I Norge fødes det årlig cirka ti barn som legene ikke vet kjønnet på

- Svært tøft for foreldre som får denne beskjeden

UKLART KJØNN: Enkelte barn blir født med kjønnsorganer som er annerledes enn det som er typisk for en gutt eller jente. Foto: NTB Scanpix
UKLART KJØNN: Enkelte barn blir født med kjønnsorganer som er annerledes enn det som er typisk for en gutt eller jente. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Senter for sjeldne diagnoser ved Oslo Universitetssykehus fødes det årlig cirka ti barn med «uklart kjønn». Det betyr at legene ved fødselen ikke med sikkerhet kan si om barnet er en gutt eller jente.

- Av og til kan kjønnsorganene se annerledes ut enn det som er typisk for en gutt eller en jente, og man kan bli usikker på kjønnet når man ser på kjønnsorganet. For eksempel kan penis være liten eller klitoris være forstørret, forklarer overlege Anne Wæhre ved Senter for sjeldne diagnoser.

Når legene er usikre på kjønnet, blir barnet overført til Haukeland eller Oslo universitetssykehus. Her blir det utredet av et såkalt DSD-team.

- DSD-teamet består av ulike typer spesialister; barnelege som kan mye om hormoner, barnekirurg, plastikkirurg, spesialsykepleier, gynekolog og barnepsykiater. De undersøker hvilke kromosomer barnet har ved hjelp av en blodprøve. Det tas også blod- og urinprøver for å se om barnet har en tilstand der det trenger akutt behandling med hormoner for ikke å bli alvorlig syk. Ultralydundersøkelser for å se etter indre kjønnsorganer som livmor, testikler og eggstokker kan være aktuelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer