Ikke bruk slike madrasser til babyen

Ikke bruk slike madrasser til babyen
Publisert
Sist oppdatert

Dette bør du se etter.

 

Det første året med barn handler mye om å få barn til å sove, og du bør derfor tenke godt over dette valget. En barnekropp stiller ikke like store krav til underlaget som en voksenkropp. Det er likevel viktig for babys søvn at den ligger behagelig, og at selve madrassen støtter barnets kropp. 

Ny, fast og ren

Madrassen til spedbarnet bør ikke være slitt, gammel eller myk.

Landsforeningen Uventet Barnedød (LUB) anbefaler at madrassen er fast og hard slik at barnet ikke risikerer å få nesen gravd ned i madrassen dersom barnet snur seg over på magen. En myk madrass kan i en slik situasjon skape dårlige pusteforhold og dermed gi noe økt risiko for krybbedød.  

Generalsekretær i LUB, Trond Mathiesen sier dette til Mammanett. 

– Vi får ofte spørsmål om babyen kan arve madrassen til en eldre søsken. Til det er svaret at det kan man gjøre så fremt madrassen ikke er slitt, myk eller skitten.

Rester av babyoppkast, urin og avføring kan gi en uheldig oppblomstring av bakterier. Dersom barnet ligger på magen og puster inn bakterier kan det forårsake en immunstimulering i luftveiene med feberstigning og forstyrrelser i åndedrettsreguleringen. Kombinert med en genetisk defekt kan dette i ytterste konsekvens forårsake død. Det er derfor viktig at madrassen er ren og at man bruker et vaskbart trekk, forteller Mathiesen. Han avslutter med å si at madrassen ikke er årsaken til at noen barn dør i krybbedød. Risikofaktorer som mageleie, overoppheting, uforsvarlig samsoving og nikotin/røyking har større betydning. Dersom slike risikofaktorer er til stede er det også mer farlig å bruke gamle, slitte madrasser da flere risikofaktorer samvirker og forsterker risikoen.  

LES OGSÅ: Krybbedød

Allergier

Astma og allergier debuterer ofte i de første leveårene. Mennesker svetter mye når vi sover, baby som voksen. Derfor må madrassen ha såpass god kvalitet at den får bort denne fukten og ikke er klam. 

– Madrassen må ikke avgi gass eller andre stoffer som kan irritere luftveiene, eller kjemikalier som skal være brannhemmende, sier daglig leder i Astma og allergiforbundet til oss.

LES OGSÅ: 10 råd for god babysøvn  

Hvordan sjekke at den er bra nok?

Så hva når du har kjøpt madrassen og den første natten kommer. Hva kan du selv gjøre for å kvalitetssikre madrassen? Eivind Gabrielsen, daglig leder i Norsk Sengesenter gir deg et par tips. 

– Det skal stå spesifikasjoner bak på lappen. Hvis det ikke gjør det, er det hvertfall en grunn til bekymring. Gå til gode og kjente butikker, ikke prøv å få det billigere. Det skal være økotex standar 100, forteller han. 

Han forteller også at valg av materiale er viktig når man skal velge madrass til den lille. 

– Det skal være kaldskum-materiale. Det er absolutt best når det kommer til babyer, fordi det puster mye bedre. Ikke gå for det billige alternativet, sier han. 

Gabrielsen avslutter med at madrassen for all del ikke må være for myk.


Oppdatert 30.09.13 kl. 10.30

OPPSUMMERING TIL KJØP

•Ikke for myk madrass

•Kaldskum-materiale  puster bedre

•Bruk nok penger på en madrass til babyen din 

•Sjekk spesifikasjonene på madrassen

•Ikke bruk arvet madrass 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer