«Ingrid» (14) skulle adoptere bort sønnen

- Så angret hun …

14 ÅR OG GRAVID: "Ingrid" ble mamma tidligere enn de fleste. Foto: Colourbox. Personen på illustrasjonsbilde har ingen tilknytning til historien.
14 ÅR OG GRAVID: "Ingrid" ble mamma tidligere enn de fleste. Foto: Colourbox. Personen på illustrasjonsbilde har ingen tilknytning til historien. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En forsommer-helg for fem år siden var «Ingrid» (14) på hyttetur sammen med sine foreldre og lillesøster. Etter en lang dag med lek og bading, hadde hun lagt seg på senga i hytta for å lese. Plutselig kjente hun kraftige bevegelser i magen. 

Ønsket å ta abort 

– Jeg skjønte nesten med en gang hva det var, forteller Ingrid som i dag er 20 år gammel. Hun husker tilbake på redselen hun følte og alle tankene hun hadde den dagen på hytta.

– Jeg tenkte på om jeg skulle si noe til mamma og pappa eller om skulle jeg ta abort uten å si det til noen. Men jeg ville ikke leve med en abort resten av livet, uten at noen visste det, sier hun. 

Ingrid valgte derfor straks å fortelle foreldrene om sine mistanker. – Jeg brast i gråt. Jeg hikstet ut ordene «pappa jeg tror jeg er gravid». Pappa ble helt matt i ansiktet og han begynte å gråte han også, forteller hun.

Dagen etter kjørte familien hjemover og på veien kjøpte moren en graviditetstest. Den var positiv.

LES OGSÅ: 15 år og gravid 

Visste ikke med hvem og når 

Da graviditeten var et faktum, forsøkte Ingrid å finne ut hvor langt på vei hun kunne være. Menstruasjonen hadde vært uregelmessig i mange måneder og hvem faren til babyen var visste hun heller ikke.

Uken etter dro familien til sykehuset for å undersøke om det var mulig for henne å ta abort, men ultralyden viste at hun allerede var kommet for langt i svangerskapet.

– Da måtte vi gå i tenkeboksen og vi kontaktet barnevernet for hjelp. Vi ble enige om adopsjon, forteller Ingrid.

STYGGE RYKTER: - Jeg lærte å heve meg over det, sier "Ingrid". Foto: Colourbox
STYGGE RYKTER: - Jeg lærte å heve meg over det, sier "Ingrid". Foto: Colourbox Vis mer

 

Opplevde negativt snakk 

Tilbake på skolen, bestemte hun seg for å fortelle nyheten til klassekameratene sine. – Jeg stod foran hele klassen og fortalte det og jeg fikk mange spørsmål. Heldigvis hadde jeg en forståelsesfull lærer som svarte på de fleste, forteller hun. 

Dagene gikk og i løpet av sommerferien ble det godt synlig at hun hadde en baby i magen.

– Jeg syntes det var fint å kunne vise folk i hjembyen min at jeg var ung og gravid. Jeg fikk høre mange rykter som ikke var så fine, men lærte fort å heve meg over det, sier hun.

LES OGSÅ: - Hvordan skal jeg klare dette alene? 

Begynte å få smerter i magen  

Et par måneder før hun hadde termin, fikk Ingrid en omvisning på sykehuset. Det var på forhånd avtalt at hun skulle ta keisersnitt og hun fikk informasjon om hvordan det hele skulle foregå. Da hun kom hjem samme ettermiddag, begynte hun å få smerter i mageregionen.

– Mamma som hadde vært med inn på sykehuset trodde det bare skyldtes at jeg gruet meg til keisersnittet. Jeg fikk derfor beskjed om å ta to Paracet og gå og legge meg. For vondt var det ikke, forteller hun.

Hele natten gjennom ble Ingrid gående i gangen hjemme og når det grydde mot dag, klarte hun nesten ikke å bevege seg.

PLANLA KEISERSNITT: Men fødselen satte i gang to måneder før termin. Foto: Colourbox
PLANLA KEISERSNITT: Men fødselen satte i gang to måneder før termin. Foto: Colourbox Vis mer

 

Fødselen var i full gang 

– Moren min og jeg hadde avtalt at vi skulle møtes på en møbelbutikk senere på dagen. Jeg gikk ned dit, men da moren min kom og så at jeg fortsatt hadde det så vondt dro vi opp til legevakten. Mens vi ventet på legen klemte mamma på magen min, og da sier jeg plutselig «Mamma, enten så tissa jeg på meg eller så gikk vannet!». 

Ingrid ble deretter sendt i full fart med sykebil til sykehuset hvor de ble møtt av en jordmor. Her fikk hun beskjed om at hun hadde full åpning og fødselen var i gang.

Ti minutter senere var sønnen født. Han hadde normal vekt og lengde, og det viste seg at han slett ikke var født for tidlig.

LES OGSÅ: Ung mor og alvorlig hjertesyk 

Vanskelige tid etter fødselen 

De neste dagene på sykehuset var vanskelig for den nybakte moren. – Dagene på sykehuset var alt for korte, og jeg satt med ham i armene hele tiden. Hele familien kom innom for dette ble jo første og siste gangen de skulle få se ham, forteller hun.

To dager etter at hun hadde født, reiste hun hjem uten sønnen. – Det føltes så galt, forteller hun.

– Dagen etter dro vi inn igjen til sykehuset for å hilse på en annen som hadde fått baby. Da så jeg at senga sønnen min hadde ligget i var tom. Jeg brast ut i gråt og skjønte da at det var helt feil å adoptere ham bort, sier hun.

LES OGSÅ: Fjorten år og vil bli gravid

Fikk endre avgjørelsen 

Det heldige i denne vanskelige situasjonen, var at de ennå ikke hadde undertegnet adopsjonspapirer. – Han skulle først være i beredskapshjem frem til alt var klart, i ca. 3 måneder, forklarer Ingrid.

Etter to måneder med samtaler med Barnevernet, ble det til slutt bestemt at Ingrids mor skulle bli utnevnt som verge for babyen. Dette betød at Ingrid kunne fortsette på skolen, mens moren hennes mer eller mindre sluttet i yrket sitt for å ta seg av babyen.

STIFTET FAMILIE: "Ingrid" er i dag tobarnsmamma og lykkelig gift. Foto: Colourbox
STIFTET FAMILIE: "Ingrid" er i dag tobarnsmamma og lykkelig gift. Foto: Colourbox Vis mer

 

Gift og mamma til to

Fem år har gått siden den dagen Ingrids sønn ble født og i dag er livet hennes ganske annerledes.  Ingrid er lykkelig gift og nyter sin nye tilværelse som hjemmeværende mamma for hennes yngste datter på fem måneder.

Når hun ser tilbake på den tiden som har gått, er hun utrolig takknemlig for den støtten hun har fått fra familien og vennene sine.

– Alt ble så riktig når sønnen min kom hjem og jeg fikk være mamma, dulle og kose med ham. Jeg var den som så hans første skritt og jeg fikk høre hans første ord. Uten den opplevelsen hadde jeg ikke vært den jeg er i dag, sier hun.

– Er du ung og gravid så tenk igjennom det flere ganger før du adopterer barnet bort. Følg hjertet, det gjorde jeg, avslutter hun.

Fakta om tenåringsgraviditeter 

Årlig blir det i Norge født ca. 1200 barn av tenåringsmødre (gjennomsnitt siste 10 år, statistikk SSB). Tendensen har de siste årene vært svakt synkende.

Aborttallene blant tenåringer har også vært synkende de siste ti årene og er i dag lavere enn de var på 80-tallet (Kilde: Folkehelseinstituttet). 

Tenåringer som fikk barn i 2013

15 åringer: 14

16 åringer: 38

17 åringer: 120

Tallene er oppsiktsvekkende mye lavere enn for forrige generasjon

Tenåringer som fikk barn i 1972:

15 åringer: 48

16 åringer: 305

17 åringer: 1048

Adopsjon av norske, nyfødte spedbarn skjer sjeldent

I følge SSB oppgir var det i 2012 6 barn i norge som ble adoptert, og som ikke tilfalt kategoriene apopsjon av fosterbarn, utenlandsadopsjon eller stebarn-adopsjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer