Keisersnitt

Ikke alle keisersnitt utføres i bikinilinjen

I noen tilfeller velger kirurgene å utføre keisersnitt som går loddrett nedover på magen.

KEISERSNITT: Mens bikinisnitt legges i en vannrett bue under bikinitrusen, blir lengdesnitt lagt loddrett nedover på magen. Foto: Scott Dumas/NTB Scanpix
KEISERSNITT: Mens bikinisnitt legges i en vannrett bue under bikinitrusen, blir lengdesnitt lagt loddrett nedover på magen. Foto: Scott Dumas/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at det årlig utføres over 10 000 keisersnitt i Norge (tall fra Folkehelseinstituttet) er det sjelden man vil kunne se at en kvinne har fått forløst babyen sin på denne måten. Årsaken er at kirurgene foretar såkalte «bikinisnitt», som ofte gir knapt synlige arr og som dekkes av bikinitrusen.

Men slik har det slett ikke alltid vært, for noen tiår tilbake var det nemlig langt mer vanlig med lengdesnitt. Det vil si snitt som går fra litt under navlen og loddrett nedover på magen.

– Det var den måten alle keisersnitt ble utført på før i tiden, derfor kalles det også «klassisk» keisersnitt, sier overlege Ingvil Krarup Sørbye ved Fødeavdelingen på Rikshospitalet.

– Men etter hvert fant man at det var tryggere og bedre både for mor og babyen, at man legger et snitt på tvers nederst i den tynne, nedre delen av livmoren. Livmoren er jo egentlig en muskel og det er en fordel å ikke måtte kutte gjennom det tykkere muskellaget som er lenger opp, forklarer hun.

LES OGSÅ: Setefødsel: Celine var fast bestemt på å føde vaginalt

Ytterst sjelden i dag

Selv om bikinisnitt er mest vanlig i Norge i dag, forteller Sørbye at det fra tid til annen fortsatt utføres lengdesnitt. Men det er riktignok ytterst sjelden.

– Bare cirka 5 promille av alle babyer blir født via et «klassisk» lengdesnitt i livmoren. Til sammenligning blir rundt 17-16% av alle babyer født via et «bikinisnitt».

– I livmoren gir et lengdesnitt mer plass til å få babyen ut, men når det gjelder alt annet er et bikinisnitt best. Det kan en sjelden gang bli nødvendig med lengdesnitt på babyer som må forløses lenge før termin. Det er fordi den nedre delen av livmoren av og til er for smal. En stor muskelknute eller mange sammenvoksinger etter tidligere operasjoner kan også hindre tilgangen vår til den nederste delen av livmoren. Men da foretrekker vi oftest å lage et T-formet eller et L-formet snitt. Slik trenger vi i minst mulig grad å måtte kutte gjennom den tykke delen av livmormuskelen.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

Raskere måte å åpne bukveggen på

Eirik Eliassen, gynekolog og klinikksjef ved kirurgisk klinikk på Sykehuset Telemark, forteller at det også kan være en annen fordel ved å legge et lengdesnitt i stedet for et bikinisnitt.

– For de som har trening med det, vil dette kunne være en raskere måte å åpne bukveggen på for å komme til livmoren. Det kan derfor bli brukt i forbindelse med haste- eller katastrofesnitt. Men her hos oss er det svært sjelden man velger denne formen for keisersnitt og for mange kirurger vil man vel så raskt komme inn til bukhulen med et bikinisnitt, sier han.

Ifølge Eliassen vil ikke nødvendigvis lengden på arret bli særlig større ved et lengdesnitt kontra et bikinisnitt.

– Men dersom man legger snittet på langs og spesielt hvis man blir nødt til å utvide snittet forbi navlen, blir det så klart et større snitt og arret vil i ettertid være mer synlig. En av de viktigste årsakene til at man ikke benytter lengdesnitt i bukveggen rutinemessig, er nettopp de kosmetiske. Bikinisnitt blir lagt nederst på magen slik at arret kommer nedenfor trusekanten og er mindre synlig, sier han.

Etter at bukveggen er åpnet må man også åpne livmoren for å kunne forløse barnet. Livmorveggen kan også åpnes på langs eller på tvers. Hvis det legges lengdesnitt i livmorveggen er det ifølge Eliassen økt risiko for at arret i livmoren kan revne ved neste fødsel. Dersom man må legge lengdesnitt i livmoren, anbefaler man derfor planlagt keisersnitt neste gang.

– Det vanligste er imidlertid å åpne livmorveggen på tvers. Hvis man legger et slikt tverrsnitt kan man ved senere svangerskap føde vaginalt fordi arrforandringen i livmoren blir såpass liten. Man har stort sett skåret gjennom bindevev som gror godt, slik at risikoen er liten for at det skal sprekke opp ved sammentrekninger neste gang. Ved lengdesnitt skjærer man imidlertid gjennom muskulaturen og arrforandringen vil skape en svekkelse i livmorveggen. Noe som kan gi økt risiko for at den sprekker opp ved fremtidige rier, forklarer han.

Bikinisnitt er tryggest

Ved bikinisnitt er det ifølge overlege Ingvil Krarup Sørbye også mindre sjanse for blødning og infeksjon, samt at de gjør det trygt å planlegge å føde vaginalt ved neste fødsel.

– Når det gjelder hudsnittet, er det også helt klart mindre smerter ved et «bikiniarr» enn ved et arr som går på langs opp til navlen. Arr på langs får mer strekk enn arr på tvers og blir derfor bredere hos noen kvinner. Vi bruker derfor nesten alltid bikinisnitt i huden, selv der vi tenker vi kanskje må legge et lengdesnitt i selve livmoren.

LES OGSÅ: 7 fakta du bør vite om fødselen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer