Infeksjon hos gravide kan gi økt risiko for epilepsi

Foto: Shutterstock ©
Foto: Shutterstock © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En studie Folkehelseinstituttet har vært med på antyder økt fare for epilepsi hos barnet dersom mor brukte antibiotika eller var innlagt på sykehus for infeksjon mens hun var gravid. Studien er utført i Danmark ved Avdeling for klinisk epidemiologi ved Århus universitets hospital. Fra Folkehelseinstituttet har professor og overlege Leiv Sigmund Bakketeig deltatt. 

Studien antyder en 40 % økt risiko for epilepsi dersom mor brukte antibiotika i svangerskapet eller var sykehusinnlagt for infeksjon.

Dette gjelder ikke mange

Tallene viser at 4,5 av 1000 barn får epilepsi uavhengig av om mor har hatt infeksjoner. Av de gravide som hadde infeksjon og brukte antibiotika eller ble sykehusinnlagt ble 6,5 av 1000 barn rammet at epilepsi. Det vil si at risikoøkningen er betydelig, men at de faktiske tall er lave. 

Studien er basert på 191 383 enkeltfødte barn født i Danmark i perioden 1998 -2008. De gravides bruk av antibiotika eller sykehusinnleggelse for infeksjon i svangerskapet er koblet opp mot sykehusdata om epilepsi blant barna. Av de 191 383 barna var det ca. 30 % (57 826) som hadde vært utsatt for infeksjon i mors liv.

Er det antibiotikaene eller infeksjonen som er farlig?

- Det er vanskelig å finne ut om det er effekt av antibiotika bruk eller den underliggende infeksjon som er årsaken til økt risiko for epilepsi, sier Leiv S. Bakketeig.

Støtte fra andre studier

To andre studier viser også sammenheng mellom feber og økt risiko for epilepsi (neonatal seizures). En annen dansk studie basert på selvrapportering om feber i svangerskapet ville ikke konstatere en sammenheng mellom feber og epilepsi, men presiserte at barn som hadde vært utsatt for feber i mors mage mer en to ganger hadde en økt risiko for epilepsi.

Epilepsi rammer oftest det første leveåret

Epilepsi er den vanligste formen for alvorlige nevrologiske lidelse hos barn. 1.0 % til 1.7 % av alle barn før fylt 15 år har hatt et epileptisk utbrudd og 0,8 % vil ha hatt flere utbrudd. Forekomsten av epilepsi er høyest det første leveåret. Det er ca 150 per 100 000 tilfeller det første leveåret og faller til rundt 50 per 100 000 etter fylte 9 år.

Hva er epilepsi?

Epilepsi er en samlebetegnelse for ulike typer anfall som skyldes forstyrret elektrisk aktivitet i hjernen. Det er vanlig å dele anfallene inn i generaliserte anfall, hvor hele hjernen er involvert, og partielle anfall, hvor kun deler av hjernen er involvert.

 

Kilde: Folkehelseinstituttet. Referanse: iMaternal Use of Antibiotics, Hospitalisation for Infection during Pregnancy, and Risk of Childhood Epilepsy: A Population-Based Cohort Study. Mette Nørgaard, Vera Ehrenstein, Rikke Beck Nielsen, Leiv Sigmund Bakketeig, Henrik Toft Sørensen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer