- Ikke gå fra barnehagen med «blødende mammahjerte»

Voksnes dårlige samvittighet og frykt smitter over på barnet.

NYTT KAPITTEL: Vis barnet at det er helt trygt å være i barnehagen - også når du går! Foto: Shutterstock.com ©
NYTT KAPITTEL: Vis barnet at det er helt trygt å være i barnehagen - også når du går! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange foreldre opplever det som vanskelig å reise fra barnet for første gang i en barnehage. En milepæl er nådd og ikke alle er helt komfortable med at tiden sammen med barnet hver dag nå skal innskrenkes.  

Ny, norsk forskning viser imidlertid at det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å sende ettåringen i barnehagen

Foreldres følelser overføres til barna

Hvordan vi voksne ser på situasjonen, kan også påvirke barnet. 

Trond Kristoffersen: Dårlig samvittighet og frykt smitter over på barnet. Foto: privat
Trond Kristoffersen: Dårlig samvittighet og frykt smitter over på barnet. Foto: privat Vis mer

– Vi må se på det som et skritt videre i livet og ikke gå derfra med «blødende mammahjerte». Dårlig samvittighet og frykt smitter over på barnet. Barn fanger opp våre signaler, sier pedagog Trond Kristoffersen fra barnehageforum.no til Mammanett.

Hvor raskt barnet blir trygg i barnehagen kommer mye an på hvordan foreldrene tar det, i følge flere barnehage-pedagoger.

- Barna som starter i barnehage er veldig vare på hvordan foreldrenes følelser er knyttet til dette, har barnehagestyrer Anne Kristine Seegaard tidligere fortalt Mammanett.no. 

- Foreldre som har det tøft når de leverer barn i barnehagen, vil lett kunne overføre sin utrygghet til barnet. En viktig oppgave for barnehagen er derfor å gjøre foreldre trygge, sier hun.

Vær bevisst! 

LENE HOVDAN: - Planlegg avskjeden Foto: privat
LENE HOVDAN: - Planlegg avskjeden Foto: privat Vis mer

Selve avskjeden er kanskje det aller viktigste å ha et bevisst forhold til for foreldre. 

– Når man som foreldre har vanskeligheter med å gå fra barnet sitt, utstråler man det gjennom kropp, ansikt og gjennom tale, og det er lett å overføre disse følelsene til barnet, da barnet leser kroppsspråket vårt perfekt. Viser man utryggheten sin, så vil barnet ha vanskeligheter med å si hadet. Derfor er det utrolig viktig at vi som foreldre signaliserer overfor barnet, at det her er helt ok, og at vi har kontroll over situasjonen – selv om vi kjenner det svir inni oss. Det er foreldrene som har ansvaret for, hvordan situasjonen skal forløpe, og det er foreldrene, som skal hjelpe barnet gjennom avskjeden, forteller førskolelærer og spesialpedagog Lene Hovdan.

BLIR UTRYGG: Viser du barnet din utrygghet, smitter det. Foto: Shutterstock.com ©
BLIR UTRYGG: Viser du barnet din utrygghet, smitter det. Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Slik tar du avskjed

  • Avtal med kontaktpersonen tidspunktet dere skal gå fra barnet de første gangene. 
  • En god måte å ta avskjed på er at dere avleverer barnet til kontaktpersonen, gir den lille en kos og sier at nå går mamma/pappa. "Navnet på den ansatte" skal passe på deg.
  • Vink til barnet, smil og gå ut. Selv om barnet gråter.
  • La barnet se deg gå, så det er klar over at du har overlatt det til den ansatte. Man må aldri bare forsvinne, da det vil gi grobunn for usikkerhet hos barnet. 

Vær til stede om ettermiddagen

- Har du valgt at din 1-åring skal begynne i barnehage, så er det en avgjørelse du skal legge bak deg. Ikke gå rundt med dårlig samvittighet. Tenk heller gjennom andre valg du har, hvor mye skal du være sammen med barnet resten av døgnet. En 1-åring med full barnehageplass har behov for å være mest mulig sammen deg etter barnehagens stengetid, rådet barnehagestyrer Wenke Kleppe Mammanetts Foreldrepanel tidligere.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer