<b>IKKE BRUK Q-TIPS HER</b> Ørevoksen forebygger infeksjoner, og det er ingen grunn til å grave den ut hos barn. Foto: Shutterstock ©
IKKE BRUK Q-TIPS HER Ørevoksen forebygger infeksjoner, og det er ingen grunn til å grave den ut hos barn. Foto: Shutterstock © Vis mer

Ikke fjern ørevoksen - det er misforstått hygiene!

Mange foreldre er ikke klar over at voksen har en viktig funksjon!

Alle ører produserer ørevoks, og det er en viktig grunn til at vi gjør dette.

- Ørevoks er veldig forskjellig, noen har mye og noen har lite. Fra fødselen av er vi laget slik at vi håndterer det. Hos barn er den myk og fin og blir transportert ut av flimmerhårene, forteller leder for Almennlegeforeningen Marit Hermansen til Mammanett.no.

Som regel kommer ørevoksen ut fra ørene som små flak etter hvert som den dannes, hjulpet ut av små flimmerhår som vi har i ørene. Voksen medfører ingen plager - tvert imot har ørevoksen en viktig funksjon.

Ørevoks inneholder mange stoffer som beskytter øregangen mot infeksjoner. Du bør derfor unngå å fjerne for mye ørevoks, fordi det øker risikoen for betennelser.

Ørevoks skal ikke i seg selv gi plager, og er ikke noen hindring for hverken flyturer eller bading.

LES OGSÅ: Mellomørebetennelse

Ikke bruk q-tips

Dersom ørevoksen ikke gir hørselsnedsettelse eller irritasjon i øregangen er ofte mitt råd at man lar det være, forteller Mads H. Moxness, øre-nese-halslege og svarlege på lommelegen.no. 

- Ikke bruk Q tips eller andre pirkepinner, fordi man da skyver en del av ørevoksen lengre inn i øregangen der det normalt sett ikke dannes ørevoks, og der det ikke finnes mekanismer for øregangen selv å transportere voksen ut. 

«Du skal ikke stikke noe lengre inn i øret, enn du ville klare å stikke en albue inn» er et annet råd. 

Man kan i stedet vaske forsiktig vekk ørevoks som har kommet helt ut i det ytre øre med en klut. 

Smerter fra ørene

Har barnet smerter fra øreområde, bør du undersøke om det dreier seg om en mellomørebetennelse. Dette er en vanlig tilstand hos små barn, og har ingenting med ørevoks å gjøre.

Betennelsen sitter bak trommehinnen i mellomøret. Ved ørebetennelse kan det noen ganger komme puss ut av øregangen. Dette må ikke forveksles med voks. Les mer hva du bør gjøre hvis du mistenker at barnet har ørebetennelse

LES OGSÅ: Dette er forkjellen på forkjølelse og influensa

ØREVOKS: Ved symptomer på tette øreganger kan man behandle med noen dråper olje. Foto: Shutterstock ©
ØREVOKS: Ved symptomer på tette øreganger kan man behandle med noen dråper olje. Foto: Shutterstock © Vis mer

Tette øreganger

Tette øreganger på grunn av ørevoks er en vanlig plage. I en studie fant forskerne at 10% av alle barn, 5% av normale friske voksne, opptil 60% av eldre på sykehjem hadde tette øreganger på grunn av ørevoks, i følge nhi.no.

Tette øreganger på grunn av ørevoks fører til ubehag i form av ubehag og kløe. Det kan oppleves som smelling eller knepping i ørene, ofte når man tygger, og barnet kan få dottfornemmelse. Denne dottfornemmelsen kan bli konstant dersom voksproppen stenger helt for. I tillegg kan barnet få nedsatt hørsel.

- Bruk av olje (f.eks revaxør) gjerne hele natten gjennom med en liten bomullsdott helt ytterst kan smelte opp det meste av ørevoksen, forteller Moxnes.

Men det enkleste er kanskje å benytte deg av den oljen du har i husholdningen, både matolje og jordnøttolje kan brukes, og er i følge forskning like effektivt som det du kjøper på apotek i følge nhi.no.

Legg barnet på siden og hell noen dråper inn i øregangen. Bli så liggende på siden i noen minutter. Dette vil ofte føre til at voksen løser seg opp av seg selv, og kommer ut i løpet av de nærmeste timer eller dager.

Eksem i øregangen

Noen kan få forsterket plagene hvis de har eksem i ørene og få betennelse i øregangen gir ofte intens kløe og ubehag. Øregangseksem er ingen uvanlig sykdom og tilstanden er vanligst blant barn og ungdommer, blant svømmere eller andre som driver vannaktiviteter.

Les mer om øreeksem hos nhi.no 

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: