Ikke alle tvillinger er født samme dag

En uoffisiell verdensrekord er på hele 87 dager mellom den førstefødte og nummer to ...

TVILLINGr alltid eldst - eller?  Foto: NTB Scanpix
TVILLINGr alltid eldst - eller?  Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg vet ikke hva «rekorden» på fødeavdelingen her er, men den lengste perioden jeg har opplevd var fire timer mellom, sier Renate Häger, avdelingssjef ved Kvinneklinikken på Akershus universitetssykehus.

– Tidsintervallet mellom tvilling en og to kan være fra noen få minutter til timer. Det er stadig gjenstand for faglige diskusjoner hva som er det beste, det vil si at ekspertenes mening spriker. Norsk nasjonal veileder i fødselshjelp har ingen spesielle anbefalinger vedrørende tidsintervall mellom tvilling en og to, sier hun.

Det kan altså gå så lang tid mellom første og andre tvilling, at de blir født på forskjellige dager. Ifølge Huffington Post ble et irsk tvillingpar for noen år siden født med hele 87 dagers mellomrom. Den ene kom svært prematurt, mens nummer to fikk lenger tid i mors liv. Begge lever i beste velgående i dag.

Men tidsintervall er en ting. Et annet "problem" som kan oppstå, er når tvillingfødselen skjer når man skal stille klokken. Dette skjedde nylig i USA, der ekteparet Emily og Seth Peterson fødte sine tvillinggutter den 6. november, samme natt som amerikanere skulle stille klokken til vintertid. Førstemann ut var sønnen Samuel som ble født klokken 01:39. Litt over en halvtime senere, nærmere bestemt 31 minutter, kom broren Ronan til verden.

Problemet er bare at man klokken 02:00 stilte klokken en time tilbake, hvilket gjorde at fødselstidspunktet for Ronan ble klokken 01:10.

Offisielt er altså Ronan den eldste av tvillingene, selv om det egentlig var Samuel som ble født først!

LES OGSÅ: Tina og Alexander fikk fire barn på 15 måneder!

- Veldig spesielt!

Mamma Emily sier til ABC at det tok henne en stund å forstå hva som egentlig hadde hendt.

– Jeg ante ikke at dette var så spesielt før sykepleieren vår sa at hun hadde jobbet her i førti år og aldri hadde sett noe lignende. Personlig synes jeg det er litt kult. Forhåpentligvis vil de ikke sloss over dette resten av livet!

LES OGSÅ: Anette og Liv-Tone fødte ekstremt premature tvillinger

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer