Ikke gjør dette med barnevognen!

Mange vet ikke at små barn blir utsatt for helserisiko i barnevognen - selv om det er svært enkelt å unngå det.

FORELDRETABBER: Unngå disse tabbene for å sikre barnet ditt best mulig i barnevognen! Foto: NTB Scanpix
FORELDRETABBER: Unngå disse tabbene for å sikre barnet ditt best mulig i barnevognen! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For de fleste småbarnsforeldre er barnevognen mer eller mindre uunnværlig.

Vognen fungerer ofte ikke bare som et transportmiddel, men blir gjerne brukt som et ekstra sovested utendørs – både hjemme og i barnehagen.

Det finnes imidlertid enkelte ting vi foreldre gjør som ikke har noen hensikt eller som vi er uvitende om at kan være skadelig for barna.

Her er fire typiske tabber foreldre må styre unna med barnevognen! 

TEPPE FORAN ÅPNINGEN: Dette er så farlig at det ikke kan gjentas for ofte! Foto: Elisabeth Lofthus
TEPPE FORAN ÅPNINGEN: Dette er så farlig at det ikke kan gjentas for ofte! Foto: Elisabeth Lofthus Vis mer

Henger teppe foran åpningen

Enkelte foreldre henger teppe foran åpningen på barnevognen for at babyen skal få det mørkere eller for å beskytte barnet mot vær og vind. Dette kan imidlertid være direkte farlig for barnet.

– Helsesøstre fraråder foreldre å gjøre dette, med tanke på økt risiko for krybbedød som følge av CO₂ opphopning og eventuell overoppheting inne i vogna, har helsesøster og forfatter Nina Misvær tidligere sagt til Mammanett.no.

Noen tror at det er ok å henge helsetepper foran åpningen, fordi disse har små hull som slipper luften gjennom. Men dette er langt ifra tilstrekkelig.

– Et helseteppe er laget for å holde barnet varmt, derfor fungerer ikke disse hullene som luftehull, men heller som luft-lommer som holder på temperaturen, forklarer Misvær og anbefaler insektnetting som det eneste alternativet man kan ta helt over vognåpningen uten at det er farlig.

Selv om man de siste årene har hatt stort fokus på dette, observeres det stadig foreldre som er uvitende over hvilken fare teppe foran vognen kan utgjøre

ANTIBAKTERIELLE MADRASSER: Helt unødvendig mener Miljødirektoratet. Foto: NTB Scanpix
ANTIBAKTERIELLE MADRASSER: Helt unødvendig mener Miljødirektoratet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kjøper antibakterielle madrasser

Flere barneutstyrsforretninger selger såkalte antibakterielle madrasser til barnevogner og barnesenger. Madrassene skal blant annet forhindre støvmidd og bakterier i å formere seg.

Sjefingeniør Trine Torgersen hos Miljødirektoratet mener det er helt unødvendig av foreldre å betale i dyre dommer for slike madrasser.

– Studier viser at det ikke har veldig stor effekt å bruke antibakterielle midler på slike ting. Det fungerer like greit å bare vaske madrassen med vanlige vaskemidler, sier hun.

Hun sier også at foreldre bør være oppmerksomme på at disse madrassene kan inneholde stoffer som kan irritere barnas hud eller gi andre helseeffekter på sikt.  

Overdreven bruk av antibakterielle stoffer mener man også er en av årsakene til at vi får resistente bakterier. 

- Vi synes derfor det er unødvendig å bruke slike madrasser både av hensyn til miljøet og barnets helse, sier hun. 

LES OGSÅ: Ikke bruk slike madrasser til barna

MUGGENT: Eksempel på en barnevogn som er sterkt angrepet av mugg. Foto: Barnevognverksted.no
MUGGENT: Eksempel på en barnevogn som er sterkt angrepet av mugg. Foto: Barnevognverksted.no Vis mer

Bruker barnevogner som er angrepet av mugg

Dersom barnevognen ikke får tørke seg skikkelig opp mellom bruk, kan det gi grobunn for muggsopp. Det er ikke alltid like lett å oppdage muggsoppen, spesielt om det har oppstått på en vogn som ikke er i bruk så ofte.

Merker du imidlertid at det er «kjellerlukt» av barnevognen, kan det være lurt å ta en ekstra kikk.  

Legger du barnet ditt ned i en bagvogn som er angrepet av muggsopp, kan det nemlig gi barnet økt risiko for utvikling eller forverring av en rekke allergier og luftveislidelser, som astma, bronkitt, allergisk rinitt og eksem. 

SOVESELE VOGN: Dersom du venner babyen til å sove med sele på tidlig, vil det bli lettere når den blir eldre og setter seg opp på egenhånd.  Foto: Produsenten
SOVESELE VOGN: Dersom du venner babyen til å sove med sele på tidlig, vil det bli lettere når den blir eldre og setter seg opp på egenhånd. Foto: Produsenten Vis mer

Tar ikke sikkerheten på alvor

Har du sjekket at barnevognen har velfungerende bremser? Det å legge barnet sitt til å sove ute er vel og bra, men man må være ett hundre prosent sikker på at vognen ikke kan trille av sted.

Lar du barnet sove ute, er det også lurt å bruke seler. Du vet aldri når barnet kan rulle rundt eller reise seg opp i vognen!

Det å holde oppsyn med vognen og sjekke den ofte er viktig. For noen år siden kunne VG melde om at et spedbarn i Sverige døde av at en katt la seg til å sove over barnets ansikt. 

– Pass også på at du ikke henger for mye på håndtaket, slik at den vipper bakover, tipser helsesøster Nina Misvær. 

LES OGSÅ: Nå kan du låne barnevogn på flyplassen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer