– Ikke tenk så mye på det, så blir du nok gravid!

Et vanlig råd som neppe hjelper kvinnen, forteller familieterapeut. Faktisk kan det gjøre vondt verre.

Venninnerådet er ment godt, men blir fryktelig feil.  Foto: Shutterstock.com ©
Venninnerådet er ment godt, men blir fryktelig feil. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At kropp og psyke er forent og lenket sammen hersker det vel ingen som helst tvil om. Men i hvor stor grad påvirker egentlig stress og tanker om å bli gravid fruktbarheten?

Rådene prøvere blir utsatt for:

– Du blir ikke gravid hvis du tenker for mye på det

– Du må roe deg ned

– Kjøp deg en hund

– Start på en adopsjonsprosess, plutselig blir du gravid

– Nyt sex og ikke tenk på at du prøver å bli gravid

 

Dårlige råd ansvarliggjør kvinnen

FAMILIETERAPEUT TONE BRÅTHEN: Disse velmente rådene blir bare helt feil. Foto: Christian Berset
FAMILIETERAPEUT TONE BRÅTHEN: Disse velmente rådene blir bare helt feil. Foto: Christian Berset Vis mer

Familieterapeut Tone Bråten jobber som rådgiver og familieterapeut for par som opplever ufrivillig barnløshet og kan bekrefte at «alle» som har prøvd å bli gravid over tid uten resultat får disse rådene fra venner og bekjente. 

– De som kommer med disse utsagnene ansvarliggjør kvinnene for ikke å bli gravide. Utsagnene springer ut fra en ide om at kvinnen selv har en enorm påvirkningskraft for å få egget til å bli befruktet og feste seg. 

Og i følge Bråten er det er ingen grunn til uten videre å anta at årsaken ligger hos kvinnen. – Årsaken til barnløsheten kan være rent biologisk. Det kan for eksempel være at mannen har dårlig sædkvalitet, eller at kvinnen har dårlig eggkvalitet, eller andre fysiske tilstander som forhindrer. Likevel mener store deler av befolkningen at å råde kvinnen til å «ikke tenke på å bli gravid» eller «unngå å stresse» er et godt råd, sier Bråten.

–  Hvis man skal gi råd til de som sliter med barnløshet bør man forholde seg til biologi og realisme, slår Bråten fast. 

LES OGSÅ: Svekket sædkvalitet - svekket mann?

Skaper aggresjon

– De som gir disse rådene, kan like gjerne si «det er din egen skyld» til kvinnen. Dette skaper en kjempeaggresjon hos mange kvinner som er i en sårbar prosess. Det er ofte kvinnen som tar det tyngst når et par ikke blir gravide, og svært ofte "tar hun på seg skylden" for barnløsheten.

Bråten forteller også at kvinner som prøver å bli gravide uten resultat ofte føler tidspress.

– En kvinne i 30-årene som ikke blir gravid klarer selvsagt ikke å stresse ned. Hun står jo ovenfor et kjempe-tidspress som nesten slår henne helt ut, påpeker Bråten.

Les også: Ufrivillig barnløshet: Et spørsmål om skyld?

Man kan søke utredning før det har gått et år

Etter å ha prøvd i et år å bli gravid uten resultat kan man definere seg som ufrivillig barnløs. Men man kan starte utredning tidligere, hvis man ønsker det, ifølge Bråten.

– Hvis man føler at det er psykisk tungt og at prøvingen går på parforholdet løs, eller man føler at noe er galt, så er det ikke noe i veien med å søke utredning før det har gått et helt år, mener Bråten.

Henvisning til gynekolog kan skaffes hos fastlegen, eller man kan bestille seg time hos en privatpraktiserende gynekolog.

Les også: Hvor ofte - og hvordan - for å bli gravid?

Så hva skal man si?

De dårlige rådene blir utløst av behovet for å trøste noen som fortviler over å ikke bli gravid. Rådet om å «roe ned» er nok ment godt, men stammer fra gamle myter. Hva kan man alternativt gjøre for å trøste?

Her er familieterapeutens råd:

  • Ikke gi råd!
  • Ikke si «Neste gang klaffer det!». Både du og hun vet at det er ikke sikkert.
  • Lytt til det hun har å si
  • Vær der for henne
  • Hvis du har behov for å si noe, gjenta det hun forteller og vis at du hører hva hun sier

 

Denne saken ble første gang publisert august 2013

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer