<b>24 UKER PÅ VEI:</b> Tina spiller ishockeykamp. Foto: Kenneth Myhre
24 UKER PÅ VEI: Tina spiller ishockeykamp. Foto: Kenneth Myhre Vis mer

Ishockeyspilleren Tina (23) lar ikke graviditeten stoppe henne

Spiller NM i hockey til helga

Publisert

Tina Anita Scott (23) har spilt hockey sammen med gutta siden hun var ni år. 21-22 mars spiller Vålerenga i NM ishockey for kvinner i Stavanger – og hun har ikke tenkt å la det faktum at hun er 26 uker på vei gravid hindre hennes deltagelse.

4 myter om graviditet og trening

Spilte med gutta

Tina har gått på ishockeygymnas i Sverige, har spilt i den skandinaviske riksserien for damer og på kvinnelandslaget. 

TINA ANITA SCOTT: Sprek, gravid ishockeyspiller. Foto: privat
TINA ANITA SCOTT: Sprek, gravid ishockeyspiller. Foto: privat Vis mer

Kvinner kan spille på både guttelag og jentelag, og i første del av graviditeten trente og spilte Tina ishockey på guttelaget U16 på Lillehammer.

-  Jeg spilte med et guttelag frem til jeg var 15 uker på vei, da synes jeg det var greit å gi meg for sesongen. Ting går litt hardere for seg med guttene, de skyter hardere, tempoet går fortere, og de takler.

Etter dette har Tina holdt seg til kvinnehockey.

IKKE RISIKOFRITT: Tina legger om spillestil for å ta vare på babyen i magen. Foto: Kenneth Myhre
IKKE RISIKOFRITT: Tina legger om spillestil for å ta vare på babyen i magen. Foto: Kenneth Myhre Vis mer

Mener det er forsvarlig å spille

Hun forteller at det i damekampene ikke er lov med taklinger, og av fysiske grunner går spillet saktere, man møter mindre motstandere, og skuddene er svakere. 

- Siden det ikke er lov med taklinger, og tempoet er lavere har jeg i samsvar med lege og trener blitt enige om at det fortsatt er forsvarlig å spille, så lenge jeg selv føler jeg har kontroll over situasjonen på isen, forteller Tina.

- Jeg har fortsatt magemuskler som ikke er separert og som kan beskytte mot slag og støt, sammen med en god tykkelse på morkake, godt med fostervann. Jeg har god skøyteteknikk og fallteknikk etter så mange år som hockeyspiller. Man blir også mer forsiktig når man vet det er en liten baby som skal beskyttes, understreker hun.

Men helt uten risiko er sporten likevel ikke.

- Det er så klart en risiko å spille ishockey mens man er gravid, som med alle andre kontaktsporter Jeg har tatt forhåndsregler, og er ikke den første som går inn i dueller, eller tekker skudd som kan gå i retning av mage og rygg og har ekstra beskyttelse foran magen. Fra å være en som ofte sto foran mål og kriget har jeg nå holdt meg mer på sidene av målene, men i kampens hete blir man gjerne dratt inn i situasjoner likevel. 

Veronica skulle bli en yummi mummy på to måneder, men alt gikk galt.

STØTTESPILLERE: Tina blir backet opp av lagvenninnene i  Vålerenga. Foto: Kenneth Myhre
STØTTESPILLERE: Tina blir backet opp av lagvenninnene i Vålerenga. Foto: Kenneth Myhre Vis mer

Jordmor: Gravide må selv kjenne hva som er riktig

- Det er i utrgangspunkter ingen sport vi advarer gravide mot, forteller jordmor Bippi Trovik fra jordmorteamet.no.

- Gravide må selv kjenne hva som er riktig. Kroppen vil gi henne signaler når nok er nok, men det forutsetter selvfølgelig at kvinnen er villig til å lytte til kroppen. Toppidrettsutøverne må som alle andre lytte til kroppen. Hun ekspert på egen kropp.

- Men hva med kontaktsporter som for eksempel kampsporter eller ishockey?

- Jeg tror at personer som driver med dette vet hva de gjør, påpeker Trovik.

Klar for krigen om NM-gullet

Til helga stiller Tina for Vålerenga i kampen om NM-gullet i dameligaen.

I den populære TV-serien Iskrigerne har vi det siste året fulgt Vålerengas herrelag. Få vet at det samme laget også har et damelag.

De kvinnelige iskrigerne har av ukjent grunn hittil ikke blitt nevnt med et ord i TVserien, på tross av at de gjør langt større suksess enn herrelaget. Damene vant serie og norgesmesterskap i 2013, og serien 2014. 

- Å spille NM i svangerskapsuke 26 blir nok tyngre enn om jeg ikke hadde vært gravid. Men nå, en uke før har jeg enda ikke fått den store gravidmagen, og føler meg i god form. Man får et ekstra tenningsnivå når man vet at det er en Norgesmestertittel det står om. Jeg skal kun spille to kamper, semifinale lørdag og enten finale eller bronsefinale på søndag. 

Tina har virkelig troen på at de tar et ekstra steg som lag denne helgen, og tar med kongepokalen hjem til hovedstaden!

Mamma med muskler

Fall på is krever innleggelse

Stine Lønne Wigestrand fra Oslo jordmor og ultralydklinikk mener at å fortsette med idrett som den gravide har drevet med før graviditet er OK. Men risikoen må nøye vurderes.

JORDMOR: Stine Lønne Wigestad anbefaler å unngå sport med fare for traume når man er gravid. Foto: privat
JORDMOR: Stine Lønne Wigestad anbefaler å unngå sport med fare for traume når man er gravid. Foto: privat Vis mer

- Gravide bør avstå fra sport som kan gi risiko for morkakeløsning. Dette innebærer sport som kan gi slag og traume mot magen. Eksempler på kan være ballsporter (håndball, fotball) innebandy, boksing, bryting. Også idrett som ridning, slalom med risiko for fall og slag, bør nok gravide avstå fra, påpeker Lønne Wigestrand.

Et fall kan være alvorlig.

- Når gravide kvinner faller på is, eller faller i trappen, er vanlig rutine å legge dem inn på sykehus for obersvarjon i et døgn. Dette for å utelukke morkakeløsning, forteller hun.

Dette gjelder alle gravide i andre og tredje trimester.

På sykehuset vil man følge opp med tiltak som regelmessig registrering av hjerteaktivitet til fosteret.

Gravide toppidrettsutøvere bør følges opp av tverrfaglig team

 - Gravide toppidrettsutøver som ønsker å fortsette med høyintensiv trening bør ha et team rundt seg som kan bestå av trener, lege, jordmor og fysioterapeut, sier jordmoren.

Jordmoren forteller at det ikke finnes forskning som gir tydelige svar i forhold til hvor grensen går for ulike sportslige aktiviteter. 

Ut fra faglige perspektiv fra helsepersonell og trener bør et høyintensivt treningsopplegg legges opp individuelt, på samme måte som Tina har gjort det.

Plan for videre trening i graviditeten bør evalueres kontinuerlig av hele teamet som er rundt den gravide.

LES OGSÅ: Kan jeg slanke meg når jeg ammer?

Helsenorge.no om graviditet og trening:

Ekstremidretter anbefales ikke når du er gravid, mens aktiviteter som kampsport, fotball og håndball ikke anbefales etter 1. trimester.

Vær forsiktig med aktiviteter hvor du kan falle, for eksempel slalåm og ridning. Etter de første tre månedene fraråder vi også ballspill og andre kontaktidretter der du risikerer å få slag mot kroppen. Dykking og stuping kan innebære risiko for gravide på grunn av trykkforandring, og frarådes derfor. Du bør også unngå øvelser som medfører ekstrem buktrykksøkning, for eksempel tung benkpress. 

Intensiteten bør være «moderat». Det er den når du er andpusten, men klarer å snakke mens du holder på. Det er ingen ting i veien for at nivået kan være enda høyere, bare du ikke kjenner smerter eller ubehag.

Kilde: Helsenorge.no

 

TINA TRENER MYE: Også etter hun ble gravid Foto: privat
TINA TRENER MYE: Også etter hun ble gravid Foto: privat Vis mer

Har fått noen negative tilbakemeldinger

Tina har fått flest positive tilbakemeldinger, men også noen negative på at hun stiller i NM som gravid.

- Det er de som ikke er kjent med damehockeyen som er mest negative – og motstanderne.

- Jeg har god støtte fra familie, venner, trener og lagvenninnene mine. Jeg har en god dialog med jentene og treneren min om hvordan det står til med min baby, min egen form, og kroppen min. 

- Tipper også at flere jeg møter har så god oppdragelse at hvis de ikke har noe pent å si, ikke sier noe. Dette er tross alt et av våre første valg jeg og samboer tar som foreldre. Men hvis noen er i tvil så setter jeg alltid tryggheten til babyen først. Føler jeg meg utrygg på isen har jeg ingen problemer med å si ifra til treneren min at jeg ikke vil spille mer, og han er også flink til å vurdere situasjonen utenifra, og er heller ikke er redd for å ta meg ut av kampen om han synes det blir for tøft for min situasjon.

FULL FART: Tina mener risikovurderingen er nøye gjennomgått. Foto: Kenneth Myhre
FULL FART: Tina mener risikovurderingen er nøye gjennomgått. Foto: Kenneth Myhre Vis mer

En felles avgjørelse

Hennes samboer er assistenttrener for Lillehammer sitt ishockeylag som spiller i GET-ligaen, og sammen deler de interessen for sporten. Tina føler det også er en trygghet at samboeren hennes er positiv til at hun fortsatt er aktiv og spiller. 

- Vi er begge klar over risikoen med å spille ishockey, men vi begge stoler på at jeg tar de rette valgene for babyen og meg selv. Dette er en risiko vi har blitt enige om å ta, fordi vi synes det er viktig at jeg har det bra i svangerskapet både fysisk og psykisk, at jeg får drive med det jeg liker best. Jeg hadde nok ikke spilt om vi ikke var enige i om at det er greit. Han forstår at ishockey ikke bare er en hobby, men en livsstil, forteller hun.

Superøvelsene som får det i form etter fødselen

TRENER MYE: Tina er 24 uker på vei. Babymagen er nesten ikke synlig. Foto: privat
TRENER MYE: Tina er 24 uker på vei. Babymagen er nesten ikke synlig. Foto: privat Vis mer

Legger skøytene på hylla for en kort periode

Og hvis du lurer på hvor mye en gravid toppidrettsutøver trener, er det ingen tvil om at trening har en viktig plass i hverdagen.

- Utenom istreninger og kamper prøver jeg å være aktiv så mye som mulig, forteller Tina.

Løping, sykling, styrketrening, bevegelsestrening og stretching står på planen en vanlig treningsuke.

NM blir siste kamper i denne omgang for Tina. Da er sesongen ferdig, og skøytene blir midlertidig lagt på hylla for noen måneder. Babyen er ventet i juli, men ishockeyentusiasten har ingen planer om langvarig pause fra ishallene.

- Jeg håper at jeg kan være på is igjen med laget mitt når sesongen starter i August igjen.

Fødekvinner - gjør som Petter Northug! 

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer