I Norge fødes det årlig cirka ti barn som legene ikke vet kjønnet på

- Svært tøft for foreldre som får denne beskjeden

UKLART KJØNN: Enkelte barn blir født med kjønnsorganer som er annerledes enn det som er typisk for en gutt eller jente. Foto: NTB Scanpix
UKLART KJØNN: Enkelte barn blir født med kjønnsorganer som er annerledes enn det som er typisk for en gutt eller jente. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge Senter for sjeldne diagnoser ved Oslo Universitetssykehus fødes det årlig cirka ti barn med «uklart kjønn». Det betyr at legene ved fødselen ikke med sikkerhet kan si om barnet er en gutt eller jente.

- Av og til kan kjønnsorganene se annerledes ut enn det som er typisk for en gutt eller en jente, og man kan bli usikker på kjønnet når man ser på kjønnsorganet. For eksempel kan penis være liten eller klitoris være forstørret, forklarer overlege Anne Wæhre ved Senter for sjeldne diagnoser.

Når legene er usikre på kjønnet, blir barnet overført til Haukeland eller Oslo universitetssykehus. Her blir det utredet av et såkalt DSD-team.

- DSD-teamet består av ulike typer spesialister; barnelege som kan mye om hormoner, barnekirurg, plastikkirurg, spesialsykepleier, gynekolog og barnepsykiater. De undersøker hvilke kromosomer barnet har ved hjelp av en blodprøve. Det tas også blod- og urinprøver for å se om barnet har en tilstand der det trenger akutt behandling med hormoner for ikke å bli alvorlig syk. Ultralydundersøkelser for å se etter indre kjønnsorganer som livmor, testikler og eggstokker kan være aktuelt.

- Hva som senere hender avhenger av barnets tilstand. Foreldrene har selvfølgelig en nøkkelrolle i hele prosessen, og når alle nødvendige prøveresultater er tilgjengelige vil teamet forklare resultatene og diskutere med foreldrene hvordan man skal gå videre, sier hun.

LES OGSÅ: Lina ble født som gutt - skjulte hvem hun egentlig var i 45 år

Må bestemme hvilket kjønn barnet skal ha

Beslutningen om hvilket kjønn barnet skal ha, gjøres ifølge Wæhre dels ut i fra biologiske og fysiske aspekter, men også ut i fra barnets psykologiske velbefinnende og psykiske helse og hva man vet om kjønnsidentitetsutvikling og opplevelser som personer med lignende tilstander har hatt tidligere.

- Tidligere mente man at en persons kjønnsidentitet kunne tillæres ved oppdragelse. I dag viser forskning at kjønnsidentiteten påvirkes av gener, eksponering av hormoner i fosterlivet og andre faktorer vi ennå ikke kjenner til, sier hun.

– Å bestemme kjønnet til et barn med kjønnsorganer som er uavklarte i forhold til om det er en gutt eller jente, kompliseres av at barnet er for ungt til å uttrykke sin egen kjønnsidentitet. Foreldrene og det medisinske teamet forsøker å samle sammen så mye av den nevnte informasjon som mulig for å kunne avgjøre hvordan barnet skal vokse opp.

Oppleves som svært tøft

Sosialantropolog Marit Vaula Rasmussen ved psykologifirmaet Van Der Weele har forsket på barn som blir født med ubestemmelig kjønn. Hun sier at det er svært tøft for foreldre å få beskjeden om at legene ikke klarer å fastsette hvilket kjønn barnet deres har.

- Felles for alle disse foreldrene er at de synes dette er veldig vanskelig å snakke om. Det skyldes at vi mennesker rett og slett ikke klarer å forholde oss til en baby uten å vite kjønnet.

- Dette ser vi blant annet gjennom undersøkelser hvor personer har blitt bedt om å passe på en baby uten å få vite om det er gutt eller jente. Alle har falt for fristelsen om å løsne på bleien for å se hvilket kjønn babyen har. Det handler om menneskets trang til å kategorisere for å vite hvordan vi skal oppføre oss og oppdra barn, sier hun.

LES OGSÅ: Kan du påvirke om det blir gutt eller jente?

Kan ikke vente for lenge med å korrigere kjønn

Mens man tidligere gikk kjapt inn og korrigerte barnets kjønn, forteller Rasmussen at det i den senere tid har skjedd en holdningsendring.

– Nå venter man en stund og ser. Det skyldes blant annet at behandlingen avhenger av diagnosen barnet har og at behandlingsopplegget for en del av disse har endret seg. I tillegg kan tidlige forandringer på kjønnsorgan ikke være heldig senere.

- Men man kan ikke alltid vente så lenge, da forstyrrelser i kjønnsutviklingen også har et helseaspekt. Enkelte forstyrrelser medfører tilstander som kan være livsfarlige eller gi andre helsemessige utfordringer. Det handler ikke bare om kjønnsutvikling og pubertet, men at man ikke får tilført de hormonene man trenger for å få en normal utvikling. I et tilfelle jeg kjenner til oppdaget man ikke at en kvinne i 20-årsalderen aldri hadde fått mens. Hun hadde da i tidlig alder fått benskjørhet fordi hun aldri hadde fått hatt normale nivåer av østrogen, sier hun.

Selv om legene ikke helt vet hvilket kjønn barnet har ved fødselen, må det likevel tas en avgjørelse ganske raskt. Årsaken er at man i Norge trenger å ha et bestemt kjønn for å få alle rettigheter.

- Man må avgjøre barnets offisielle kjønn slik at det får et personnummer, da jo det tredje siste nummeret forteller hvilket kjønn du er. For ikke mange år siden har det riktignok blitt åpnet opp for at også barn kan endre kjønn, slik at det lar seg gjøre å bytte dette senere dersom man har gjort en feil, sier Rasmussen.

Noen land har et tredje kjønn

- Enkelte mener man burde innføre et «tredje kjønn». Hva tenker du om det?

- Det er en interessant valgmulighet som blir brukt i enkelte andre land, for eksempel i India hvor de i 2005 innførte en tredjekjønnskategori. Men denne blir som regel brukt av transseksuelle i de landene som praktiserer dette, sier hun.

- Jeg tenker at dette er et valg man kan ta som voksen, men som kanskje ikke er en god idé for barn foreløpig. Det handler om hvor utsatt og «spesielt» du gjør barnet. Uansett må vi først diskutere dette for voksne.

Anne Wæhre ved Senter for sjeldne diagnoser sier de er godt kjent med dagens debatt om kjønnsmangfold, og er innforstått med at personer kan oppleve andre kjønnsidentiteter enn jente/gutt og kvinne/mann.

- Det er viktig å anerkjenne mangfoldet av kroppslige og kjønnslige identiteter, utover de to kjønn. Barnets beste vil alltid være det viktigste og det finnes i dag ikke forskning som viser hvordan det vil være for et barn å vokse opp i «det tredje kjønn» som et alternativ til gutt eller jente. Det er viktig at dette kan bli diskutert i fellesskap mellom ulike fagmiljøer, brukerforeninger og politikere, sier hun.

LES OGSÅ: Julie (38) ble født som gutt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer