha med babyen i de sosiale settingene man oppsøker, blir det færre arenaer der man kan ha sosial kontakt med andre voksne.
LES OGSÅ: - Kan far og mor ta ut foreldrepermisjon samtidig
Føler seg på utsiden av samfunnet
- Det meste av det du foretar deg, er med utgangspunkt babyens behov. Man blir mindre spontan og mindre fleksibel, sier Trine Huseby, som er familieterapeut ved familievernkontoret på Ringerike og samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger