Innredning av barnerommet

Innredning av barnerommet
Innredning av barnerommet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Når man innreder et barnerom, må man ta utgangspunkt i barnet alder og hvor stor plass man har til rådighet. Tapet med babymotiv og lyserosa møbler kan være kjempesøtt, men vær klar over at barnet vokser raskt fra babyeffektene og prinsessealder. Da må du kanskje påregne en ekstra oppussing før skolealder.

 

Sikkerhet:
Oppbevares leketøy med smådetaljer utenom rekkevidde for de minste barna?

 • Sørg for at møblene ikke har skarpe kanter eller hjørner.
 • Unngå løse ledninger.
 • Unngå for kraftig oppvarming av barnerommet. Varme er en risikofaktor i forbindelse med krybbedød. Temperatur rundt 18 grader er passe om natten.
 • Er høye hyller i barnerommet sikret mot tipping? Skaff ellers møbelforankrer eller fest med vinkeljern.
 • Er sengelampen stødig montert?
 • Skruer eller andre smådeler på senger, vogner, gåstoler og lignende barneutstyr må være umulig for barnet å løsne.
 • Sprinkelseng skal ha et maksimalt mellomrom på 6 ca. mellom sprinklene.
 • Er vinduer som barnet har tilgang til, sikret?

Baby 0-1 år
Mange velger å la det nyfødte barn sove på samme rom som foreldrene. Noen lar barnet flytte på eget rom etter noen måneder, andre venter til barnet blir mellom 1 og 2 år. Dette har selvsagt ingen stor betydning for barnet. Det viktigste er at barn og foreldre får sove godt om natten, og ut fra dette velger hvor barnet skal sove. Ut fra forskning på krybbedød, anbefales det at barnet sover i egen seng.
Det er altså ingen nødvendighet å ha et barnerom klart når den nye verdensborgeren blir født, men en del velger allikevel å gjøre klart et barnerom i ventetiden.

Organisering av barneværelset:

 • Ved å velge lett vaskbare flater, vil rommet bli lett å holde rent
 • Hvilke farger velger du på barnerommet? Fargene bør ikke være for grelle. Velg heller duse farger, det virker beroligende på babyen.
 • Sett barnets seng på et sted beskyttet for trekk.
 • En nyfødt baby har begrenset syn, det ser skarpt på 20-25 cm. avstand. Ta hensyn til dette hvis du henger opp noe på rommet som babyen skal se på, f.eks. over sengen.
Møbler og utstyr på barnerommet:
 • Seng - spedbarn kan sove i vugge, babykurv eller sprinkelseng.
 • Det kan være greit å ha en god stol til amming, hvis du i blant kommer til å amme barnet på barnerommet.
 • Skal dere ha stelleplass til barnet på barnerommet, eller badet? Uansett er det en fordel med skap og hylleplass i nærheten av stelleplassen. Det er selvsagt en fordel å ha en vask i det rommet hvor barnet skal stelles. Ved å velge en stellekommode, utnytter du plassen bedre. Du kan også lage en stelleplass selv ved hjelp av en bred benk med hyller og skuffer. Pass på at benkeplaten blir dyp nok til at en stellematte får plass, og at den er glatt og vaskbar.
 • Kommode, hyller eller skap til oppbevaring av babytøy
 • Babycalling


Barn 1-6 år
En gjennomsnittlig norsk 1-åring har mange leker. En treåring har enda fler. Oppbevaringsplass som hyller, lekekasser, skuffer og skap letter arbeidet med å rydde leker på barnerommet. Ved å ha et system på dette, vil også barnet kunne få gode rutiner på å rydde lekene sine. Som foreldre legger du grunnlaget for barnet ved å la opprydning være lystbetont og bære preg av lek de første årene.
Barnet trenger ikke tilgang på alle sine leker. Tvert i mot vil det sette mer pris på lekene sine, om du lar det leke med noen av dem om gangen.
Barn 1-3 år liker å leke i nærheten av resten av familien. Ikke forvent at det vil leke alene på rommet sitt i særlig lang tid av gangen. Ved å oppbevare lekene i kasser, kan du enkelt flytte noen av barnets leker inn i de voksnes oppholdsrom.
Eksempel på praktisk oppbevaringssystem for leker, ser du her. Ved å feste et bilde av hvilke type leker som skal i de ulike kassene, kan barnet lettere bidra med rydding av egne leker.
Barn utvikler seg via lek. Har barnet plass til å boltre seg på - selv om barn er små, trenger de plass til å boltre seg på. Vilter fysisk lek stimulerer utviklingen. Velg møbler som er laget for barn og er robuste.

Velg eventuelt møbler som kan "vokse" med barnet. De fleste barn sover i sprinkelseng frem til de er 2-3 år gamle. Når du skal kjøpe den første barnesengen, kan det være lurt å tenke gjennom hvor lenge barnet vil bruke denne, og hvor mange senger du vil kjøpe frem til barnet flytter ut. En 90 cm bred seng kan barnet bruke fra 2 års alder og bruke også som voksen. En 75 cm bred seng er kanskje litt smal for en ungdom? Skuvsenger er flotte møbler, men barnet vil vokse seg for lang til den etter hvert.
Større barn 5-6 år vil også ha behov for en pult for tegning og hobbyaktiviteter.

Tips fra barnerominteriørforhandler:
Lillian Tømmerås mener at det er viktig at også barnerommet innredes til barnets best og ikke bare etter foreldrenes praktiske sans. Et barnerom skal først og fremst være som det ligger i navnet et rom tilrettelagt barnet, sier hun. Forsøk å skape et "miljø" å trives i for barnet, i det rommet som er ment å være barnets sted.

Dette avhenger selvfølgelig av plass, men innred gjerne en egen "avdeling" på barnerommet med barnestoler, barnebord og barnekommoder.
Gi barnet en følelse av et eget oppholdsrom hvor foreldre er gjester. 
Hvis barnets høyeste ønske er et minikjøkken eller egen butikk, skulle det bare mangle at de også får en egen "stue". Dette kan gjøres enkelt med noen små grep. Lag knagger i barnets egen høyde og egne små kleshengere som gjør en ellers slitsom "jeg begynner å bli voksen" holdning til noe positivt. Hva med at barnet henger opp morgendagens tøy på disse små hengerne. På denne måten lærer barnet å ta ansvar på en morsom måte.

Barn i denne alderen bør kunne begynne å holde en viss orden på rommet sitt. Dette er nok noe lettere når barnet får være med å velge ut utstyr til rommet. På den måten føler de at de eier det på en annen måte enn om de bare får plassert noe der som de "skal" like. Det finnes mye praktisk som også faller i smak hos barn, sier Lillian.Skrevet av Elisabeth Lofthus Febr. 2007 Takk til Lillian Tømmerås, for innspill samt utlån av enkelte av bildene ovenfor.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer