Redningsdåd:

Ihne tenkte lynraskt da hun så at bestevenninnen var i livsfare: - Jeg så plutselig at hun lå og fløt i vannkanten

Årlig hedres flere barn for å ha reddet et annet barns liv. Ihne (15) er en av dem.

DRAMATISK ULYKKE: Karoline (til venstre) takker bestevenninnen Ihne for at hun lever i dag. Foto: Privat
DRAMATISK ULYKKE: Karoline (til venstre) takker bestevenninnen Ihne for at hun lever i dag. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg er veldig takknemlig for det Ihne gjorde og at hun handlet så fort. Selv om hun først trodde at jeg tullet, dro hun meg opp av vannet. Hun var den som reddet livet mitt, forteller Karoline Øhman (15).

Det hele skjedde i september i fjor, da tiendeklassingene ved Dysjaland skole var samlet på en leirskole i Evje i Aust-Agder. Her fikk de blant annet prøve seg på å rafte i elva. Som en del av dette opplegget kunne de som hadde lyst hoppe fra en stein i elva og svømme inn til land.

Ihne Ølberg (15) forteller at de to venninne hadde lyst til å prøve, og at de ble enige om at Karoline skulle hoppe først.

– Det var ganske høyt, kanskje halvannen meter. Jeg hoppet etter Karoline, men da jeg begynte å svømme oppdaget jeg at jeg kom inn til land før henne. Jeg så meg rundt og da så jeg plutselig at hun lå og fløt litt lengre borti vannkanten. Hun lå halvveis på siden med åpen munn og øyne.

LES OGSÅ: Dette bør alle foreldre vite om sekundærdrukning

Trodde først hun bare tullet

Selv om Ihne først trodde venninnen bare tullet med henne, dro hun henne likevel raskt inn til land og tilkalte hjelp. En lærer og personale fra leirskolen kom løpende og startet umiddelbart med hjerte- og lungeredning.

– Jeg tror det var først da jeg skjønte at det hadde skjedd en ulykke og at venninnen min holdt på å drukne. Jeg begynte å gråte og mange rundt oss var lei seg. Men lærerne tok godt vare på oss, de trøstet oss og sa at det kom til å ordne seg. Det var et stort sjokk, selv om det tok litt tid før jeg fattet at hun faktisk kunne dø.

Med livstruende skader ble Karoline fløyet med luftambulanse til sykehuset i Skien og deretter videre til Ullevål sykehus.

Karoline forteller at hun selv ikke husker noe fra dagen da ulykken skjedde.

– Men jeg har fått fortalt at jeg besvimte i vannet og at hjertet mitt stoppet. Jeg lå på sykehuset i to måneder og seks av dagene lå jeg i koma. Vi vet ennå ikke helt hva årsaken til at jeg mistet bevisstheten er, men legene tror at jeg kan ha en arvelig hjertesykdom som heter CPVT, sier hun.

Selv om Karoline i dag er frisk og rask, forteller både hun og Ihne at ulykken har satt sine spor. Dette er noe de begge vil ha med seg og aldri kommer til å glemme.

– Resten av livet er blitt annerledes og jeg tenker på hvordan dette også har påvirket andre som var tilstede. Men det er vanskelig å forstå at dette var noe som skjedde meg, da jeg bare husker tiden fra sykehuset, sier Karoline.

LES OGSÅ: 10 tips for å lære barnet ditt å svømme

Hedret for redningsdåden

For ikke lenge siden ble Ihnes redningsdåd hedret av Norges Livredningsselskap som har lang tradisjon for å gi utmerkelser til personer som har reddet eller gjort forsøk på å redde noen fra mulig drukning. Her ble det spesielt trukket frem at om det ikke hadde vært for Ihnes snartenkte handlemåte, kunne hendelsen fått en tragisk utgang.

– Det er flott å kunne hedre personer som tar ansvar når de ser at andre mennesker er i nød. Samtidig er det viktig at folk får se at det nytter å hjelpe, sier Elin Gullaksen, redningsdådskoordinator hos Norges Livredningsselskap.

Årlig hedrer selskapet cirka 20-25 personer som har reddet andre. Saker der barn redder barn varierer imidlertid noe fra år til år.

– Når barn er involvert i redningsdåder, er de ofte varslere. I fjor hadde vi tre slike varslingssaker og en direkte redning. Nylig reddet en syv år gammel jente livet til en person som hun så på bunnen av badebassenget. Hun visste at hun ikke hadde lov til å hoppe uti på dypet selv, men fikk gitt beskjed til en voksen.

– Det at barn varsler, er et tegn på modenhet. Hvis det i disse situasjonene ikke hadde blitt varslet, ville det gått lengre tid før den forulykkede ville bli oppdaget og utfallet av hendelsene ville da blitt en annen, sier hun.

LES OGSÅ: Slik sikrer du barna i båt

BARN SOM REDDER BARN: - Barn føler ansvar for hverandre og de er flinke til å kjapt gi beskjed når noe har skjedd, sier Elin Gullaksen i Norges Livredningsselskap. Foto: Privat
BARN SOM REDDER BARN: - Barn føler ansvar for hverandre og de er flinke til å kjapt gi beskjed når noe har skjedd, sier Elin Gullaksen i Norges Livredningsselskap. Foto: Privat Vis mer

Viktig at barn tør å gi beskjed

Gullaksen forteller at de fleste drukningsulykkene hvor barn er involvert skjer i forbindelse med bading. KK.no har tidligere snakket med Jan Kjensli i Norges Svømmeforbund som forteller at drukningsulykkene ofte skjer når det ikke er voksne i nærheten.

– Det er derfor også viktig at barn tør å gi beskjed, spesielt dersom ulykken skjer når barna er et sted hvor de ikke har lov til å være. Når ting går galt, er det bra at barna våger å løpe hjem for å varsle, sier Gullaksen.

– For at drukningsulykker skal få et godt utfall, er det viktig at det blir handlet raskt. Ofte teller hvert sekund.

LES OGSÅ: - Hvis du er mye i vannet bør du unngå store måltider rett før bading

Sett aldri deg selv i fare for å redde andre

Enkelte situasjoner kan være ekstra vanskelige å håndtere, fordi man skjønner at man ved å redde andre kanskje setter seg selv i fare. I slike tilfeller må man først og fremst tenke på sin egen sikkerhet, da ingen er tjent med at livredder også havner i vannet og drukner.

Ifølge Røde Kors skal du alltid varsle noen før du selv hopper i sjøen eller elven for å redde andre. Du bør også legge merke til strømforholdene, hvor kaldt vannet er, mulighetene for å ta deg rask på land igjen og om finnes folk i nærheten som kan hjelpe deg. Det er også viktig å ikke overvurderer egne svømmeferdigheter, undervurderer effekten av kaldt vann eller hvordan mennesker oppfører seg når de har panikk.

– Man skal i utgangspunktet aldri sette sitt eget liv i fare for å redde andre, men det er klart at når man ser en som trenger hjelp i nød handler mange uten å tenke. Heldigvis klarer man ofte mer enn det man tror man klarer, sier Elin Gullaksen.

For å forebygge drukningsulykker, råder hun foreldre til å være gode rollemodeller for barna sine når de er i nærheten av vann.

– Barn adopterer voksne og andres oppførsel. I tillegg er det viktig at alle lærer seg hjerte- og lungeredning på barn. Dette kan bidra til å redde ditt eller andres barn.

– Det er også bra at vi lærer barna våre å passe på og ha omsorg for hverandre, men heldigvis er dette noe vi alle har iboende i oss. Barn føler ansvar for hverandre og de er flinke til å kjapt gi beskjed når noe har skjedd, sier hun.

LES OGSÅ: Advarer mot bruk av «havfruehaler»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer