Ikke spør om dette!

Det kan faktisk være en god grunn til at barna lar vente på seg.

SÅRENDE KOMMENTARER: Når man har forsøkt å bli gravid i flere år, oppleves spørsmål og kommentarer fra andre som ekstra sårende. Foto:  Shutterstock ©
SÅRENDE KOMMENTARER: Når man har forsøkt å bli gravid i flere år, oppleves spørsmål og kommentarer fra andre som ekstra sårende. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Nå har dere vært sammen i 4 år, bor sammen, har hus, stabil økonomi. Nå må dere få barn!»

Mammanettbloggeren call20 er en av mange kvinner som i flere år har forsøkt å bli gravid uten å lykkes. På bloggen sin forteller hun hvordan det knyter seg i henne hver gang hun får spørsmål om hun ikke snart skal bli gravid.

I tre år har vi prøvd og feilet. Jeg orker ikke flere spørsmål. Dette er noe ingen har noe med, hvor blir det av manerene til folk?

- Selvfølgelig vet jeg at de bare mener godt, men det hjelper faktisk ikke at man blir spurt hele tiden. Uansett hvor jeg går, så blir jeg minnet på at vi ikke har fått det til. Å få en famille er det største ønsket vi har, en egen famille, skriver hun.

LES OGSÅ: Ti ting man ikke sier til gravide

SPØRSMÅLET KAN UTLØSE EN STORM: Du har ikke noe med det! Foto: Shutterstock.com ©
SPØRSMÅLET KAN UTLØSE EN STORM: Du har ikke noe med det! Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Blir forbannet

Bloggeren er langt fra alene, mange deler sine erfaringer med lignende kommentarer i Mammanetts forum.

Vi har tidligere fortalt historien om 31 år gamle «Susanne» som har mistet seks barn i spontanaborter og svangerskap utenfor livmoren. Hun synes det er svært vanskelig å stadig bli minnet på at hun «ikke er normal» fordi hun fortsatt ikke har fått barn nummer to.

– Man får jo til tider spørsmål som «Er det ikke på tide at dere får en til?» og «Hvorfor drikker du ikke vin, er du gravid?».

Noen ganger har jeg blitt sint og sagt at man ikke skal spørre folk om slikt. Andre ganger har jeg fortalt hele historien fordi jeg har blitt så forbannet, sier hun.

– Og om jeg er kvalm er jeg jo garantert gravid. Jeg blir også utrolig lei meg når noen sier «bare slapp av så blir du gravid». Dette til tross for at de er klar over at jeg ikke har eggledere.

– Ting hadde sikkert vært lettere om det var naturlig å snakke om det, ingen snakker om temaet, derfor har få kunnskap, legger hun til

LES OGSÅ: - Ikke spør om vi skal ha barn!

VANLIGE REAKSJONER: Enkelte kvinner reagerer med sinne, mens andre med sorg, forteller psykologen. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken.
VANLIGE REAKSJONER: Enkelte kvinner reagerer med sinne, mens andre med sorg, forteller psykologen. Foto: Shutterstock © Personen på bildet er ikke identisk med personen i saken. Vis mer

Vanlige reaksjoner

Sinne er ifølge psykolog Eva Tryti en typisk reaksjon som mange kvinner får etter å ha opplevd gjentatte spontanaborter eller andre komplikasjoner.

Man blir sint på skjebnen eller på Gud. Man ser store mager og barnevogner over alt og tenker at «alle får, men ikke meg».

- Enkelte blir også misunnelig på venner som har barn hvor alt går lett, sier hun.

– Dette er ikke noe man kan kontrollere og det rammer ikke så mange slik at man føler at man er den eneste. Folk reagerer imidlertid forskjellig. Enkelte klarer ikke å være sammen med andre som har barn, mens andre synes det er hyggelig, sier hun.

Sorg er også en vanlig reaksjon og Tryti sier det er viktig å gi seg selv tid og rom til å sørge. – Det er lov å være lei seg, men man bør prøve å ikke la det bli altoppslukende. Det er godt å komme seg ut og tvinge seg selv til å tenke på andre ting, sier hun.

LES OGSÅ: Mytene om fruktbarhet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer