Sjeldne navn

Ingen valgte disse tre vanlige jentenavnene i 2022

Men alle kjenner noen som heter dette ...

SJELDNE NAVN: Jasså, kan jeg bli alene om navnet mitt, sier du? FOTO: NTB
SJELDNE NAVN: Jasså, kan jeg bli alene om navnet mitt, sier du? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi KK skriver stadig vekk om navn, og hva vi kaller barna synes å oppta mange. Vi har tidligere skrevet om sjeldne og uvanlige navn som fenger, men også om de mest brukte navnene. Videre har vi skrevet om to navn som kommer som en rakett. Vi har skrevet om navnene som en anerkjent navneforsker tviler på om noen gang kommer tilbake, og om hvorfor 70-tallsnavnene vil få sin renessanse.

Men visste du at enkelte navn har gått fra hundre til null, for å si det på bilspråket? Noen ganger fordi navnet assosieres med folk eller handlinger som folk oppfatter som dårlige, andre ganger fordi navnet i for stor grad er blitt allemannseie, og dermed ikke lenger er unikt nok.

Navnet som kan forsvinne

Det vakte engasjement da KK skrev om dette vanlige norske navnet som faktisk kan forsvinne, og det takket være en feilslått spøk fra stand up-scenen i USA. Men det er flere norske navn som mer eller mindre har forsvunnet helt. Hvert fall navn vi opplever som norske.

På 1950-tallet var befolkningen i fredsrus og takknemlig over de alliertes innsats for Norges frihet. Freden ga seg ikke bare utslag i en babyboom, men også i en oppblomstring av engelsk- eller amerikanskklingende navn.

Og det er på denne listen vi finner en rekke navn som lenge var en helt naturlig del av dagligtalen og oppropet på skolen, men som i dag nærmest ikke gis til en eneste nyfødt.

Fred

Det første navnet vi biter oss merke i er Johnny. Ifølge grafene til SSB skjøt dette navnet i været nettopp ved krigens slutt, og 0,6 prosent av alle nyfødte guttebarn het Johnny da navnet var på sin topp. Med tanke på hvor mange navn det egentlig finnes, og størrelsen på babyboomen etter krigen, ble andelen Johnnyer anselig. I dag er det 4354 som heter Johnny, og det er å anta at en stor del av dem stammer fra etterkrigskullet. Allerede på begynnelsen av 60-tallet falt nemlig Johnny, og siden har populariteten bare fortsatt å dale, frem til i dag, der så lite som null prosent av nyfødte får navnet Johnny.

Roger begynte sin ferd oppover grafene i 1943, altså midt under 2. verdenskrig, og fortsatte å klatre med uforminsket styrke frem til 1969, da hele 1 prosent av alle nyfødte gutter het Roger. Et dramatisk fall fra 1972 og utover, har ført til at det i dag er 0 prosent nyfødte gutter som får navnet Roger. Like fullt er det 8586 menn som heter Roger, så det sier noe om det store fallet.

VINRESTER: Ikke hell dem ut i vasken. Programleder: Embla Hjort-Larsen Video: Håvard Bjørnerem / Dennis Appelong Hagbru. Vis mer

Også Kenneth hadde et fredsoppsving, og etter å ha vokst siden krigen fikk i 1979 over 1 prosent av guttebarna navnet Kenneth. Og ja, du har sikkert gjettet det: I 2022 fikk null prosent av guttebarn navnet Kenneth.

Litt bedre står det til med Kai. Også han fikk et oppsving etter krigen, og klarte å vokse utover 70-tallet. Faktisk hadde Kai sitt absolutte toppunkt i 1976, før han dalte kraftig. I dag er det 0.056 prosent av nyfødte gutter som får dette navnet.

Lettere for jentene

Ifølge en artikkel på SSB så man på kvinnesiden ikke en like stor amerikansk påvirkning. Utenlandske jentenavn kom flere steder fra, og populære navn var for eksempel Anette, Anita, Jeanette, Linda, Monica, Rita og Yvonne. Denne etterkrigsbølgen roet seg omkring 1980 og i dag blir navnene sjelden brukt.

For eksempel er det 8455 kvinner i Norge som heter Anette, mens null prosent av nyfødte får navnet i 2022. Hele 14 542 kvinner heter Anita, men i 2022 var det null prosent jentebarn som fikk navnet. Bedre står det ikke til med Monica. 11 976 kvinner heter Monica, men i dag er det null prosent som får navnet.

Gi Fred en sjanse

Gitt at de nevnte navnene begynte å bli populære nettopp fredsrus, hva så med navnet ... Fred? I statistikken finner vi at fredsnavnet over alle hadde en nærmest astronomisk kurve i 1945, og vi kan se grafen skyte i været nærmest som en amors pil.

Ja, navnet Fred gikk fra å ha vært nærmest fraværende på statistikken, til å bli gitt til 0,7 prosent at alle nyfødte gutter.

FRED TIL VÆRS. FOTO: Faksimile SSB
FRED TIL VÆRS. FOTO: Faksimile SSB Vis mer

I likhet med sine navnebrødre fra etterkrigstiden har Fred hatt et stort fall, men for ham er det faktisk bedring å spore. Fra 2021 til 2022 gjorde nemlig populariteten hans et «hopp», fra null prosent, til 0,015 prosent.

Kanskje vi dermed skal si det med John Lennon: Gi Fred en sjanse.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet