Oppdragelse

I hvilken alder bør foreldre slutte å involvere seg i barnas konflikter?

Evnen til å kunne løse konflikter er ifølge ekspertene fundamentalt for barns trivsel og selvtillit.

KONFLIKTER MELLOM BARN: Foreldre vil instinktivt forsvare barnet sitt når det havner i konflikter, men er det riktig av oss å alltid blande oss inn? FOTO: NTB Scanpix
KONFLIKTER MELLOM BARN: Foreldre vil instinktivt forsvare barnet sitt når det havner i konflikter, men er det riktig av oss å alltid blande oss inn? FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Konflikter mellom barn er ikke bare vanskelig for de involverte barna, det kan også skape usikkerhet hos foreldrene.

For er det egentlig riktig av foreldre å alltid blande seg inn i uenigheter mellom barn og når blir ungene for gamle til at vi skal «løpe deres ærend»?

Forsøk å være en megler

Sondre Bjaberg er førskolelærer og pedagogisk leder i Årvollskogen Barnehage. Han synes ikke det er galt av foreldre å involvere seg i barnas konflikter, men peker på at et godt resultat ofte henger sammen med hvordan du angriper situasjonen.

Dersom noen for eksempel har vært slem med barnet ditt på skolen, blir det helt feil av deg å ta det opp på fotballtreningen samme kveld.

– Som voksen kan du forverre saken dersom du tar det opp på en måte som gjør at barna blir redde og ser på deg som en farlig voksen. Det er heller ikke greit å ta konflikten et annet sted enn der den oppstod, da dette jo er en fritidsarena hvor barna ikke tenker at dette skal komme opp, sier han.

– Voksne bør dessuten alltid forsøke å være meglere når vi skal ta opp en konflikt, i stedet for å bare ha fokus på å forsvare eget barn. Husk at det er to parter som skal ivaretas. Du vet jo ikke hva barnet ditt har gjort, men du kan være 100 prosent sikker på at barnet ditt ikke forteller den virkelige sannheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer