Ikke vent for lenge med å gå til legen

Sykdom kan være årsaken til at dere ikke får barn

MANGE GRUNNER TIL NEGATIV TEST: Livsstil og ulike tilstander og sykdommer kan gjøre deg ufruktbar - midlertidig eller mer varig. Foto: Shutterstock ©
MANGE GRUNNER TIL NEGATIV TEST: Livsstil og ulike tilstander og sykdommer kan gjøre deg ufruktbar - midlertidig eller mer varig. Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

10-20% av alle som aktivt forsøker å bli gravide opplever ufrivillig barnløshet, forteller gynekolog og postdoktor Liv Bente Romundstad ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

I følge WHO er definisjonen på infertilitet å ikke ha blitt gravid innen et år, hvis man har regelmessig samleie uten bruk av prevensjon

Be om utredning etter et år med resultatløs prøving

- Tidligere var definisjonen to år med uteblitt graviditet, nå er den begrenset til et år. Etter et år med resultatløs prøving kan man be fastlege om å bli utredet for ufrivillig barnløshet, forteller Romundstad.

Hun sier at tidspunktet for når fastlegen henviser til utredning vil nok variere ut fra livssituasjon og alder.

- Det stiller seg helt annerledes om det dreier seg om et ungt par på 25 år, eller en kvinne på 37 år. Fastlegene må bruke skjønn. En kvinne på 37 år vil stadig redusere sjansene ved å vente for lenge, så i et slikt tilfelle bør fastlegen vurdere å henvise allerede etter seks måneder med uteblitt graviditet.

Ikke vent for lenge! Har du passert 37 er det ingen grunn til tålmodighet, i følge gynekolog Liv Bente Romundstad Foto: Regine Romundstad
Ikke vent for lenge! Har du passert 37 er det ingen grunn til tålmodighet, i følge gynekolog Liv Bente Romundstad Foto: Regine Romundstad Vis mer

På sykehuset opplever vi det som et større problem at fastlegene venter for lenge med å henvise til utredning enn for tidlig, forteller Romundstad.

Ulike årsaker

Slik fordeles årsakene til infertilitet:

 • 1/3 hos kvinnen
 • 1/3 hos menn
 • 10-20% såkalt uforklarlig infertilitet

 

- I 1/3 av tilfellene ligger årsaken til barnløsheten hos kvinner, og 1/3 hos menn. Men vi ser også i en del tilfeller at det kan være en kombinasjon med litt problemer hos begge to. 

Hos noen par, uansett hvor grundig man utreder, finner man ikke noen årsak til infertiliteten.

- Når disse parene blir tilbudt behandling, hender det man likevel finner årsaken fordi behandlingen kan avdekke dette, sier Romundstad.

LES OGSÅ: Er du like fruktbar etter p-pillebruk?

Viktigste årsak til barnløshet: Alder

Romundstad trekker frem alder som det viktigste når det gjelder fruktbarhet

Hun forteller også at det er en sterk sammenheng mellom mors alder og hennes datter når det gjelder tidspunkt for menopause.

Mange kvinner tror de kan bli gravide så lenge de har menstruasjon. Slik er det ikke. 

- Med økende alder får kvinnene færre egg, og kvaliteten på eggene blir dårligere i takt med økende alder. Og det vanskelige er å vite hvem det gjelder, fordi det er store individuelle variasjoner mellom kvinnene.

- Hvordan bør kvinner forholde seg til dette faktum?

- Det generelle rådet bør være at man ikke venter for lenge med å få barn, forteller Romundstad. 

I januar åpner hun og flere kollegaer klinikken Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim, hvor man vil ha fokus på denne typen problemstillinger og tilby rådgivning.

- Fagmiljøene har et økende fokus på hvordan menns alder innvirker på fruktbarheten. Vi vet at spermkvaliteten faller fra 40 års alder. I hvor stor grad dette påvirker den mannlige fruktbarhet gjenstår å se, men flere pågående undersøkelser vil avdekke dette de neste årene, sier gynekologen.

LES OGSÅ: Slik booster du fruktbarheten

Sykdommene hos kvinner som kan gi nedsatt fruktbarhet

I følge Romundstad er dette de vanligste sykdommene og tilstandene hos kvinner som kan medføre redusert fruktbarhet.

 • Vanlige infeksjoner som influensa og omgangssyke kan ha en midlertidig redusert effekt på fruktbarheten. 
 • Klamydia. I 2013 ble det diagnostisert 22 946 tilfeller av klamydia i Norge, i følge Folkehelseinstituttet.  Det er imidlertid usikkert hvor stor andel av de som tester positivt på chlamydia som får varige skader på sine eggledere. Man beskytter seg mot sykdommen med kondom. Spesielt viktig at unge jenter er klare over dette.
 • Stoffskiftesykdommer. Både for lavt eller høyt stoffskifte kan medføre infertilitet.
 • Endometriose. Stor variasjon. Noen med sykdommen blir raskt gravide, andre kan bli sterile på grunn av uttalt endometriose.
 • PCO. Tilstanden kan medføre manglende eggløsning og uregelmessig  menstruasjon i varierende grad. Optimalisering av kost- og livsstil kan ha gunstig innvirkning, og bedre fruktbarheten.
 • Muskelknuter i livmoren. Muskelknuter påvirker forhold i livmoren slik at befruktede egg ikke fester seg like greit. Størrelse på knuten(e) og plassering er avgjørende for om det bør gjøres operativ fjerning.
 • Autoimmune tilstander
 • Tidligere operasjoner i mageregionen. Kvinner som for eksempel har hatt en sprukken blindtarm, kan ha økt risiko for sammenvoksninger i buken og dermed redusert pasasje gjennom egglederne. 
 • Gjennomgått kreftbehandling i form av kraftig stråling eller kjemoterapi. 
 • Genetiske tilstander hos kvinner som for eksempel Turners Syndrom
UNDERVEKT OG OVERVEKT: Begge har betydning for fruktbarheten, forteller. Terje Sørdal Foto: privat
UNDERVEKT OG OVERVEKT: Begge har betydning for fruktbarheten, forteller. Terje Sørdal Foto: privat Vis mer

Undervekt og overvekt

- Både overvekt og undervekt hos kvinner kan medføre manglende eller sjeldne eggløsninger, forteller Terje Sørdal, medisinsk ansvarlig ved Medicus, spesialistsenter innen gynekologi og assistert befruktning i Trondheim. 

Undervekt med BMI 18,5 og lavere disponerer for infertilitet, og det samme gjelder fedme med BMI over 30, påpeker Sørdal. 

 

Her kan du regne ut din BMI

Livsstilsykdommen insulinresistens (diabetes 2), vil også ha negativ innvirkning på evnen til å bli gravid, forteller Romundstad.

Sykdommene hos menn som gir nedsatt fruktbarhet

 • Vanlige infeksjoner som influensa og omgangssyke kan ha en midlertidig redusert effekt på fruktbarheten. 
 • Kusma i barne- og ungdomsår
 • Skader/spark i underlivet. 
 • Gjennomgått kreftbehandling i form av kraftig stråling eller kjemoterapi. 
 • Genetiske tilstander som cystisk fibrose eller Kleinfelter syndrom

LES OGSÅ: Svekket sædkvalitet, svekket mann?

De viktige livsstilsrådene:

Mitt beste råd til kvinner som ønsker å bli gravide er å leve så sunt som mulig og holde seg i god form. En times rask gange hver dag utgjør stor forskjell fra ingen aktivitet. Ved å holde deg i aktivitet, spise sunt og følge helsemessige råd, legger du best mulig til rette for fruktbarheten din, sier gynekologen.

Romundstad forteller at alkohol i store mengder kan spille en stor rolle i forhold til mannens sædkvalitet.

- En engangshendelse hvor mannen har vært svært beruset av alkohol kan medføre midlertidig nedsettelse av fruktbarheten. Først etter 70 dager vil de skadede sædcellene bli erstattet av nye. Jevnlige fyllekuler vil derfor kunne medføre en stadig nedsatt fruktbarhet hos menn, og ikke alle er klar over dette.

Hun viser også til at tobakk har dårlig innvirkning på sædkvalitet. Røyking medfører redusert bevegelighet av spermier og dermed svekkes fruktbarheten. I tillegg kan røyking medføre problemer med ereksjon og skader på DNA i spermiene. Røykestopp vil kunne bedre fruktbarheten ved at bevegeligheten til spermiene bedres igjen. 

- Menn skal også være oppmerksom på at varme kan ha skadelig effekt på sædcellene. Badstue og bilsetevarmere bør man kanskje unngå hvis man forsøker å bli gravide. På samme måte kan generell høy kroppstemperatur svekke sædcellene. Ved feber på over 38, 5 grader kan ta en paracet for å unngå skadelig effekt.

Kvinner som prøver å bli gravid bør også vise moderasjon med alkoholinntak.

DE FLESTE FÅR ET BARN: Renate Kurszus, styreleder i Ønskebarn Foto: privat
DE FLESTE FÅR ET BARN: Renate Kurszus, styreleder i Ønskebarn Foto: privat Vis mer

De fleste får hjelp til å bli gravide

- For de fleste er barnløsheten en midlertidig situasjon. De aller fleste som får hjelp blir gravide, forteller Renate Kurszus, styreleder i Ønskebarn, Norsk forening for fertilitet og barnløshet.

- Dessverre er det noen som ikke lykkes med fertilitetsbehandling og må forsone seg med at livet skal gå videre uten barn. For dem det gjelder er det ofte svært tøft og vanskelig når de står midt oppi det, men vi i Ønskebarn jobber mye med å gi disse menneskene håp og troen på at livet kan gå videre uten ønskebarna. 

Foreningens råd til deg som opplever uteblitt graviditet:

 • Hvis du har prøvd å bli gravid med partneren i mer enn ett år uten å bli gravid, ta kontakt med fastlegen din og be om å bli utredet. 
 • Gynekologen vil foreta ulike undersøkelser, for å forsøke å finne ut hva som kan være årsaken til at man ikke blir gravid. Det er viktig at mannen og kvinnen blir utredet samtidig. For mannen er det i første omgang en sædprøve som vil vise om sædcellene er normale, mens det for kvinnen er en litt mer komplisert prosess. 

 

Møt flere "prøvere" i Mammanetts forum

Dine rettigheter:

 • Alle har krav på å bli utredet for infertilitet dersom det foreligger mistanke om det. 
 • Dersom man påviser infertilitet hos en eller begge parter, og IVF er nødvendig har man krav på tre forsøk med assistert befruktning på en offentlig klinikk i Norge. Dersom man ønsker å gå direkte til en privat klinikk vil ikke det offentlige dekke det.
 • Når gynekologen har utredet paret for infertilitet blir det henvist videre til en offentlig klinikk. I Norge er det fritt sykehusvalg, så da kan paret selv velge hvilke klinikk det vil behandles ved. 
 • Dersom paret trenger og ønsker sæddonasjon er det sædbanken i Norge som hjelper til med sæd til en slik inseminasjon eller ivf - forsøk. 
 • Norge har to sædbanker, en på Rikshospitalet og en på Syukehuset i Haugesund. All sæddonasjon i Norge skjer med åpen donor, det vil si at donor er kjent. Det er ikke lov med anonym sæddonasjon i Norge. 

 

LES OGSÅ: Hvor ofte ha samleie og hvilken stilling... for å bli gravid?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer