- Ikke gå i luksusfella når du handler babyutstyr

Det trenger ikke være dyrt å få baby. Lise (29) brukte under 2000 kroner på klær, utstyr og leker.

EKSKLUSIVT BABYUTSTYR: - Så snart nurket har fått bekreftet ankomstdato, begynner kjøpefesten, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal / NTB Scanpix
EKSKLUSIVT BABYUTSTYR: - Så snart nurket har fått bekreftet ankomstdato, begynner kjøpefesten, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Foto: Stig B. Fiksdal / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl sier babyutstyr fort kan bli en «luksusfelle-ting». 

– Vi skjemmer bort barna våre helt fra de er et frø i magen. Så snart nurket har fått bekreftet ankomstdato, begynner kjøpefesten.

– Da setter vi i gang med å hamstre trendy olabukser, som blir liggende med brettekant i en skuff fordi det eneste babyer egentlig trenger de første månedene, er en komfortabel body og en sparkebukse, sier hun. 

Kjøper Ralph Lauren skjorte for å matche pappa

Sandmæl er opptatt av at foreldre skal være gode økonomiske rollemodeller for barna sine og lære dem om fornuftig Pengebruk. I sin nye bok «Pengekarusellen» dekker hun temaer og problemstillinger som dukker opp helt fra spedbarnsalderen til barna flytter for seg selv. 

At babyer vokser ut av klærne sine i en rasende fart, er noe hun tror mange ikke helt er klar over når de får sitt første barn. 

– Og kanskje velger vi å overse det når vi får vårt andre. For den Ralph Lauren-babyskjorta er nesten helt lik som den pappaen pleier å gå med, og hvor søtt hadde ikke det vært? 

– Vi kjøper mengder av søte, små kjoler i dukkestørrelse 50 som knapt blir brukt, fordi jenta trenger klær i størrelse 56 en uke etter at hun er født. Etter å ha fått jente selv, vet jeg også at det ikke er spesielt komfortabelt å ha på seg kjole før man faktisk kan gå selv, sier hun.

LES OGSÅ: - En barneklipp på 400 kr er rett og slett hysterisk mye!

Bruker over 15 000 før barnet er født

I følge en undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI på vegne av DNB, bruker vi nordmenn i snitt 15 000 kroner på utstyr og klær til vårt første barn før det er født. 

– Mange er flinke til å arve brukte klær, barnevogner og leker fra venner og familie, men for andre er det bare nytt som gjelder, sier Sandmæl. 

– Det å få barn kan til forveksling ligne på å anskaffe seg en hvilken som helst annen ny ting som speiler oss selv, vår livsstil og økonomiske situasjon. Enten vi kler dem opp i designermerkeklær eller i økologiske plagg laget av hemp, føder vi våre helt egne, små statussymboler.

– Babyen reflekterer verdiene våre og fasaden vi omgir oss med, for enten vi er bevisste på det eller ei, trer vi fra første stund et bestemt image ned over hodene på dem, sier hun.

Lise ville bruke minst mulig

Men langt ifra alle blivende foreldre bruker flere titallstusen kroner på babyutstyr. Da økonomibloggeren Lise (29) ble gravid, ga hun seg selv en utfordring; hvor billig kunne hun skaffe det hun trengte? 

Gjennom bloggen sin Pengesnakk viser hun omverdenen at man slett ikke trenger å blakke seg på utstyr til babyen og at gjenbruk er lønnsomt. 

Totalt sett har hun kjøpt babyutstyr for kr 11 407,50 og av dette gikk 9447,50 til barnevogn.

For bare 1960 kroner har Lise og ektemannen klart å skaffe alt fra babyleker og babyklær, til større ting som sprinkelseng, stellebord, bæresjal og voksipose!

Regnestykket inkluderer utstyr og klær til hele det første leveåret, men løpende utgifter til barnemat og tøybleier er ikke tatt med. I tillegg planlegger hun å kjøpe en madrass til vuggen.

LES OGSÅ: Firebarnsmoren bruker bare 1000 kroner i uka på mat

BABYUTSTYR PÅ BUDSJETT: Ved hjelp av brukt- og gibort-sider på nettet, klarte Lise å få fatt i alt dette til under to tusen kroner. Foto: Privat
BABYUTSTYR PÅ BUDSJETT: Ved hjelp av brukt- og gibort-sider på nettet, klarte Lise å få fatt i alt dette til under to tusen kroner. Foto: Privat Vis mer

En form for redebygging

Det meste har paret fått gratis på Finn.no, mens andre ting har de kjøpt brukt eller arvet. Lise medgir at det tar noe lengre tid å skaffe seg babyutstyr på denne måten, men hun sier det gir henne stor glede og at det er en del av den mentale forberedelsen. 

– Ja, det er klart det tar lengre å gjøre «innkjøpene» på denne måten. Mannen min pusser opp hjemme, mens jeg skaffer utstyr. Sånn sett driver vi med hver vår type «redebygging». Det er en følelsesmessig prosess å skulle bli foreldre for første gang. Jeg koser meg med å finne kupp og hente dem på samme måte som andre koser seg med å kikke på babyting i butikk og på nett, sier hun. 

Sett opp autosøk på det du skal handle

– Men å lete frem bruktkupp trenger ikke å ta så lang tid, fordi man på Finn.no kan sette opp et autosøk. Enten på spesifikke ting man er ute etter, eller generelt som jeg gjorde. Når det poppet opp noe jeg ikke hadde fått skaffet enda, sendte jeg en henvendelse med en gang og avtalte tid for henting. 

LES OGSÅ: Dette mener pappabloggerne om babyutstyr

Sjekk alt Lise fikk for bare 1960 kroner:

  • Flaskesterilisator, ammepumpe, brystskjold, fryseposer til morsmelk, brystmelkbeholdere, ammepute, ammebher, ammesinglet, ammeinnlegg, tåteflaske, to drikkekopper, plastsmekke, skjeer, tripp trapp stol, tallerkensett. 
  • Sommer-babydyne, vinter-babydyne, flere stretchlaken og tisselaken, flere sengesett, sprinkelbeskytter, sprinkelseng med to madrasser, vugge, helseteppe, voksipose. 
  • Stellebord med stellematte, gulpekluter, vaskekluter, stokke flexi bath med nyfødtinnsats, babysalve, babyoljer, engangsbleier, smokker, våtservietter, stelleveske, parasoll til vogn, bæresjal, bæresele. 
  • Babygym, flere poser med babyleker, lekematte, to doseter, barnesikringslåser, stikkontaktsplugger, bilbelte til gravide, masse babyklær i forskjellige størrelser inklusiv ulltøy. 

Valgte å kjøpe ny vogn

Det eneste paret har «sløst» penger på er vognen. Den ble kjøpt ny til tross for at man kan skaffe barnevogn for bare noen hundrelapper dersom man kjøper brukt.

Lise forteller at det var den aller første tingen de kjøpte til babyen og at det rett og slett var en vogn de begge falt for.

– Vogna skal brukes lenge, kanskje til flere barn også. Vi regner med at det blir mye trilling, og da er det godt med en vogn av god kvalitet. Bruktprisene på slike vogner er også så høye at vi nok får en del igjen for den når den selges igjen om noen år, sier hun. 

Lise valgte også å kjøpe bilsete brukt. Dersom du kjøper brukt bilsete må du kjenne forhistorien. Et sete som har vært brukt i en kollisjon, eller blitt skadet på annen måte, skal ifølge Statens Vegvesen kasseres.

Langt under SIFOs beregninger

Lise er med sine innkjøp langt under det Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) har regnet som et rimelig forbruksnivå i sitt standardbudsjett. 

Når det gjelder spedbarnsutstyr, opererer de med en grunnutrustning som er det barnet trenger fra de er født. Dette inkluderer seng, sengetøy, vogn, bærebag, tåteflasker og så videre. Her inngår også klær til de aller første månedene. 

Grunnutrustningen er beregnet til en kostnad på kroner 3700 per måned fra seks måneder før fødsel. Den totale kostnaden for grunnutrustning blir derfor 3700 x 6 = 22 200.

I tillegg er det behov for supplering av utstyr i løpet av barnets første leveår, det kan være bilsete, barnestol, barnebestikk og lignende. Her har de regnet seg frem til en totalsum på kr 8470 i løpet av de 11 første månedene. 

Den totale kostnaden for spedbarnsutstyr frem til barnet er ett år, blir derfor 22 200 + 8470 = 30 670 kroner.

Så mye koster babyen de første 11 månedene

 0-5 mndTotalt for 5 mnd5-11 mndTotalt for 6 mndTotalt for 11 mnd
Individspesifikke utgifter     
Mat og drikke390195067040205970
Klær og sko350175035021003850
Personlig pleie310155031018603410
Lek og mediebruk1407001408401540
Reise (kollektivt)0000

0

Spedbarnutstyr770385077046208470
Sum1960980022401344023240

Kilde: SIFOs referansebudsjett/Silje Sandmæl

Lett å la seg friste

Selv med et svært bevisst forhold til penger, synes Lise det er lett å la seg friste til å bruke litt ekstra når man venter barn. 

– I tillegg til at mye er dyrt, er det jo så mye fint og søtt, og det er gøy å drømme seg bort og tenke på hvordan ting blir når babyen er født. Brette små klær og se for seg den nyfødte i dem, hvordan babyen ser ut når den ligger i den søte sengen med det fine sengesettet og så videre

– Når man går gravid har man god tid til å få litt dilla. En baby blir som andre interesser, og blir fort ganske altoppslukende. Da får pengene fort ben å gå på. Man bør derfor ha bestemt seg på forhånd for ikke å kjøpe alt man får lyst på, men egentlig ikke trenger. 

– Det lureste er å ikke gå i babyutstyrs- og klesbutikker i det hele tatt!

LES OGSÅ: - Nei det er ikke synd på barn som ikke får reise på ferie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer