Dekke til barnevogn

Ikke alle foreldre er klar over risikoen dette utgjør

Spesielt i varmen.

DETTE ER FARLIG: Tett, mørkt teppe uten lufting på sidene er farlig i varmen. Vognen skal heller ikke stå i direkte sollys. Da blir det alt for varmt og barnet kan bli overopphetet. Illustrasjonsfoto: Øystein Bergrud Fossum
DETTE ER FARLIG: Tett, mørkt teppe uten lufting på sidene er farlig i varmen. Vognen skal heller ikke stå i direkte sollys. Da blir det alt for varmt og barnet kan bli overopphetet. Illustrasjonsfoto: Øystein Bergrud Fossum Vis mer
Publisert

Endelig kom sommeren til landet etter den lange vinteren! Vi elsker å være ute året rundt, men det er ekstra behagelig å være ute uten tre lag klær. Men hva med de aller minste?

Flere små ligger gjemt i barnevogner tildekket av et stort teppe. Er det egentlig behagelig i sommervarmen? Blir det ikke forferdelig varmt under teppet?

Dersom du ikke dekker vogna riktig, kan barnet bli overopphetet.

Pssst, slik svøper du babyen riktig!

Lyst og naturlig

Kari Lise Eidjar har vært fastlege i 20 år og driver Legevakt Vest i Oslo. Hun gir gode råd i sommervarmen.

- Det er helt avhengig av hvilket materiale teppet er i. Det må være et lyst teppe i et naturlig materiale som puster.

- De hullete, lyse helseteppene er avkjølende når det er behov for det. Det viktigste er å sørge for åpning på sidene, har hun uttalt til DinSide.

Hun understreker at barna ikke trenger mer klær enn vi voksne.

- Babyer har store hoder i forhold til resten av kroppen. Det betyr at riktig lue er veldig viktig. Når temperaturen er under 20 grader, kan de ha på en tynn, tynn lue. Veldig mange foreldre kler på barna for mye.

VARM: Ifølge eksperten er det mange foreldre som kler på barna for mye i sommervarmen. Er du usikker kan du legge to fingre bak i nakken på barnet og kjenne. FOTO: NTB
VARM: Ifølge eksperten er det mange foreldre som kler på barna for mye i sommervarmen. Er du usikker kan du legge to fingre bak i nakken på barnet og kjenne. FOTO: NTB Vis mer

Sjekk nakken

Er du i tvil, legg to fingre bak i nakken på barnet. Hvis nakken er fuktig, er barnet for varmt. Tenk også på materialet i klærne.

- Unngå alt av kunstige tekstiler nå om sommeren. De puster ikke.

Skal barnevognen stå ute, er det smart å sikre vognen med et myggnett. Husk også på at vognen må stå i skyggen, så det ikke blir for varmt for minsten.

- Pass på at myggnettet dekker vognen. Katter og andre dyr kan hoppe opp i vognen og legge seg over barnet, advarer Eidjar.

MYGGNETT: Skal barnevognen stå ute, er det smart å sikre vognen med et myggnett. FOTO: NTB
MYGGNETT: Skal barnevognen stå ute, er det smart å sikre vognen med et myggnett. FOTO: NTB Vis mer

Teppet over barnevognen skal brukes til å beskytte barnet mot sol.

- Dersom det ikke er sol, trenger man ikke teppe. Små barn og babyer skal ikke ha direkte sollys, sier legen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer