Foreldrepermisjon

- I Norge er vi redde for å stoppe og slå av prat

Da Victoria ikke hadde noen å trille turer sammen med, utviklet hun et helt nytt konsept - VognVenn.

SAVNET TRILLEVENN: Under koronapandemien har flere foreldre tatt initiativ og funnet nye smarte løsninger for å skape møteplasser. Victoria startet konseptet VognVenn. FOTO: Privat

SAVNET TRILLEVENN: Under koronapandemien har flere foreldre tatt initiativ og funnet nye smarte løsninger for å skape møteplasser. Victoria startet konseptet VognVenn. FOTO: Privat

Vis mer
Publisert

Ensomhet har vært en av mange utfordringer under koronapandemien, spesielt kanskje blant eldre og aleneboende.

Men også en del nybakte foreldre har fått kjenne mer på ensomhet i denne perioden, da vanlige tilbud som barselgrupper, babysvømming og andre aktiviteter, er blitt avlyst mange steder på grunn av smittevernregler.

Dette har imidlertid ført til at en del foreldre har tatt eget initiativ og funnet nye smarte løsninger for å skape møteplasser og legge til rette for sosialt samvær, i tråd med gjeldende råd for smittevern.

Savnet noen å trille tur sammen med

Et av disse tiltakene er VognVenn, en idé som oppstod da Victoria Sæterhagen (27) for fire måneder siden selv skulle ut i mammapermisjon.

Som forholdsvis nyinnflyttet i Moss, kjente hun få andre foreldre som hun kunne trille turer sammen med på dagtid.

– På turer med vognen møter jeg mange andre som også går på trilletur alene. Som regel smiler og nikker vi til hverandre, men så går vi bare videre. En dag slo det meg hvor dumt det var at jeg ikke turte å gjøre noe mer enn å bare si hei.

– Det kunne jo være at den andre personen bodde i området og at vi kunne avtale trillemøter for å bli kjent. Men for meg som er litt sjenert, var dette et vanskelig steg å ta. Det kunne jo være at den andre personen ikke ønsket kontakt.

Signaliserer at man vil ha kontakt

Etter å ha grublet mer over denne problemstillingen, fikk Victoria en idé om at det burde finnes noe man kunne ha på seg for å signalisere at man ønsker å bli kjent med andre.

Resultatet ble at hun designet en egen VognVenn-button, som man kan feste på barnevognen, bæretøyet eller klærne sine.

Merket er i en sterk oransje farge som er godt synlig og gjenkjennelig for andre. Dersom du ser noen gå med dette merket, er det altså bare å stoppe opp og slå av en prat.

Gjennom Instagram og Facebook jobber hun nå med å spre informasjon om VognVenn til andre foreldre og ta imot bestillinger på buttons. Pris per button er 30 kroner, noe som kun dekker produksjon og frakt.

Sender ut buttons til foreldre

Tiltaket har så langt blitt svært godt mottatt og bestillingene på buttons har rast inn. På bare et par måneder har hun sendt ut over 300 buttons til foreldre over hele Norge, fra Alta i nord til Kristiansand i sør.

– Det er klart at noen hundre buttons over hele Norge ikke er så veldig mange ennå og at det må flere til for at dette skal fungere, men det er en god start. Jeg har også vært i kontakt med mange helsestasjoner for å spørre om de kan dele ut visittkort og flyers om kampanjen. Alle er veldig positive og jeg har ikke fått nei fra noen av dem jeg har spurt til nå, forteller hun.

– Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger og det er ekstra kjekt å få dem fra personer som sliter med litt andre ting enn bare det at de er sjenerte, som for eksempel folk med sosial angst eller Asperger. Selv har jeg faktisk blitt kontaktet av et par andre her i Moss som ønsker seg trillevenner, så nå håper jeg at andre er like heldige.

– Dette er for øvrig ikke bare et tilbud til mødre, det er mange fedre i permisjon også. Vi har også hatt noen ivrige besteforeldre som ønsker å ha dette på vogna, det synes jeg er veldig fint.

I STARTGROPA: Victoria håper at flere foreldre får øynene opp for VognVenn, slik at de lettere kan knytte kontakter i nabolaget. FOTO: Privat
I STARTGROPA: Victoria håper at flere foreldre får øynene opp for VognVenn, slik at de lettere kan knytte kontakter i nabolaget. FOTO: Privat Vis mer

- Ikke vær redd for å ta kontakt

Vi nordmenn er nok kjente for å være litt tilbakeholdne og det er ikke så mange av oss som tør å slå av en prat med vilt fremmede på gata. Victoria mener koronapandemien er en ypperlig mulighet til å endre på dette.

– Her i Norge er vi redde for at folk vil synes vi er rare hvis vi stopper opp og slår av en prat. Dette håper jeg at vi får bukt med nå, spesielt i småbarnsforeldre-miljøet. Er det noen som trenger å prate med andre i samme båt, så er det oss. Det å bli forelder og være i permisjon, kan fort føre til at man føler seg isolert og alene.

– Det er jo også forsket mye på hva man kan gjøre for å bekjempe barseldepresjon og en ting som ofte trekkes frem er hvor sunt det er å komme seg ut og være i fysisk aktivitet, samt at det er bra å være sosial med andre foreldre. Jeg håper derfor at VognVenn, etter hvert som folk blir kjent med konseptet, kan bidra til mye positivt for den psykiske helsen.

Positivt til tiltaket

Anja Langeland er helsesykepleier ved Moss helsestasjon, en av helsestasjonene som har sagt ja til å videreformidle informasjon om VognVenn til sine brukere. Hun er veldig positiv til Victorias tiltak.

– Vi på helsestasjonen ser mange nybakte foreldre som har behov for nettverk og venner i samme situasjon. Moss kommune er en kommune med mange tilflyttere og som dermed ikke har familie eller venner i nærheten.

– Det siste året har vært ekstra vanskelig med tanke på dette. For vår del har vi ikke kunnet drive barselgrupper som normalt og mange har følt seg ensomme i foreldrerollen. Victorias engasjement har ikke bare vært bra for henne selv, men vil forhåpentligvis også være bra for dem som kommer i kontakt med andre på grunn av VognVenn, sier hun.

Helsestasjonen har hengt opp brosjyrer om VognVenn og helsesykepleierne deler også ut visittkort om dette på sine hjemmebesøk. Tilbakemeldingene de har fått fra nybakte foreldre har vært gode.

– De fleste av oss synes at det gjør godt å komme seg ut, både for fysisk og psykisk helse. Det er godt å få frisk luft, oppleve naturen, hilse på andre, samt å få bevege kroppen. Etter svangerskap og fødsel er dette en skånsom måte å komme seg litt i form, uten å starte for brått. Med tanke på Covid-19 er det også en smittevernvennlig plass å være sosial, sier hun.

– Og så må vi ikke glemme at det å gå turer er godt for barnet. Mange barn sover godt og roer seg fint i vogna, og de har i likhet med mor også godt av frisk luft.

BRA TILTAK: Helsesykepleier Anja Langeland har møtt mange nybakte foreldre som forteller at de har blitt mer ensomme etter at koronapandemien startet. FOTO: Privat
BRA TILTAK: Helsesykepleier Anja Langeland har møtt mange nybakte foreldre som forteller at de har blitt mer ensomme etter at koronapandemien startet. FOTO: Privat Vis mer

Flere får fødselsdepresjon

Tall fra Helsedirektoratet viser at koronapandemien kan ha ført til en økning i antall fødselsdepresjons-diagnoser.

Ifølge NRK ble det i mars og april 2020 diagnostisert 75 prosent flere med fødselsdepresjon i spesialisthelsetjenesten, sammenlignet med året før. I primærhelsetjenesten fikk 20 prosent flere en diagnose for depresjon eller angst, og en svangerskapsrelatert diagnose. Disse funnene stemmer også med flere internasjonale rapporter.

Fødselsdepresjon kan ha ulike årsaker, ofte er det en kombinasjon av flere faktorer som for eksempel søvnmangel, komplikasjoner under fødselen, ammeproblemer og dårlig sosial støtte.

Sosial isolasjon regnes også som en risikofaktor for å utvikle psykiske vansker. Tiltak som bidrar til at nybakte foreldre får treffe og sosialisere med andre, kan derfor være forebyggende.

– Isolasjon kan i verste fall føre til depresjoner. Jeg synes absolutt at jeg har møtt flere ensomme foreldre etter at koronaepidemien kom og mange har sagt at de har merket det på den psykiske helsen. Spesielt de som fikk barn da «alt» var stengt og noen da heller ikke fikk besøk av nærmeste familie, sier helsesykepleier Anja Langeland.

– Flere av de jeg har møtt sier de har vært ensomme og vist tegn til depresjon, de har derfor fått samtaler hos psykolog og ekstra oppfølging av helsesykepleier. Jeg ser heldigvis at de som føder nå har større mulighet til å dra nytte av det nettverket de allerede har av venner og familie, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer