- Ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for å sende ettåringen i barnehagen

Familien er viktigst, viser ny forskning

BARNEHAGE FOR DE MINSTE: Like bra å begynne når man er 1 år som når du er 3, viser ny norsk undersøkelse. Foto: Shutterstock.com ©
BARNEHAGE FOR DE MINSTE: Like bra å begynne når man er 1 år som når du er 3, viser ny norsk undersøkelse. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hverken sen eller tidlig start i barnehage har uheldig konsekvens for barnets psykososiale utvikling, viser ny norsk forskning.

Prosjektet ved NTNU Samfunnsforskning fulgte 1000 barn fra Trondheimsregionen fra barnehagealder. De ble undersøkt første gang da de var fire år. Videre har de blitt studert når de begynte på skolen og når de gikk i tredje klasse. Nå går de i femte klasse, og forskerne er i ferd med å undersøke dem på nytt. Planen er å fortsette å følge dem opp annethvert år framover. 

I tillegg til å undersøke og teste ungene, ser forskerne på barna og foreldrene sammen. Foreldre, ansatte i barnehagen og lærere har også svart på spørreskjema. Slik kartlegges barnas mentale helse og sosiale kompetanse.

Lars Wichstrøm: - Ingen grunn til dårlig samvittighet! Foto: PRIVAT
Lars Wichstrøm: - Ingen grunn til dårlig samvittighet! Foto: PRIVAT Vis mer

– Det er ganske omfattende. Vi har foreldre og barn her i fire timers tid for intervjuer, tester og undersøkelser, forteller prosjektleder professor ved NTNUs Psykologisk institutt Lars Wichstrøm.

Tidlig barnehagestart – ingen uheldige konsekvenser

Så langt er det publisert funn fra den første runden med undersøkelser - da barna var fire år.

Undersøkelsen viser at totalt sett har tidlig barnehagestart verken positiv eller negativ effekt på fireåringers sosiale ferdigheter og adferdsvansker. 

- Er det noe i forskningsresultatet deres som tilsier at man bør vente med å la 1-åringer starte i barnehagen?

- Hovedkonklusjonen fra vår, og annen forskning fra Norge, er at tidlig eller sein barnehagestart ikke har noe å si for barns psykososiale utvikling. Det er derfor ikke noe i resultatene som tilsier at det er bra å starte tidlig, heller ikke at det er bra å starte seint, forteller Wichstrøm til Mammanett.no.

LES OGSÅ: - Ikke gå fra barnehagen med blødende mammahjerte

Flere undersøkelser viser det samme

- Dere har undersøkt 1000 barn i Trøndelag, hadde resultatet blitt det samme hvis man gjorde samme undersøkelse annet sted i Norge?

- Vi kan aldri være helt sikre, men de foreldrene som var med i undersøkelsen var like foreldre som ikke var med i undersøkelsen fra Trondheim, og landsgjennomsnittet, mht utdanning og inntekt. Siden også andre undersøkelser, riktignok på yngre barn, fra hele Norge viser det samme, tenker jeg at sannsynligheten for at funnene er representative for hele Norge er stor, understreker professoren.

LES OGSÅ: Rett til fri ved barnehagestart?

KLAR FOR BARNEHAGE? Ingen ting tyder på at det er skadelig for de aller minste. Foto: Shutterstock ©
KLAR FOR BARNEHAGE? Ingen ting tyder på at det er skadelig for de aller minste. Foto: Shutterstock © Vis mer

Ingen grunn for dårlig samvittighet

Undersøkelsen og flere norske undersøkelser viser altså at tidspunktet for barnehagestart ikke er viktig. 

Enten foreldre sender 1-åringer og smårollinger i barnehagen eller som velger å la barnet være hjemme lengre, kan man senke skuldrene i følge Wichstrøm.

- Hva kan undersøkelsen fortelle foreldre som har dårlig samvittighet for å la små barn starte i barnehagen?

- Kort og godt har ikke foreldre grunn til dårlig samvittighet for å la små barn starte i barnehagen. På samme måte som foreldre som velger å ha barna sine hjemme ikke har grunn til å uroe seg, avslutter professoren.

LES OGSÅ: Klærne barnet trenger i barnehagen

Familien og hjemmet viktigst

 Elisabet Solheim som har deltatt i prosjektet som doktorgradsstipendiat, sier til Forskning.no at andre faktorer spiller større rolle for mange barn enn barnehagen.

– Familien og det som skjer hjemme er en viktigere faktor enn barnehagen. Det handler også om at barna deler gener med foreldrene sine, sier Solheim i dag jobber ved RBUP Øst og Sør.

– For noen barn vil barnehagen bety mer - enten i positiv eller negativ retning. For de fleste betyr ikke barnehagen så mye når det gjelder sosial kompetanse og adferdsvansker, sier hun.

Kan ha positiv virkning på språkutvikling

I følge forskning.no skal flere undersøkelser ha blitt gjennomført i Norge for å se på om barnehagene har effekt på barnas språkutvikling.

  • Et forskningsprosjekt har funnet redusert risiko for sen språklig utvikling hos barn som starter tidlig i barnehagen. Den forskningen er utført av Folkehelseinstituttet på data fra den store Mor- og barnundersøkelsen.
  • Et prosjekt ved Atferdssenteret viser en positiv sammenheng mellom antall år i barnehage og språklig utvikling for gutter, men ingen effekt for jenter.

Ikke noe must, men heller ikke noe aber å starte som 1-åring

- Jeg tror det er mange foreldre som mener at det er for tidlig å starte i barnehagen når man er 1 år, sa barnehagestyrer Wenke Kleppe til Mammanetts foreldrepanel i 2012.

- Det er ikke er noe "must" for 1-åringer å starte i barnehage, men det er heller ikke noe aber, sa hun. Nå viser det seg at den nye forskningen støtter hennes synspunkter.

- Den ideelle alder for oppstart kommer an på familiesituasjonen og mor og fars behov. Det er økonomi, jobb eller andre behov som avgjør når man lar barnet begynne i barnehage. Har du valgt at din 1-åring skal begynne i barnehage, så er det en avgjørelse du skal legge bak deg. Ikke gå rundt med dårlig samvittighet. Tenk heller gjennom andre valg du har, hvor mye skal du være sammen med barnet resten av døgnet. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer