Igangsetting av fødsel

Foto: Istockphoto ©
Foto: Istockphoto © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når settes en fødsel i gang - og hvorfor? Nye regler er nettopp iverksatt. Her kan du også lese hvordan en igangsetting av fødsel skjer, trinn for trinn.

Når settes en fødsel i gang?

Tidspunktet for å sette i gang en fødsel har lenge vært diskutert i fagmiljøene. Fra juli 2011 skal norske kvinner på overtidskontroll hos spesialist 7 dager etter termin. Les mer: overtidskontroll

Etter undersøkelsen vil legen snakke med deg og legge en plan for eventuell igangsettelse av fødselen. Ditt ønske om å få fødselen satt i gang eller ikke vil vektlegges, men legen tar den endelige beslutningen. Helsedirektoratet anbefaler at alle fødsler senest settes i gang på dag 294, det vil si senest 14 dager etter den internasjonale terminberegningen på 280 dager.  I Norge bruker de fleste innenfor helsevesenet en praksis hvor man beregner svangerskapet til 280 + 2 dager (terminhjulet). Ut fra denne beregningen skal fødselen settes i gang senest 12 dager etter termin.

Etter undersøkelsen vil legen snakke med deg og legge en plan for eventuell igangsettelse av fødselen. Å sette i gang en fødsel kalles indusert fødsel, eller induksjon i det medisinske fagspråket.    

Tidligere igangsetting anbefales for kvinner med overvekt, alder over 35 år eller andre risikofaktorer.

Hvorfor settes en fødsel i gang?

Bare en av 20 gravide går mer enn 14 dager over termin uten å føde. Hvilken risiko medfører det å gå over termin? Fødselslege Tore Henriksen skriver i boka "I mors liv": Risikoen for at barn skal dø er 2-3 promille hvis fødselen kommer i gang mellom 37 og 42 uker, og 4 promille hvis den skjer senere. Det betyr at mer enn 99,5 % av de barna som fødes på overtid overlever. Risikoen for at barnet flyttes til nyfødtintensivavdeling til observasjon, får pustehjelp eller annen bistand er ca 5 prosent hvis barnet er født mellom 38 og 42 uker, mot ca. 7% hvis barnet er født etter 42 uker. Er du mellom 38-42 uker på vei når du føder er risikoen for at det blir keisersnitt under fødselen 10-15%, mens den øker til 20-25% etter 42 uker.

I følge helsedirektoratet er det en bred enighet i fagmiljøene om at det inntreffer en økt risiko etter 294 dager, slik at en igangsetting av fødsel (induksjon). Derfor er anbefalingene nå at en fødsel bør være påbegynt senest dag 294.

Hvordan skjer det?

En fødsel kan settes i gang av flere grunner. Svangerskapsforgiftning, eller andre tilstander hos mor og barn kan gjøre det helt nødvendig å sette i gang fødselen før termin. Vannavgang uten påfølgende rier er en av de mest vanlige årsakene, i tillegg til de fødslene som blir satt i gang etter vurdering på overtidskontroll.

Enkelte ganger kan det bli nødvendig å utsette en planlagt igangsettelse fordi det er svært travelt på fødeavdelingen. Fødeavdelingen må være sikre på at de har nok personale til å passe på deg og barnet ditt, når man setter i gang en fødsel.

Igangsettelse av fødsel foregår på sykehus, og som oftest i tre trinn. Hvilket trinn man starter på, avhenger av hvor ”klar” kroppen din er til å føde – og spesielt av hvordan forholdene rundt livmorhals og mormunnsåpning er. Noen ganger kan det hende at fødselen setter i gang av seg selv etter trinn 1. Andre ganger må man også gå gjennom trinn 2 og 3 for at fødselen skal komme skikkelig i gang. 

Vi gjør oppmerksom på at metoden vi beskriver kan variere noe fra sykehus til sykehus, og ut fra individuelle behov hos den gravide.

Trinn 1 - modning av livmorhalsen


Livmorhalsen undersøkes:
Livmorhalsen må være klar, det vil si moden, når en fødsel skal starte. LivmorHer er min mage - 2 uker på overtid. Janicke, 18 år halsen din undersøkes mens du ligger på en vanlig benk. Jordmor eller lege vil kjenne på livmorhalsen din. Om den er åpen, kort, myk, bakovervendt betyr det at livmorhalsen er moden. Hvis den derimot er lukket, lang, hard og nedovervendt må man bruke midler for å modne livmorhalsen før man kan gå videre til trinn to. Hvis livmorhalsen din er umoden, må du være innstilt på at igangsettelsen av fødselen kan strekke seg over 2-3 dager.

Tøye eller sette inn en ballong:
Ved å tøye og dra litt i livmorhalsen, eller sette inn en ballong rett innenfor livmorhalsen kan en umoden livmorhals modnes. Ballongen skal sitte på plass i et døgn og gir lite ubehag.

Stikkpiller for modning
Livmorhalsen modnes med et hormonlignende stoff (prostaglandin) i form av en tablett som plasseres høyt oppe i skjeden. Innsettingen kan føles ubehagelig, men ikke direkte smertefull. For at medisinen skal oppløses og begynne å virke, må du ligge i ca én time etterpå. Jordmor kontrollerer fosterets hjerteaktivitet med jevne mellomrom.

Smårier eller ekte action?
De fleste begynner å kjenne litt murrende menstruasjonslignende smerter en halvtime etter innsettelse. Noen kan bli litt kvalme eller få diaré som bivirkning.
Det er ikke uvanlig at du får hyppige, korte rier som kan vare noen timer etter at tabletten er satt inn. Ofte vil disse gå over igjen, men av og til kan slike smårier gå over til ordentlige rier, slik at du går i fødsel.

Modningstablettene blir som regel satt gjentatte ganger, ofte hver 6. time. Det er umulig å si på forhånd hvor mange tabletter akkurat du vil komme til å trenge. Noen ganger er det nødvendig å gjenta modningskuren over to døgn før livmorhalsen er blitt så kort og mormunnen så åpen at det er mulig å ta hull på fosterhinnene. Noen ganger kan det hende fødselslegen bestemmer at du skal ta en pause på 1-2 døgn før videre behandling med modningspiller.

Trinn 2 - ta hull på fosterhinner


Neste trinn i igangsettelsen av fødselen din skjer ved at jordmor eller lege tar hull på fosterhinnen med en tynn plastkrok, slik at vannet går. Når det går hull på fosterhinnen virker det som et kraftig signal til livmoren din om å starte med rier.
Dette kan også være ubehagelig, men det er ikke smertefullt verken for deg eller barnet ditt. Fosterhinnene har ingen nerver. Men siden legen må arbeide dypt inn i skjeden kan det være litt ubehagelig. Forskning tyder på at å ta hull på fosterhinnene forkorter fødselsforløpet med fra 1 til 2 timer.

Trinn 3 - drypp


Medisin for å stimulere rier
Hvis du ikke får rier i løpet av den første timen etter at fostervannet er tatt, får du et drypp med riestimulerende medisin (hormonet oxytocin). Jordmor vil passer godt på, går ut og inn til deg og øker gradvis doseringen. Medisinen får du ved hjelp av en volumpumpe direkte inn i en blodåre på hånden din. Når du får drypp, overvåkes fosterets hjerteslag og din riaktivitet.
Du må passe på at kroppen din får nok væske. Drikk gjerne brus eller saft med sukker i og spis regelmessig, slik at du får nok energi. Det er også viktig at du får tømt urinblæren ofte.

Livmoren tar over selv
De aller fleste får regelmessige rier i løpet av noen timer. Etter hvert overtar livmoren og kan jobbe selvstendig uten medisin. Noen får rier som stopper opp når dryppet slås av. Som regel vil allikevel mange av disse få egne rier løpet av det neste døgnet. Hvis ikke, gjentas kuren en gang til, ofte med en hviledag innimellom. En sjeldent gang kan man se at fosteret ikke trives med å få denne medisinen, og må ut med akutt keisersnitt. Når det først er bestemt at barnet skal ut, legges det en plan med tidsbegrensning. Man gir ikke kur mange ganger. Da gjøres i stedet et keisersnitt, nok er nok!

Ulemper

En norsk undersøkelse har vist at en igangsetting av fødselen bare fremskynder fødselen gjennomsnittlig et døgn. På tross av moderne medikamenter er det ikke sikkert din fødsel kommer ordentlig i gang. Slike mislykkede kurer kan gi komplikasjoner, og medføre et keisersnitt eller fødselskomplikasjoner. En sjelden gang kan fostre reagere negativt på riestimulerende drypp, og det kan da bli nødvendig å gjøre et akutt keisersnitt. 

Likevel: En solid internasjonal studie har studert kvinners tilfredshet, viste at de som fikk satt i gang fødselen, etterpå var like fornøyd som kvinner som hadde gått i fødsel av seg selv. Det var heller ingen forskjell i bruk av smertestillende sammenlignet med kvinner som fødte uten igangsettelse. (Kilde: Småen Blir Født, Gro Nylander, Gyldendal 2010)

Din historie

Les om historier om igangsatte fødsler:

Fødselen ble igangsatt: 5 uker før termin ble hun lagt inn på sykehuset pga svangerskapsforgiftning. 2 uker senere blir fødselen satt i gang. Alt var over på to timer, og fødselen var en fin opplevelse, og ikke skremmende, som fryktet på forhånd.

Slik kom Malin til verden: fødselen ble satt i gang. Normalt tar dette tid, men denne jenta var ingen sinke!

Fødselen ble satt i gang: på overtidskontroll nummer 2.

En gutt! Fødselen blir igangsatt, og det tar sin tid før den starter skikkelig. Men når gutten kommer, står gleden i taket.

Gikk raskt på slutten: Hun ble innlagt på sykehus pga svangerskapsforgiftning. Fødselen ble satt i gang, og gikk så raskt på slutten at samboeren ikke rakk frem i tide.

Babyen var langt større enn forventet: Moren blir overrasket over at det tok flere dager å få satt fødselen i gang. Fødselen ble satt i gang fordi barnet var så stort. Men det viser seg at barnet faktisk er langt større enn forventet, og det oppstår noen komplikasjoner.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer