Barneoppdragelse

- Ikke ros barna når de gjør basic husarbeid

Ifølge ekspertene trenger barn praktiske oppgaver for å bli selvstendige og utvikle en positiv selvfølelse.

LA BARNA FÅ BIDRA MER I HUSARBEIDET: Resultatet vil ifølge ekspertene bli gladere og mer selvstendige barn. FOTO: NTB Scanpix
LA BARNA FÅ BIDRA MER I HUSARBEIDET: Resultatet vil ifølge ekspertene bli gladere og mer selvstendige barn. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

– Som forelder er målet ditt å sørge for at barnet ditt har det bra og overlever, men det er også at du skal bli overflødig, sier førskolelærer og samtaleterapeut Anne Nielsen.

Hun er blant annet forfatter av boken «Hverdagslykke – hvordan unngå syv feilgrep i moderne barneoppdragelse og utdanning» og holder mange foredrag i skoler og barnehager.

Nielsen forteller at mange foreldre virkelig får noe å tenke på når hun kommer med denne påstanden.

Ikke nødvendigvis fordi de er uenige, men fordi mange ikke har tenkt over at foreldre først og fremst skal sørge for at barn får lære alt de trenger for å overleve selv.

Sammenheng mellom praktiske oppgaver og selvfølelse

Dette gjenspeiler seg ifølge Nielsen i måten mange foreldre oppdrar barna sine på. Hun mener fokuset de siste årene har blitt flyttet for mye fra praktisk overlevelse over til barns følelsesmessige behov - med det resultat at vi har en generasjon foreldre som til enhver tid står på pinne for barna sine.

– Foreldre i dag er opptatt av at man skal se og høre unger, samt støtte dem og deres utvikling, og det er mye godt knyttet til dette. Men mange foreldre skjønner ikke at det er en sammenheng mellom det å gjøre praktiske oppgaver og den selvtilliten og positive selvfølelsen som vi ønsker at barna våre skal ha.

– Du kan ikke gjøre alt for barna dine, de må få gjøre det selv. Mestring er en av grunnpilarene i selvstendighet og du må blant annet mestre hverdagslige gjøremål som hvordan du skal drive et hjem, sier hun.

Hun mener også at mange foreldre i dag roser barna sine for mye for oppgaver som egentlig burde være en selvfølge.

BRA Å LÆRE HUSARBEID: Foreldre bør la barn få slippe til litt mer hjemme, mener Anne Nielsen. FOTO: Privat
BRA Å LÆRE HUSARBEID: Foreldre bør la barn få slippe til litt mer hjemme, mener Anne Nielsen. FOTO: Privat Vis mer

– Man trenger for eksempel ikke gi ros for at barna setter maten inn i kjøleskapet igjen etter at de har spist, dette er en enkel oppgave som man bør kunne forvente at barn gjør etter at du har forklart hvorfor det er nødvendig.

– Men det er ikke feil å rose barn når de gjør en ekstra innsats eller hvis du ønsker å anerkjenne at de er snille og greie, sier hun.

LES OGSÅ: Hvor bevisst er du på kjønnsforskjeller i barneoppdragelse?

Lærer barn å bli hjelpeløse

Nielsen har lang praksis fra ulike barnehager og skoler, og har sett flere eksempler på hva som kan være konsekvensen av å ikke oppdra barn til å bli selvstendige.

Hun forteller om en episode hvor en attenåring hadde fått jobb som vikar i barnehagen. Det skulle vise seg at jenta var veldig flink med barna, men ellers totalt hjelpeløs. De andre ansatte irriterte seg over henne fordi hun ikke visste hvordan hun skulle gjøre de enkleste oppgaver som å dekke på bordet.

– Da jeg spurte henne om hun var klar over hva de andre syntes, begynte hun å gråte. Hun fortalte at hun hadde en mor som hadde bestemt seg for å gjøre absolutt alt hjemme. Jenta hadde derfor ikke fått muligheten til å lære seg disse tingene.

– Jeg fikk veldig vondt av henne og det kommende halvåret hjalp jeg henne gjennom å konkret fortelle henne hva hun skulle gjøre. Resultatet var at hun blomstret opp.

– Jeg tror tillært hjelpeløshet er en medvirkende årsak til de eskalerende psykiske helseproblemene blant dagens unge voksne. Du får dårlig selvfølelse når du som 20-åring oppdager hvor mye du ikke kan, men som du burde ha lært, sier hun.

LES OGSÅ: - Å være snill med unger er ikke et problem!

Selvstendighet har sammenheng med god selvfølelse

– Barn er forskjellige og har behov for ulike utfordringer, men alle trenger å få utviklet og styrket selvfølelsen sin. Det er på flere måter grunnlaget for et selvstendig liv, noe som jo er målet for all oppdragelse, sier Tone Strømøy, universitetslektor ved OsloMet og forfatter av boken «Oppdragelse mellom frihet og grenser».

CURLINGFORELDRE: Tone Strømøy mener mange foreldre gjør barna en bjørnetjeneste ved at de «feier banen» foran dem for mye. FOTO: Privat
CURLINGFORELDRE: Tone Strømøy mener mange foreldre gjør barna en bjørnetjeneste ved at de «feier banen» foran dem for mye. FOTO: Privat Vis mer

Hun er enig i at det å få selvstendige barn i stor grad handler om å oppdra dem til å utvikle en god selvfølelse. Dersom barn blir trygge på seg selv, mener hun det også er lettere å bli trygg på andre og utvikle gode relasjoner og vennskap.

– Mange foreldre i dag «feier nok banen» for mye for barna sine. Dette i beste mening, men de gjør barna en bjørnetjeneste. Barn trenger utfordringer og ikke minst opplevelsen av å mestre dem, det styrker og utvikler selvfølelsen.

– Det kan være flere grunner til at foreldre gjør dette; dårlig samvittighet, dårlig selvfølelse, at de er engstelige eller at de tror man er god foreldre når man tilrettelegger det meste. Det er viktig at foreldre selv tenker gjennom disse tingene og diskuterer det sammen, sier Strømøy.

Dette kan du forvente av barn på ulike alderstrinn:

Det er selvsagt individuelle forskjeller, men her er en liten pekepinn på noe av det man ifølge ekspertene bør kunne forvente av barn i ulike aldre:

2-3 årsalderen: I denne alderen vil barn helst gjøre alt selv og det er derfor en gyllen anledning til å la dem bli vant til å gjøre oppgaver i hjemmet. De kan for eksempel hjelpe til med å ta oppvasken (selv om det til tider kan være litt utfordrende for den voksne!), sette sin egen tallerken inn i oppvaskmaskinen og være med på å rydde bort lekene sine om kvelden. Men husk at det viktigste er at barnet deltar, ikke at resultatet blir perfekt!

6 år: Det kan være lurt å engasjere barn i oppgaver de synes er morsomme, som for eksempel matlaging. Seksåringen kan få lov til å steke vafler og kutte grønnsaker - selv om kniven er skarp! De kan også hjelpe til med å fylle og tømme oppvaskmaskinen, samt rydde rommet sitt.

10 år: I tiårsalderen bør barn begynne å ta ansvar for at leksene blir gjort og huske når det er fotballtrening (samt planlegge at eventuelle lekser bør gjøres i forkant av treningen). De bør også kunne legge treningstøyet sitt til vask og lage middag en gang i uka.

12 år: Tolvåringen kan fint ha ansvar for å smøre matpakken sin selv, gjerne kvelden før slik at den ligger klar i kjøleskapet. I denne alderen er det også fint å kunne få en vekkeklokke og lære å bruke den, altså komme seg opp om morgenen alene. De bør også kunne sortere tøy som skal vaskes og gå en fast tur med bikkja.

14 år: Dette er en spennende alder som ofte kan være utfordrende i en familie. Av 14-åringer bør foreldre kunne kreve at de holder avtaler som er inngått, samt at de forstår og aksepterer familiens regler. Dersom man har lagt et godt grunnlag med gjensidig tillit mellom barn og foreldre, er mye av denne jobben allerede gjort.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer