Barneoppdragelse

- Ikke ros barna når de gjør basic husarbeid

Ifølge ekspertene trenger barn praktiske oppgaver for å bli selvstendige og utvikle en positiv selvfølelse.

LA BARNA FÅ BIDRA MER I HUSARBEIDET: Resultatet vil ifølge ekspertene bli gladere og mer selvstendige barn. FOTO: NTB Scanpix
LA BARNA FÅ BIDRA MER I HUSARBEIDET: Resultatet vil ifølge ekspertene bli gladere og mer selvstendige barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Som forelder er målet ditt å sørge for at barnet ditt har det bra og overlever, men det er også at du skal bli overflødig, sier førskolelærer og samtaleterapeut Anne Nielsen.

Hun er blant annet forfatter av boken «Hverdagslykke – hvordan unngå syv feilgrep i moderne barneoppdragelse og utdanning» og holder mange foredrag i skoler og barnehager.

Nielsen forteller at mange foreldre virkelig får noe å tenke på når hun kommer med denne påstanden.

Ikke nødvendigvis fordi de er uenige, men fordi mange ikke har tenkt over at foreldre først og fremst skal sørge for at barn får lære alt de trenger for å overleve selv.

Sammenheng mellom praktiske oppgaver og selvfølelse

Dette gjenspeiler seg ifølge Nielsen i måten mange foreldre oppdrar barna sine på. Hun mener fokuset de siste årene har blitt flyttet for mye fra praktisk overlevelse over til barns følelsesmessige behov - med det resultat at vi har en generasjon foreldre som til enhver tid står på pinne for barna sine.

– Foreldre i dag er opptatt av at man skal se og høre unger, samt støtte dem og deres utvikling, og det er mye godt knyttet til dette. Men mange foreldre skjønner ikke at det er en sammenheng mellom det å gjøre praktiske oppgaver og den selvtilliten og positive selvfølelsen som vi ønsker at barna våre skal ha.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer