Småbarnsfamilie:

Influenser får tyn: - Jeg spyr

Jessa viser frem rotet i familiehjemmet. Det får flere til å reagere med avsky.

BAK FASADEN: Den kjente influenceren Jessa Duggar Seewald (24) har valgt å vise frem hvordan livet i en småbarnsfamilie egentlig ser ut. Ett av hennes instagram-innlegg skapte spesielt mange reaksjoner - både av det positive og det negative slaget. Skjermdump: @jessaseewald / Instagram.
BAK FASADEN: Den kjente influenceren Jessa Duggar Seewald (24) har valgt å vise frem hvordan livet i en småbarnsfamilie egentlig ser ut. Ett av hennes instagram-innlegg skapte spesielt mange reaksjoner - både av det positive og det negative slaget. Skjermdump: @jessaseewald / Instagram. Vis mer
Publisert

«Dette er det virkelige livet, dere. Sveip til venstre for å se flere bilder av huset mitt i dag i all sin lysende prakt.»

Slik starter Jessa Duggar Seewald (24) innlegget på sin instagramkonto @jessaseewald, hvor hun har over to millioner følgere.

Som et motstykke til et pent og pyntelig inntrykk vi så ofte får servert via sosiale medier, ønsket trebarnsmoren å vise sine følgere hvordan et småbarnshjem egentlig kan se ut: kaotisk og til tider ganske så skittent.

Reaksjonene lot ikke vente på seg seg da bildet ble publisert, og nok en gang har diskusjonen blusset opp, ikke alle av det positive slaget.

«Dette er seriøst ekkelt»

Jessa Duggar Seewald ble et kjent ansikt gjennom den amerikanske tv-kanalen TLCs serie «19 Kids and Counting». I en annen tv-serie, «Counting Down», får seerne følge henne og ektemannen i deres hverdag som småbarnsforeldre.

Denne hverdagen er også det som preger hennes instagramprofil.

Med bildeserien valgte den unge moren å gi følgerne et innblikk i en svært så uglamorøs tilværelse:

Klesvask som har hopet seg opp på en gjesteseng, støvete møbler, en inntørket urinflekk på sengetøyet som Jessa skriver at «hun har sovet på i hvem vet hvor mange netter», hauger av brukte bleier, håndavtrykk på speilet og tusj-rabbel på møbler, leker strødd over hele gulvet, en vask full av skitten oppvask og en fettete komfyr.

View this post on Instagram

This is real life, y'all. 😆❤ *swipe left to see more pics of my house today in all its shining glory* 1.) 6+ loads of laundry piled on the guest bed... can we just take a moment to celebrate the fact that it's CLEAN laundry. 😂 2.) Side table that probably hasn't been dusted in at least 6 months. 3.) Henry's dried spit up on my side of the bed, that I've slept on for who knows how many nights. 4.) Handprints on the mirror, and Spurgeon's beautiful artwork that happened when he found a pen that was left out. 5.) Pile of diapers on the top of my dresser... pretty sure these all collected in the past 12 hours. 6.) Blocks scattered again, not bc Spurgeon was building with them... just bc it's like his favorite thing to dump them out and hear them clang on the hardwood floors. Haha! 7.) Sink full of dishes. 8.) Oil splatters and food particles on the stovetop. Probably has been a few months since it's been wiped down. 9.) Toddler handprint on the fridge door. 💙 10.) Dust collection on the front of the HVAC intake...ha! But hey, at least we're replacing the filter every month! 🙈 There's a never ending to-do list. Some of these tasks have been accomplished today, others haven't. (We have guest staying with us over the weekend, so that's a motivation to prioritize the laundry on the guest bed. 😄) Some of y'all may be thinking, "C'mon now, it only takes a few min to dust or wipe down a mirror..." I know, it is so. My reminder today has been that the same is true of the needs of the little people in our lives. I might think "I don't have time right now." But it only takes a few min... here and there. A few mins here, spent cuddling a fussy baby. A few mins there, singing lullabies as a toddler drifts off to sleep. 5 mins here, to read a book. 10 min there, engaging in imaginative play. Not trying to pit a clean house against interaction with kids-- sometimes both are possible, tho often they do seem in opposition to one another 😂. Just remember, whatever projects are pulling at your time and attention today, don't forget to make time for the people around you. These are the memories that will last forever. 💙💙

A post shared by Jessa Seewald (@jessaseewald) on

Tiphero er blant nettsidene som tidligere har omtalt saken.

Jessa forteller at hun denne dagen valgte å prioritere å kose og leke med babyen sin fremfor å rydde og vaske huset. Av og til får man rett og slett ikke tid til begge deler, og hun mener at kvalitetstid med barna er viktigere enn å holde hjemmet plettfritt til enhver tid.

Det fikk mange av følgerne hennes til reagerer med avsky i kommentarfeltet:

«Dette er seriøst ekkelt. Bleier og piss på sengen? Du er bare lat.»

«Jeg vet at det å være foreldre er utmattende, men jeg kunne aldri la hjemmet mitt bli så ille», kommenterer en annen.

En av de andre følgerne skriver: «Unnskyld meg mens jeg spyr».

- Blir for ekte

Ekspert på sosiale medier, Ingvild Moen, mener at innlegg av typen som Jessa har publisert, vil få flere til å reagere negativt fordi det muligens bryter med den forventningen man har:

EKSPERT: Ingvild Moen. Foto: Olav Mellingsæter.
EKSPERT: Ingvild Moen. Foto: Olav Mellingsæter. Vis mer

- Selv om det er i endring, er Instagram fremdeles en inspirasjonskanal for mange - en erstatning til det typisk fine magasinet man før bladde i for inspirasjon. I dette spesifikke tilfellet virker det som om en del synes at innlegget var litt ekstremt, for eksempel en haug brukte bleier liggende på en kommode ble nevnt av mange, sier Moen til KK.

Marie Brudevold, Snapchat-spesialist og kjent som bloggeren Supermarie, tror at de negative reaksjonene på Jessas innlegg kan komme av at dette blir for ekte:

- Mange synes at rot og skitt i hjemmet er ekkelt og at dette ikke har noe på Internett å gjøre. Mange anser kanskje rot og møkkete hjem som tegn på latskap også, eller andre negative trekk ved en person, sier Brudevold til KK.

Forsvarer Jessa

Samtidig er det flere av leserne som forsvarer Jessa og hyller instagrammeren for ikke å legge lokk over det som gjerne er realiteten i flere småbarnshjem:

«Takk for at du deler at ikke alles hus er perfekt ... Minner med familien er viktigere.»

En annen skriver:

«Jeg har vært der, kjære deg. Rengjøringsspray fjerner tusj og rabbel fra det meste. Til dere som er kritiske ... folk bør ikke kaste stein i glasshus.»

FAMILIEN: Jessa Duggar Seewald deler ofte bilder av hele familien på profilen sin. Skjermdump: @jessaseewald / Instagram.
FAMILIEN: Jessa Duggar Seewald deler ofte bilder av hele familien på profilen sin. Skjermdump: @jessaseewald / Instagram. Vis mer

At enkelte følgere forsvarer Jessa, mener Moen og Brudevold er fordi man gjerne setter pris på at en så stor influencer viser «det virkelige liv»:

- Ofte skaper det mye positivt engasjement blant publikum fordi det både er gjenkjennelig og man får lære sider av en kjent person som ikke tidligere har sett, sier Moen.

- Småbarnslivet er gjerne hektisk, og det er ikke alltid lett å finne tid til å rydde og vaske i hjemmet. En annen ting som kanskje trigger de positive reaksjonene, er at mange begynner å bli lei av fasade og den polerte virkeligheten mange fremstiller på Instagram. Folk flest har det ikke sånn, og da er det en befrielse å se at andre har det likt som oss selv, legger Brudevold til.

- Vekker sterke følelser i folk

Brudevold mener at typiske Instagram-innlegg som treffer blant folk er innhold som andre kan kjenne seg igjen i, som beskriver noe de selv har en opplevelse eller en følelse av.

- Sterke historier fra ulike aspekter i livet, det som går på det menneskelige i oss, har en tendens til å treffe. Rett og slett innlegg som snakker til følelsene våre - gjerne de hjertevarme og litt såre, forteller Brudevold.

Og når et innlegg i sosiale medier går viralt, handler dette om flere ting, opplyser Moen.

Eksperten forklarer at når et kommentarfelt fylles med veldig mange kommentarer, sterke meninger for og mot, vil dette få algoritmene til å oppfatte at det er et populært innlegg.

- Det er også lettere for oss mennesker å kommentere på noe som allerede har fått mange kommentarer, noe som har en selvforsterkende effekt, sier Moen og legger til:

- Det vi vet at fungerer er innlegg som formidler veldig sterke meninger - både positivt og negativt, innlegg som overrasker, sjokkerer, gleder, frustrerer og beveger oss. Innlegg om ting som er ekstremt i den ene eller andre retningen.

Derfor blir det rotete

Mange av oss, da spesielt småbarnsfamilier, sliter gjerne med å holde huset plettfritt fra rot til en hver tid. Men det behøver ikke å være slik.

Tidligere har DinSide skrevet denne saken der det kommer frem at noe av det viktigste for å holde huset ryddig, er gode oppbevaringsløsninger. For det viser seg at mangel på oppbevaringssystem er roten til roteproblemet i de fleste hjem.

Det kommer frem i Elfas årlige Oppbevaringsrapport

Undersøkelsen, gjennomført av YouGov på oppdrag fra Elfa, omfatter 1010 nordmenn. Av resultatet fremgår det at så mange som åtte av ti nordmenn anser at de har unødvendig mye klær og ting hjemme, og over halvparten anser at de har mer klær og ting enn de har plass til.

Bjørg Anita Såtendal står bak bloggen Ryddemagi.no, og forstår godt at mange opplever at de har lite lagringsplass hjemme.

RYDDEEKSPERT: Bjørg Anita Såtendal står bak bloggen Ryddemagi.no. Foto: Fotograf Ole Åsheim/NordlysLab.
RYDDEEKSPERT: Bjørg Anita Såtendal står bak bloggen Ryddemagi.no. Foto: Fotograf Ole Åsheim/NordlysLab. Vis mer

Såtendal tror at dette kommer av to årsaker:

- Vi har for mange ting – rett og slett. Har vi ennå ikke tatt en storrydding i huset, så er det garantert mye skapfyll her og der som vi ikke trenger. For eksempel at vi lagrer klær på flere steder, verktøy her og der, kontorting i flere rom, sier Såtendal til KK.

- Den andre årsaken er dårlig organisering og utnytting av det arealet vi har tilgjengelig. Det kan være at vi kjøpte en tv-benk som var skikkelig fin, men den har åpne hyller og ikke skuffer og skap slik at du får lagret tingene dine på en god måte.

Men bloggeren mener at det finnes enkle løsninger på problemene.

- Den beste investeringen er å sette av tid å til å gå gjennom alt vi eier og gi slipp på det som vi ikke trenger. Redusere antall gjenstander, samtidig som du får du sortert og organisert alt på plass, tipser Såtendal.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer