Ikke gi barn med vannkopper Ibux

Kan gi alvorlige hudkomplikasjoner. - Paracetamol bør alltid bør være førstevalget, påpeker overlege.

UNNGÅ IBUX VED VANNKOPPER: Ibux bør helst bare gis til barn i samråd med lege. FOTO: NTB Scanpix
UNNGÅ IBUX VED VANNKOPPER: Ibux bør helst bare gis til barn i samråd med lege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Foreldre bør ikke gi Ibux eller andre medikamenter som inneholder virkestoffet ibuprofen til barn som har vannkopper råder Statens legemiddelverk.

Nylig har det kommet frem at bruk av Ibux ved vannkopper kan gi alvorlige bivirkninger.

Kan gi alvorlige hudkomplikasjoner

– Det er en sannsynlig økt risiko for sjeldne, men alvorlige hudkomplikasjoner ved bruk av Ibux og andre såkalte NSAID til barn med vannkopper, forteller overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket.

NSAID er betennelsesdempende og smertestillende legemidler, som for eksempel Ibux, Naproxen og Voltaren.

ADVARER: - Ikke bruk Ibux ved vannkopper, sier overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket. Foto: Legemiddelverket
ADVARER: - Ikke bruk Ibux ved vannkopper, sier overlege Morten Finckenhagen i Legemiddelverket. Foto: Legemiddelverket Vis mer

Finckenhagen forteller at man ennå ikke helt har kartlagt hvor stor risiko det er forbundet med bruk av disse legemidlene ved vannkopper.

– Problemstillingen vil bli behandlet i vår bivirkningsgruppe som samarbeider med europeiske legemiddelmyndigheter, sier han.

Vil komme advarsler på pakkene

Spørsmålet ble i april besvart av RELIS som er et offentlig serviceinstitusjon som utreder og svarer på legemiddelrelaterte spørsmål fra publikum og helsepersonell.

RELIS anbefaler at man velger paracetamol og unngå bruk av NSAID inkludert Ibux ved behov for smertestillende og febernedsettende til barn med vannkopper.

– Dette blir nå stående som det offisielle rådet fra norske legemiddelmyndigheter inntil saken er ferdig behandlet og samordnet med europeiske legemiddelmyndigheter, forklarer Finckenhagen.

– Det vil senere bli aktuelt å endre teksten i Felleskatalogens preparatomtale og pakningsvedleggene i alle ibuprofenprodukter som selges i Norge, slik at advarselen er lett tilgjengelig for alle som kjøper disse legemidlene. En slik prosess vil forståelig nok ta litt tid, legger han til.

LES OGSÅ: Alle fem barna fikk vannkoppene samtidig

BLE INNLAGT MED BLODFORGIFTNING: Trebarnsmor Hayley Lyons mener bruk av ibuprofen kan være årsaken til at vannkoppene ble forverret. Foto: Privat
BLE INNLAGT MED BLODFORGIFTNING: Trebarnsmor Hayley Lyons mener bruk av ibuprofen kan være årsaken til at vannkoppene ble forverret. Foto: Privat Vis mer

Mener sønnen ble verre av ibuprofen

I fjor gikk den engelske trebarnsmoren Hayley Lyons ut med en advarsel til andre foreldre på Facebook. Bildene hennes viser sønnen som ble innlagt på sykehuset med blodforgiftning etter at han fikk vannkopper.

Ifølge Lyons ga legene henne resept på ibuprofen i et forsøk på å få feberen hans ned.

Hun fortalte til KK at den antiinflammatoriske medisinen førte til at vannkoppene gikk dypere ned i huden og deretter utviklet seg til blodforgiftning. Vi har imidlertid ikke fått dette bekreftet av sykehuset.

Paracetamol bør alltid være førstevalg

Tone Westergren er seksjonsleder og farmasøyt ved RELIS.

Hun sier paracetamol alltid bør være førstevalget for foreldre som ønsker å gi febernedsettende eller smertestillende til barn.

– Ibux og Paracet inneholder helt forskjellige stoffer. Medisiner som Ibux og Naproxen tilhører en legemiddelgruppe med flere bivirkninger enn paracetamol. Dette er sterkere medisiner som både ved langvarig og kortvarig bruk gir risiko for magebivirkninger og slimhinneirritasjon. – Dette gjelder både barn og voksne, legger hun til.

ANBEFALER PARACETAMOL: - Paracetamol bør alltid være førstevalget for foreldre som ønsker å gi febernedsettende eller smertestillende til barn, sier Tone Westergren. Foto: RELIS
ANBEFALER PARACETAMOL: - Paracetamol bør alltid være førstevalget for foreldre som ønsker å gi febernedsettende eller smertestillende til barn, sier Tone Westergren. Foto: RELIS Vis mer

Vær obs på overdosering

Westergren presiserer at det er veldig viktig at man ikke overdoserer i bruken av Paracet.

– Ikke alle er klar over hva produktene de tar inneholder, noe som kan føre til at man tar dobbelt opp.

– I det siste har man sett at folk kjøper med seg forskjellige typer forkjølelsesdrikker fra utlandet som også inneholder paracetamol. Hvis du drikker det og tar en Pinex eller en Paracet i tillegg, får man dobbelt dose, sier hun.

Ibux kun i samråd med lege

Også Legemiddelverket anbefaler paracetamol som førstevalg ved behov for lindring av feber eller moderate smerter hos alle pasientgrupper, med unntak personer med alvorlige leversykdommer.

– Paracetamol i anbefalte doser kan altså brukes i alle aldre fra spebarn til svært gamle. Det gir sjelden bivirkninger og kan kombineres med de fleste andre legemidler, sier overlege Morten Finckenhagen.

– Gravide bør begrense bruken av alle typer legemidler som en «føre var» holdning for å unngå uønsket påvirkning av fosteret. Likevel anbefales paracetamol fortsatt som førstevalg ved behov for kortvarig smertelindring.

– Ibuprofen (Ibux) kan brukes til barn med sterkere smerter når man ikke oppnår god nok smertelindring med paracetamol i anbefalte doser, men i slike tilfeller bør man vurdere å søke råd hos lege, understreker han.

LES OGSÅ: Vanlige misforståelser om graviditet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer