Ideell alder for barnehagestart?

Foto: Istockphoto
Foto: Istockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svært mange barn begynner i barnehage rundt 1-års alder. Fra en rolig hjemmetilværelse med mamma og pappa, skal barnet forholde seg til langt flere mennesker. Men ved hvilken alder er det best for barn å starte i barnehage, spurte vi Mammanetts Foreldrepanel og to erfarne barnehagestyrere. 

Gjester: Barnehagestyrer Wenke Kleppe (kommunal barnehage) og barnehagestyrer Anne Kristine Seegard (privat barnehage)

Ideell alder for barnehagestart?


Foreldrepanelet: Fra v. Stine Therese, Øystein, Bente, Heidi og Gunn.

Foreldrepanelets egne erfaringer fra barnehagestart

 • Stine Therese:
  4-barnsmoren sier hun så stor forskjell på barna sine i forhold til når de var modne for barnehagestart. Første barn begynte i barnehage da han var 17 måneder. - Jeg kunne gjerne vært lenger hjemme med han, sier Stine Therese. Barn nummer to startet i barnehage som 1-åring, og barn nummer 3 som 2-åring. Men hun hadde først plass hos dagmamma. Når minstejenta på 9 uker skal begynne i barnehagen, er ikke avklart. - Barna har godt av å være i barnehage, mener hun.
 • Øystein:
  - Gutten min begynte da han var 11 måneder i barnehagen. Første måneden hadde han korte dager, men etter dette har han hatt full plass. Han var minst i barnehagen og kunne ikke gå de første månedene. Han krabbet rundt, og ble en populær maskot for voksne og barn. Det har ikke vært noe problem å la ham starte så tidlig i barnehagen. Jeg tror han har fått flere positive impulser og mulighet til utvikling enn hva vi kunne gitt ham hjemme. Jeg mener 1-års alder er en veldig grei tid å begynne i barnehagen.
 • Bente:
  Hennes førstefødte begynte i barnehage da han var 16 måneder gammel.  - Det var på høy tid! Da følte jeg at mammapermen hadde vært mer enn lang nok, og barnet var overklar for barnehagestart, forteller hun. Tilvenning til barnehage gikk veldig greit.  - Barn nummer to begynte da han var 12 mnd. Det var litt verre for meg å overlate den lille krabbegutten til den store barnehageverdenen. Han hadde lange dager, og selv om han ganske raskt trivdes i barnehagen, skulle jeg ønske at han kunne ha fått noen måneder til hjemme, sier Bente.
 • Heidi:
  - Veslejenta var 1 år da hun begynte. Både pappaen og jeg, brukte tida godt ved oppstart. Han hadde permisjon, og jeg tok meg fri for å være i barnehagen sammen med henne. Da vi etter hvert skulle forlate barnehagen for en time eller to, var det meg personalet henvendte seg til, smilte og sa: "Det går bra!" Vi hadde en åpen dialog, og kontakten vår visste av erfaring at det gjerne var vanskeligst for mor å "slippe taket". I alle fall stemte dette godt i vårt tilfelle. Det å begynne i barnehage var en positiv forandring for jenta vår, hun storkoser seg i barnehagen.
 • Gunn:
  - Jeg tror det er svært individuelt fra unge til unge når de er klar for begynne i barnehage. Jenta mi var 13 måneder da hun begynte i barnehage, og hun var veldig klar for å oppstart. Det var helt topp for både henne og oss. Vi har vært svært positive til barnehagen, og jenta vår har gledet seg til å gå i barnehage fra første stund.

Ikke noe must, men heller ikke noe aber å starte som 1-åring

- Dere er overraskende samstemte, sier barnehagestyrer Wenke Kleppe. - Jeg tror det er mange foreldre som mener at det er for tidlig å starte i barnehagen når man er 1 år, sier hun. Kleppe mener som fagperson at det ikke er noe "must" for 1-åringer å starte i barnehage, men det er heller ikke noe aber. - Dette kommer an på familiesituasjonen og mor og fars behov. Det er økonomi, jobb eller andre behov som avgjør når man lar barnet begynne i barnehage. Har du valgt at din 1-åring skal begynne i barnehage, så er det en avgjørelse du skal legge bak deg. Ikke gå rundt med dårlig samvittighet. Tenk heller gjennom andre valg du har, hvor mye skal du være sammen med barnet resten av døgnet. En 1-åring med full barnehageplass har behov for å være mest mulig sammen deg etter barnehagens stengetid, råder pedagogen. - Det betyr at foreldrene bør tenke gjennom hvor mye man skal prioritere egne fritidsaktiviteter og hobbyer denne perioden.

Foreldres følelser overføres til barna

Barna som starter i barnehage er veldig vare på hvordan foreldrenes følelser er knyttet til dette, forteller barnehagestyrer Anne Kristine Seegaard. - Foreldre som har det tøft når de leverer barn i barnehagen, vil lett kunne overføre sin utrygghet til barnet. En viktig oppgave for barnehagen er derfor å gjøre foreldre trygge, sier hun.

- Det er ikke alltid så lett, sier Heidi. Hun har selv erfart at det kan være tøft å gå fra 1-åringen i barnehagen. - Noen ganger må jeg bare bruke litt ekstra tid, selv om jeg merker at barnehagepersonalet synes jeg bruker for lang tid på å si farvel til barnet.

Har 1-åringene noen sosial gevinst av å gå i barnehage?

- Har egentlig 1-åringene noen sosial gevinst av å gå i barnehage, spør Stine Therese. - De fleste 1-åringene sitter vel mest og leker for seg selv, og er ikke så opptatt av andre barn?

- Det går som regel bemerkelsesverdig bra når barn på 10, 11 og 12 måneder starter i barnehage, sier Seegard. Hun kan fortelle at de minste barna er veldig opptatt av andre barn, og har stor glede av hverandre. Sosialt lærer de etter hvert å være del av en gruppe. De knytter også nære bånd til de ansatte, og får på denne måten flere gode sosiale relasjoner.

Kleppe synes heller ikke foreldre bør ha dårlig samvittighet for å la barnet begynne i barnehagen når det er 1 år. - Barn i barnehagen oppnår mange utviklingsmessige fordeler. Ofte blir barnehagebarn flinke til å klare ting selv, barn på 1 1/2 år smører på brødskiva selv og 2-åringer klarer å kle på seg flere plagg selv. Jeg var selv lenge hjemme med mitt første barn, og var ikke flink nok til å pushe barnet til å gjøre ting selv. Jeg var nok veldig serviceinnstilt mor. Dette tror jeg er ganske vanlig, og barnehagebarn blir nok generelt mer selvstendige, sier hun.

- De som velger å ikke ha barna i barnehagen har ofte gjort et bevisst valg og benytter seg av andre sosiale tilbud til barna, som for eksempel åpen barnehage. Dessverre kan ikke alle foreldre tilby barna sine like sunne oppvekstforhold hjemme. Det kan være foreldre som sliter med psykiske lidelser eller rusproblemer. Disse barna taper aller mest på å ikke ha en barnehageplass, sier Seegaard.

Ideelt å starte før 3-års alder

- Hva er den ideelle alderen for barnehagestart? spør vi barnehagestyrerne.

- Hva som er det ideelle tidspunkt for oppstart i barnehage er individuelt, sier Seegard. Det vil - som flere i Foreldrepanelet også påpeker - være individuelt for det enkelte barn.

- Men jeg mener at det er best for barn å få begynne i barnehage før 3-års alder, sier Kleppe. - Jo lengre tid etter fylte 3 år, jo vanskeligere kan det bli for barnet å begynne fordi forskjellen på de barna som har gått i barnehagen i flere år og barnet som har vært hjemme vil være stor. Det handler om sosialisering - en sosial forståelse når de er del av en større gruppe. Det dreier seg om langt mer enn å lære å sitte stille, barna skal blant annet lære å stå på sitt og kjempe sine kamper, sier Kleppe med bifall fra Seegard.


- Her tror jeg foreldre som har valgt å ha barn hjemme, ville hatt en del innsigelser... Går det ikke an å få sosiale barn hjemme, spør Mammanett.

- Som tidligere sagt; Jeg tror at unger som er hjemme får noe annet, som også er verdifullt. En normal familie har mange kvaliteter og verdier å lære barnet, selv om det ikke oppnår akkurat den samme sosiale læringen som barnehagebarna får, sier Kleppe.

Les flere saker fra Foreldrepanelet:

 

Konsekvent barneoppdragelse?

Hva gjør man når en 2-åring nekter å takke for maten? Kan man se gjennom fingrene når en 5-åring lyger? Er det greit å inndra lørdagsgodtet som straff? Skal barn på noe tidspunkt straffes, og er det greit å bruke time out? Barneoppdragelse er ikke lett, det er i alle fall noe både Foreldrepanelet og fagpersonale ble enige om denne kvelden.

 

Er fedrekvote nødvendig? 

Er det nødvendig med fedrekvote, og hvorfor skal staten bestemme hvordan permisjonen skal fordeles mellom mor og far? Er mødrene villige til å dele permisjonen med far, og hva er best for barnet? Diskusjonen gikk livlig da Mammanetts Foreldrepanel diskuterte fedrekvoten.  

Når 2 blir 3 - lykke eller samlivskrise?

Hvilke utfordringer stilles parforholdet overfor når 2 blir 3? Og hvordan kan man ta vare på samlivet etter å ha fått barn, spurte vi Foreldrepanelet, to erfarne familieterapeuter og en helsesøster. Les Foreldrepanelets erfaringer og ekspertenes råd her.

10 enkle grep for et sunt kosthold

Å gjennomføre et sunt kosthold for hele familien byr ofte på utfordringer. Mange foreldre opplever at barn er kresne, ikke vil smake på nye ting og at de ikke vil spise grønnsaker. Her får du 10 gode råd fra ernæringsrådgiver, helsesøster og foreldre.

 

Foreldrepanelet 
Norske foreldre stoler mest på fagpersoner, men spør gjerne mennesker i omgangskretsen sin når det er noe de lurer på. Dette er bakgrunnen for at Mammanett.no og Fisher-Price nå ønsker å bidra til et norsk foreldrepanel. Tanken er at et knippe foreldre med ulike forutsetninger kan bidra med sine erfaringer og tanker om sider ved det å ha barn, som skal presenteres som ulike saker på Mammanett.no. Her kan du lese om de 5 deltagerne i Mammanetts Foreldrepanel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer